Tip of the day

Πού θα βρεις το καλύτερο και πιο κρυμμένο deli του Κολωνακίου

Σκέψου τι νοστιμιές θα ψωνίσεις πίνοντας έναν εσπρέσο στα τραπεζάκια-έξω του μαγαζιού

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nora's Deli

Το Nora's της Αναπήρων Πολέμου μπορεί να ραγίσει σε χίλια κομμάτια την καρδιά του καλοφαγά

Όταν έμενα στο Κολωνάκι κάποιες δεκαετίες πριν ή μάλλον τότε που ακόμη είχαμε λεφτά, η Νόρα ήταν το μπακάλικό μας. Μικρό και θαυματουργό, στρίμωχνε και του πουλιού το γάλα στα ράφια της και από τότε είχα θαυμάσει την αστείρευτη ενέργεια του ζεύγους Νόρα-Πέτρου, που πρώτοι ξυπνούσαν και τελευταίοι κοιμόντουσαν στη γειτονιά.

Διόλου τυχαία η επιτυχία του επόμενου ντέλι της Αναγνωστοπούλου και πιο έξυπνο δεν γίνεται το τρίτο εγχείρημα, στην Αναπήρων Πολέμου. Ένα δρόμο που δεν έχει τίποτα σε μαγαζί, αν εξαιρέσεις το απέναντι ατελιέ του Άγγελου Μπράτη. Μαζί τους πάντα η Ναταλία, η τρίτη του επιτυχημένου συνεταιρισμού. Το τελευταίο Nora's μπορείς να το αντιμετωπίσεις ως «μου τελείωσε το χαρτί υγείας και πετάγομαι απέναντι» αλλά αν θέλεις να ξεσκαλίσεις όλους τους θησαυρούς του, μπορείς άνετα να του αφιερώσεις μισή μέρα-ψαχούλεμα-εξερεύνηση.

Nora's Deli

Θα μείνω στην απέραντη ποικιλία από σπάνια γαλλικά τυριά, κάποια δύσκολο να τα βρεις ως και στο Παρίσι, όπως το camembert Calvados, ένα κρεμώδες τυρί με επικάλυψη φρυγανιάς που ωριμάζει μέσα σε καλβαντός ή το ιταλικό Ocelli με φρούτα σε γκράπα από ιταλικό μοσχάτο. Ο απίστευτος σκωτσέζικος σολομός κόβεται επιτόπου, θα ζηλέψεις το φρέσκο φουά-γκρα από πάπια ή χήνα του καλύτερου γαλλικού οίκου στα Πυρηναία, του Maison Dubernet. Εδώ έρχομαι όταν νοσταλγώ τη γεύση του γνήσιου, γαλλικού ζαμπόν φουέ που φτιάχνει το πιο ιδανικό ζαμπόν-βούτυρο κλασικό σάντουιτς ή το αγγλικό roast beef, πλάι στα χρωματιστά ελληνικά λουκάνικα από βιολογικό κρέας της Aesop, σε διαφορετικές γεύσεις, όπως λεμόνι και μάραθο ή σουτζούκι με σπανάκι. Στο ψυγείο, πάντα, θα ξεχωρίσεις και τον καπνιστό κιτρινόπτερο τόνο καρπάτσο, το προσούτο κοτόπουλο με τρούφα και το ζαμπόν του Μαύρου Δάσους.

Nora's Deli

Η ημέρα στο Nora's ξεκινά από το πρωινό, με οτιδήποτε το αφορά σε εκδοχές χωρίς ζάχαρη ή γλουτένη, τεράστια ποικιλία από χειροποίητα κουλούρια και μπισκότα χωρίς συντηρητικά και φοινικέλαια, γκρανόλες να μην ξέρεις ποιά να διαλέξεις, mix βιολογικών ξηρών καρπών. Ό,τι πιο σπάνιο από την Ελλάδα και τον πλανήτη, από την καλύτερη ισπανική σαρδέλα σε ελαιόλαδο, μέχρι τις σάλτσες και τα ντιπ, φρέσκα λαχανικά, κρασιά και ποτά, γλυκά και μπέργκερς ή την καλύτερη ποιότητα πάπιας Πεκίνου και χιλιάδες ακόμη λιχουδιές που δεν χωράει ούτε το χαρτί ούτε ο νους σου.

Ένα deli σε ανθρώπινες τιμές, που κρατά την ψυχή του παλιού μπακάλικου, τα κορίτσια ξέρουν τους πελάτες και τα γούστα τους και πάντα θα σου δώσουν να δοκιμάσεις το κάτι εξαιρετικό ή τις καινούργιες αφίξεις, καλούδια που ανακαλύπτουν τα παιδιά στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο. Ό,τι υπάρχει εδώ, έχει δοκιμαστεί και έχει εγκριθεί από την πελατεία.

Nora's Deli

Στα λιγοστά τραπεζάκια έξω, μπορείς να βρεις μια κρυφή, γαλήνια γωνιά για έναν εξαιρετικό καφέ αλλά και για τα εκλεκτότερα σάντουιτς του κέντρου, με τις λιχουδιές του ψυγείου, σαλάτες που μπορείς να πάρεις και για το διάλειμμα της δουλειάς ή το σπίτι και υπέροχες επιλογές για ένα σικάτο, ελαφρύ γεύμα. Ο σεφ της γαλλικής πρεσβείας, ο Jean Marie Hoffmann, υπογράφει την κάθε συνταγή. Γιατί όλοι κρύβουμε έναν πεινασμένο foodie μέσα μας!

Αναπήρων πολέμου 10, 2103389349

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ