- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°


Η mama serra καλλιεργεί ντόπιο φιστίκι, το καβουρδίζει αλλά... του βγάζει και το λάδι, σε ένα μοναδικό φιστικοβούτυρο
Υπάρχει μια Αμμουδιά μακριά από τη θάλασσα, μια αμμουδιά βουνίσια, κοντά στη λίμνη Κερκίνη και τις Σέρρες. Εκεί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, νέοι καλλιεργητές με όραμα, στράφηκαν με ενθουσιασμό στην καλλιέργεια του τοπικού φιστικιού, αναβιώνοντας μια παλιά, ξεχασμένη παραγωγή. Πίνατς, λοιπόν, δεν παράγει μόνο η Αμερική και η Αφρική αλλά και το αμμώδες, ελαφρύ έδαφος της Αμμουδιάς.
Το κικιρίκι είναι φυτό ποώδες και μονοετές, ένας θάμνος που σπέρνεται τον Μάη και θερίζεται τον Οκτώβρη. Με 13 βιταμίνες και 23 ιχνοστοιχεία, η αραχίδα είναι τροφή-βόμβα σε διατροφική αξία, αφού κάθε κιλό της έχει περισσότερες βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία και από το μοσχαρίσιο συκώτι.

Στις μέρες μας, που η βίγκαν διατροφή κερδίζει πιστούς οπαδούς, το αράπικο φιστίκι, που έχει τη χάρη να είναι και ο πιο φτηνός ξηρός καρπός, αρχίζει να γίνεται περιζήτητο. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο το φιστίκι γενικώς και αορίστως αλλά και ποιό φιστίκι ακριβώς, αφού ό,τι μας έρχεται από μακριά, είναι επιβαρυμένο σε συντηρητικά και λοιπά χημικά.
Το ντόπιο φιστίκι, από την άλλη, προς το παρόν καλύπτει μόνο το 10% της αγοράς, οπότε, τώρα που το βρήκαμε ολόφρεσκο, αγνό και αμόλυντο, ας σπεύσουμε να το χαρούμε χωρίς τύψεις. Ο Ραφαήλ Μυρωνίδης, Αμμουδιώτης και καλλιεργητής, το περιποιείται σαν τα μάτια του, στην πιο κάθετη διαχείριση και με την πιο χειροποίητη επεξεργασία. Το καλλιεργεί, το ξεφλουδίζει, του κάνει ένα μαγικό, ήπιο καβούρδισμα, το συσκευάζει ανάλατο αλλά και αλατισμένο με μέτρο, όσο απαιτεί η νοστιμιά, χωρίς υπερβολές. Από τον φρέσκο καρπό, φτιάχνει και ένα μαγικό φιστικοβούτυρο, χωρίς κανένα πρόσθετο, μόνο φιστικάκι καβουρδισμένο, σε τρεις γεύσεις. Προσωπικά ερωτεύτηκα το "κράντσυ" με τραγανά κομματάκια αλλά τη χάρη του έχει και το «απαλό» και το «ολικής» και το σοκολατένιο, με σοκολάτα ΙΟΝ.

Γνώστης του ξηρού καρπού, επιλέγει και ένα μαγικό αμύγδαλο από τον θεσσαλικό κάμπο, το καβουρδίζει και το συσκευάζει, φτιάχνει και ένα εξίσου μοναδικά αγνό και νόστιμο αμυγδαλοβούτυρο. Tη Mama Serra όπου τη βρεις δεν την προσπερνάς, καθότι η παραγωγή περιορισμένη, κλεισμένη σε λιγοστά, πολύτιμα βαζάκια.
Το βρίσκεις με ετικέτα «Σκλαβενίτης» στο ομώνυμο σούπερ-μάρκετ και στην «Κάπαρη» (Ασκληπιού 22).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο παράδεισος κάθε ταξιδιάρας ψυχής εκεί έξω
Απόλαυσε εκλεκτό κρασί, τοπικές γεύσεις και χαλάρωση μέσα στη φύση — μόλις 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας
Σέλες-κόσμημα, μπότες ιππασίας sur mesure, κράνη, στολές και ρούχα
Τυρόπιτες κουρού, κασερόπιτες και κιμαδόπιτες εγγυημένα νόστιμες
Με τραγανή πέτσα, ζουμερό και λουκούμι, με σωστό αλάτι και πιπεράκι
Αν έχεις βαρεθεί τα ποτά και το endless scroll, σου έχω το απόλυτο happy place στο κέντρο της Αθήνας
Περιτριγυρισμένη από πολυτελή daybeds, ξαπλώστρες και ομπρέλες υψηλής ποιότητας
Με δροσιά, πάνω σε πλατεία, για να κάνουν ποδήλατο τα ανιψάκια/παιδάκια/εγγονάκια σου
Εκεί που οι παρέες πάνε για brunch και το γυρνάνε σε χορούς
Χρόνια φτιάχνω εκεί τα τσαλακωμένα παπούτσια μου, με μεγάλη επιτυχία
Τα drone shows μοιάζουν με AI πυροτεχνήματα και είναι η νέα τάση που κλέβει την παράσταση στα events
Πραμάτεια που σκίζει και ντεκόρ που σε μεταφέρει στον χρόνο τον παλιό
Περνάς απ’ έξω και σου σπάει η μύτη από τις μυρωδιές
Σε αυτό το μαγαζάκι στα Εξάρχεια, θα χαθείς σε κάθε του γωνιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.