Tip of the day

Πού θα βρεις (και θα μάθεις τι είναι) τα worry dolls, μαζί και άλλα πολλά θαυμαστά

Ένας μαγικός τόπος γεμάτος θησαυρούς από όλο τον κόσμο

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίλεκτον

Το Επίλεκτον στον Πειραιά είναι σαν να μπαίνεις στη σπηλιά των θησαυρών

Τι είναι τα worry dolls; Οι ινδιάνοι στη Γουατεμάλα λένε στα παιδιά τους μία αρχαία ιστορία: Αν είναι στεναχωρημένα, το λένε σε μια worry doll (κούκλα της στεναχώριας). Στη διάρκεια της νύχτας, η κούκλα λύνει τη στεναχώρια. Κάθε κουκλάκι διώχνει μακριά μία κακή σκέψη. Κάθε βράδυ βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους όσες worry dolls θέλουν, ανάλογα με τις κακές τους σκέψεις, και στη διάρκεια της νύχτας οι κούκλες καθαρίζουν αυτόν που προστατεύουν, από τα κακά όνειρα και τις μαύρες σκέψεις.

Επίλεκτον

Τα worry dolls τα φέρνει κατευθείαν από τη Γουατεμάλα, σε ταξίδια της, η οικογένεια Κόντου που έχει το θαυμαστό «Επίλεκτον» στην καρδιά του Πειραιά, πάνω στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου. Το μαγαζί έχει ξεκινήσει την εμπορική του δραστηριότητα από το 1920 και από το 1988 λειτουργεί σαν μαγικός τόπος θησαυρών από όλο τον κόσμο ενώ, το 2008, έχοντας γοητευτεί από την ομορφιά της Οίας, η οικογένεια ίδρυσε νέο κατάστημα γεμάτο απίθανα αντικείμενα στην καρδιά του Αιγαίου, στο νησί της Σαντορίνης.

Επίλεκτον

Ο πατέρας της οικογένειας, Τάσος Κόντος, είναι ένας flâneur που ταξιδεύει σε όλο τον πλανήτη αναζητώντας τις διαδρομές μεγάλων συγγραφέων, bluesmen, περιηγητών και μυθικών προσώπων. Στο δρόμο του ανακαλύπτει μαγικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης αλλά και «απιθανότητες» και εκπλήξεις τα οποία εισάγει στην Ελλάδα, για τα δύο καταστήματα. Η μητέρα, Πόλυ Κόντου, είναι διακοσμήτρια και έχει διαμορφώσει τον χώρο των καταστημάτων ενώ κατασκευάζει και η ίδια χειροποίητα κοσμήματα και αντικείμενα διακόσμησης.

Τα ταξίδια και τη διεύθυνση του «Επίλεκτον» έχουν αναλάβει τώρα οι, επίσης καλλιτεχνικές φύσεις, οι δύο κόρες, Μαρία και Ζωή Κόντου.

Επίλεκτον

Μπαίνοντας σε κάθε Epilekton είναι σαν να μπαίνεις σε μία σπηλιά γεμάτη θησαυρούς απ’ όλο τον κόσμο, με έμφαση σε Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούς και κεραμίστες. Έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, κομπολόγια, ναυτικά όργανα, κουτιά-εκπλήξεις, φιγούρες και 3D αγάλματα με θέματα από διάσημους πίνακες ζωγράφων (Μαγκρίτ, Μοντιλιάνι, Ντεγκά, Κλιμτ), αντίγραφα από παλιά μοντέλα αστρολάβων (παππούς του εξάντα), πυξίδες, ναυτικά ημερολόγια σαν τρυφερή αναφορά προς το λιμάνι του Πειραιά. Βρήκαμε ακόμα αστεία αλλά και εποχιακά κεραμικά, vintage αντικείμενα από όλη την υδρόγειο όπως δερμάτινα μαστίγια (!), θεότητες των Μάγια και των Ινδιάνων, αφρικάνικα μουσικά όργανα, κινηματογραφικές αφίσες του παλιού Bollywood, υπέροχες μινιατούρες, παλιά παιχνίδια, ακόμα και παλιά τεύχη ελληνικών περιοδικών όπως Ρομάντσο, Οικογενειακός Θησαυρός, Ντομινό από τα ‘60ς. Και φυσικά κοσμήματα που βλέποντάς τα μοιάζουν σαν να κρύβουν ιστορίες από τα παλιά.

Επίλεκτον

Μπορεί κανείς να δει μερικά από τα θαυμαστά που κρύβουν τα δύο καταστήματα του «Επίλεκτον» στην ιστοσελίδα τους, αλλά πραγματικά μία επίσκεψη σε κάνει να χάνεσαι μέσα σε αυτούς τους μαγικούς κόσμους τους. Και να σου φεύγουν οι στεναχώριες.

Info
Εpilekton, Καραΐσκου 111, πλατεία Δημοτικού Θεάτρου, Πειραιάς
Epilekton, πλατεία της Παναγίας Πλατσάνη, Οία, Σαντορίνη
Site: epilektonart.com
Instagram: @epilekton
Facebook: epilektonart

TikTok: @epilekton

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ