Πολιτισμος

Σοκαρισμένος ο Βαρώτσος με τη Ζορμπά: Έμεινα εμβρόντητος με τη διάψευση (video)

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες. Όλο αυτό με προσβάλλει»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βαρώτσος για τον δρομέα

«Εμβρόντητος» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, ο γνωστός γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, τόσο με την πρόταση, όπως λέει, της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά να μεταφερθεί ο «Δρομέας» στα Σκόπια, όσο και με την μετέπειτα διάψευση από την πλευρά του υπουργείου, ότι του έγινε τέτοια συζήτηση.

«Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου πει την ιδέα να δώσουμε τον “Δρομέα” στα Σκόπια και να βάλουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη θέση του. Εγώ της απάντησα ότι μένω εμβρόντητος», είπε χαρακτηριστικά ο Κώστας Βαρώτσος και πρόσθεσε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα με την διάψευση από την πλευρά της υπουργού. Όλο αυτό με προσβάλλει. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει. Δεν είμαι τρελός, με προσβάλει η διάψευση της υπουργού».

«Αυτό που με συγκλονίζει είναι ότι η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να διαψεύσει τη συνάντησή μας στην οποία ήταν παρόντες και άλλοι καλλιτέχνες οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην μπιενάλε της Βενετίας» πρόσθεσε ο κύριος Βαρώτσος.

«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο “Δρομέας” δεν θα πάει πουθενά γιατί έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και πρέπει να δώσω εγώ την άδεια», ανέφερε ο γλύπτης.

«Εγώ δεν θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια να μεταφερθεί, είναι λάθος. Μπορεί πολιτικά να είχε ένα νόημα, αλλά θα ήταν έγκλημα. Έμεινα εμβρόντητος δυο φορές, με την πρόταση και με την διάψευση», κατέληξε.

Η ιστορία του «Δρομέα»

Ο «Δρομέας», δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 1988 στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής δράσης «Δρώμενα» που οργάνωνε ο δήμος Αθηναίων επί δημαρχίας Μιλτιάδη Έβερτ και αντιδημαρχίας πολιτισμού Σταύρου Ξαρχάκου. Το γλυπτό, από γυαλί και σίδερο, σχεδιάστηκε αρχικά με πρόθεση να τοποθετηθεί, όπως και τα έργα των υπόλοιπων καλλιτεχνών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη δράση, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης και να παραμείνει εκεί περίπου για ένα μήνα, δηλαδή όσο θα διαρκούσαν τα «Δρώμενα».

Ο «Δρομέας», έχοντας κατασκευαστεί για να παραμείνει λίγο διάστημα στην Ομόνοια, δεν είχε δομηθεί με τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να διαρκέσει στο χρόνο. Μετά από κάποια χρόνια, άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα προβλήματα στη στατικότητα και σταθερότητα της φόρμας του. Τότε, κάποιοι αποφάσισαν την κατεδάφισή του. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά του στην Πλατεία της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το έργο επανασχεδιάστηκε, μελετήθηκε στατικά και μεταφέρθηκε τον Μάιο του 1994 στη σημερινή του θέση, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον και την Εθνική Πινακοθήκη.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Στέφανο Τσιτσόπουλο και την Athens Voice o διάσημος Έλληνας γλύπτης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ