Πολιτισμος

Πέθανε ο συγγραφέας Άμος Οζ

Σε ηλικία 79 ετών

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άμος Οζ
Άμος Οζ/©EPA/STEPHANIE PILICK

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 79 ετών, άφησε ο Άμος Οζ. Ο Ισραηλινός συγγραφέας έδινε μάχη τα τελευταία χρόνια με τον καρκίνο.

Τη θλιβερή είδηση ανακοίνωσε μέσω Twitter η κόρη του, Φάνια Οζ-Σαλτσμπέργκερ.

«Ο αγαπημένος μου πατέρας πέθανε ήρεμος μόλις τώρα από καρκίνο, έπειτα από μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας του. Ήταν περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του. Παρακαλώ, σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Δεν μπορώ να ανταποκριθώ σε κλήσεις» ανέφερε στο μήνυμά της, προσθέτοντας: «Ευχαριστίες προς εκείνους που τον αγαπούσαν».

«Ο θάνατος του Άμος Οζ είναι μια απώλεια για όλους εμάς και για τον κόσμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Εμάνουελ Νάχσον.

Πολυγραφότατος

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939, ο Άμος Κλάουσνερ (σ.σ. το αληθινό του όνομα) έφυγε από το σπίτι του στην εφηβεία και μετακόμισε στην Κιμπούτζ Χουλντά.

Είχε προηγηθεί η αυτοκτονία της μητέρας του, όταν ήταν 12 ετών -γεγονός που τον σημάδεψε. Στην Κιμπούτζ Χουλντά άλλαξε το επίθετο του σε Οζ (σ.σ. στα εβραϊκά σημαίνει «δύναμη»). Εκεί έζησε μέχρι το 1986, οπότε και αποφασίζει να μετακομίσει στην πόλη Αράντ, καθώς ο γιος του έπασχε από άσθμα. Πήρε μέρος στον λεγόμενο «Πόλεμο των 6 ημερών», το 1967, και στον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (1973).

Έχοντας ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε φιλοσοφία και εβραϊκή λογοτεχνία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

amos-oz-oz.jpg
Άμος Οζ/©EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Εξέδωσε το πρώτο του έργο το 1961, σε ηλικία 22 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ολοκλήρωσε περισσότερα από 40 βιβλία, μεταξύ των οποίων μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια, ενώ έγραψε περίπου 500 άρθρα και δοκίμια σε ισραηλινά και διεθνή περιοδικά. Μερικά από τα πιο γνωστά του βιβλία είναι:

  • «Το μαύρο κουτί»
  • «Ιστορία αγάπης και σκότους»
  • «Η νύχτα του συγγραφέα».

Τα λογοτεχνικά του έργα έχουν εκδοθεί σε 47 κράτη και έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Οζ τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων, όπως:

  • Το παράσημο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής στη Γαλλία
  • Το βραβείο Ισραήλ για τη λογοτεχνία (1998)
  • Το βραβείο Γκέτε (2005), το οποίο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν σε προσωπικότητες όπως ο Σίγκμουντ  Φρόιντ και ο Τόμας Μαν
  • Το βραβείο Prince of Asturias Award of Letters (2007)
  • Το βραβείο Χάινριχ Χάινε (2008)
  • Το βραβείο Μεσόγειος (2010)
  • Το βραβείο Φραντς Κάφκα (2013). 

Ήταν επανειλημμένα υποψήφιος για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, χωρίς όμως ποτέ να το κερδίσει.

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης

Ο Άμος Οζ ήταν από τους πρώτους Ισραηλινούς που υποστήριξε ήδη μετά το τέλος του «Πολέμου των 6 ημερών» τη δημιουργία δύο κρατών στην Παλαιστίνη. Συμμετείχε, μάλιστα, ενεργά στο φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο Ισραήλ.

Είχε εκφράσει επίσης την αντίθεσή του προς τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική δυναμιτίζει το κλίμα και απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας ειρηνικής λύσης.

abir-oz.jpg
Άμος Οζ/©EPA/Abir Sultan

Το 1960, ο Άμος Οζ παντρεύτηκε τη γυναίκα του, Νίλι, και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ