Tip of the day

Πού θα φας κινέζικη κουζίνα και θα σε σερβίρει ρομπότ

Ζεστά bao buns, τηγανητό παγωτό και ένα service διαφορετικό από όσα είχες συνηθίσει

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού θα δοκιμάσεις κινέζικη κουζίνα και θα σε σερβίρει ρομπότ

Bao Bao: αυθεντική κινέζικη κουζίνα στο Γκάζι και high-tech εξυπηρέτηση

Σαν σωστό παιδί από την επαρχία, προσπαθώ να εξερευνώ την Αθήνα όσο περισσότερο μπορώ, ειδικά κάτι όμορφες ηλιόλουστες μέρες. Τη νέα μου ανακάλυψη πολύ τη χάρηκα, αυτή τη φορά έγινε στο Γκάζι όπου και δοκίμασα μαζί με την κολλητή μου baozi, τηγανητό παγωτό, μοσχάρι σετσουάν και το κυριότερο όλα αυτά μας τα σέρβιρε ρομπότ! Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά στη ζωή μου εξυπηρετούμαι από ρομπότ. Ξέρω, έχοντας δει πολλά βίντεο στο TikTok, πως στην Κίνα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο, όμως δεν πίστευα πως θα ζούσα κάτι τέτοιο και στην Αθήνα.

Πού θα δοκιμάσεις κινέζικη κουζίνα και θα σε σερβίρει ρομπότ

To εστιατόριο Bao Bao υπάρχει ήδη από το 2015. Στις αρχές του 2020 αποφάσισε να κάνει rebranding, εστιάζοντας στο γρήγορο και κυρίως νόστιμο street food. Σερβίρει παραδοσιακή κινέζικη κουζίνα -επικεφαλής είναι ο σεφ Zhou En You-, και για εμάς υπήρξε μια εντυπωσιακή εισαγωγή στον κόσμο των Dim sum και των γευστικότατων buns ατμού. Μπαίνοντας στο μαγαζί θα σε εξυπηρετήσει το προσωπικό του εστιατορίου, βοηθώντας σε στο τι να διαλέξεις από το μενού και απαντώντας σε πιθανές σου ερωτήσεις. Για παράδειγμα, τι σημαίνει Dim sum; Τρώγοντας, μαθαίνουμε πως πρόκειται για την κατηγορία στην οποία εντάσσονται μικρά κινεζικά πιάτα, σαν finger food, και είναι επιλογές που προσφέρονται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα buns ατμού ή αλλιώς τα baozi, φτιαγμένα από την κλασική ζύμη των bao buns αλλά με σχήμα σαν πουγκί. Έτσι διατηρούνται κλειστά και ζεστά. Μικρές αφράτες μπουκίτσες με διάφορων ειδών γέμιση, τόσο σε κρέας όσο και σε λαχανικά. 

Παραγγέλνουμε για αρχή baozi γεμιστά με χοιρινό και φρέσκο κρεμμυδάκι, περιμένοντας με ανυπομονησία να φτάσουν στο τραπέζι. Λίγα λεπτά μετά, και άναυδες, αντικρίζουμε ένα ρομπότ, ναι, μας φάνηκε χαμογελαστό, πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί το γεύμα και πλησιάζει προς το μέρος μας. «Παρκάρει» ακριβώς μπροστά μας και εμείς με την σειρά μας παίρνουμε από πάνω του τα baozi. Εμπειρία! Είμαστε επισήμως έτοιμες να ανακαλύψουμε την κινέζικη κουζίνα, με τα ψωμάκια ατμού να κλέβουν τις εντυπώσεις. Νοστιμότατα, με καθαρή γεύση, χωρίς σάλτσες που κάποιες φορές σε μπερδεύουν και δεν καταλαβαίνεις τι τρως.

Πού θα δοκιμάσεις κινέζικη κουζίνα και θα σε σερβίρει ρομπότ

Συνεχίσαμε με το διάσημο μοσχάρι σετσουάν, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα του μαγαζιού, και καταλάβαμε το γιατί. Ζουμερό κρέας, ελαφρώς πικάντικο, συνοδευόμενο από πιπεριές, μπαμπού και ξηρό κρεμμύδι, ιδανική επιλογή για κάποιον που δεν θέλει να απομακρυνθεί από τις κλασικές γεύσεις. Δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε και γλυκό, ειδικότερα όταν με έκπληξη είδαμε πως υπάρχει τηγανητό παγωτό. Σκεφτείτε μια μεγάλη μπάλα παγωτού βανίλια, με ένα τραγανό κέλυφος να την αγκαλιάζει, ζεστό εξωτερικά και κρύο εσωτερικά.

Πού θα δοκιμάσεις κινέζικη κουζίνα και θα σε σερβίρει ρομπότ

Στο μενού του Bao Bao θα βρείτε πρωτότυπους όσο και κλασικούς συνδυασμούς, με τους δεύτερους να κερδίζουν τις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού. Όπως αναφέρει ο Χρήστος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας του εστιατορίου, οι πιο περίεργες γεύσεις δεν είναι μέσα στην κουλτούρα (και τις αντοχές) του Έλληνα και αυτός είναι ο λόγος που αγαπάμε τα bao, επειδή πρόκειται για εύκολο και απλό φαγητό. Όσον αφορά στο κομμάτι της εξυπηρέτησης, η προσθήκη του ρομπότ ήταν κάτι που έτυχε να το δοκιμάσουν, οι πελάτες έδειξαν να το απολαμβάνουν και τελικά αποφάσισαν να το διατηρήσουν. Στην αρχή δεν ήταν εύκολο να γίνουν ένα team ρομπότ και άνθρωποι, ήταν κάτι καινούργιο για όλους, τώρα όμως λειτουργεί όπως ακριβώς πρέπει. Προς το παρόν το εστιατόριο έχει ένα ρομπότ, καθώς το σημαντικό είναι να δει ο πελάτης κάτι διαφορετικό, αλλά από την άλλη θέλουν και να διατηρηθεί η ανθρώπινη επαφή.

Πού θα δοκιμάσεις κινέζικη κουζίνα και θα σε σερβίρει ρομπότ

Αν είστε και εσείς φαν του να δοκιμάζετε διαφορετικές κουζίνες, συχνάζετε κοντά στο Γκάζι και θέλετε μια διαφορετική προσέγγιση στο θέμα "service", μάλλον ήρθε η ώρα να προσθέσετε στην λίστα σας το Bao Bao.

Ιερά Οδός 26, 10435 Αθήνα

Δευτέρα - Παρασκευή: 12:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.

Σάββατο - Κυριακή: 12:00 μ.μ. - 1:00 π.μ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ