- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η mama serra καλλιεργεί ντόπιο φιστίκι, το καβουρδίζει αλλά... του βγάζει και το λάδι, σε ένα μοναδικό φιστικοβούτυρο
Υπάρχει μια Αμμουδιά μακριά από τη θάλασσα, μια αμμουδιά βουνίσια, κοντά στη λίμνη Κερκίνη και τις Σέρρες. Εκεί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, νέοι καλλιεργητές με όραμα, στράφηκαν με ενθουσιασμό στην καλλιέργεια του τοπικού φιστικιού, αναβιώνοντας μια παλιά, ξεχασμένη παραγωγή. Πίνατς, λοιπόν, δεν παράγει μόνο η Αμερική και η Αφρική αλλά και το αμμώδες, ελαφρύ έδαφος της Αμμουδιάς.
Το κικιρίκι είναι φυτό ποώδες και μονοετές, ένας θάμνος που σπέρνεται τον Μάη και θερίζεται τον Οκτώβρη. Με 13 βιταμίνες και 23 ιχνοστοιχεία, η αραχίδα είναι τροφή-βόμβα σε διατροφική αξία, αφού κάθε κιλό της έχει περισσότερες βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία και από το μοσχαρίσιο συκώτι.
Στις μέρες μας, που η βίγκαν διατροφή κερδίζει πιστούς οπαδούς, το αράπικο φιστίκι, που έχει τη χάρη να είναι και ο πιο φτηνός ξηρός καρπός, αρχίζει να γίνεται περιζήτητο. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο το φιστίκι γενικώς και αορίστως αλλά και ποιό φιστίκι ακριβώς, αφού ό,τι μας έρχεται από μακριά, είναι επιβαρυμένο σε συντηρητικά και λοιπά χημικά.
Το ντόπιο φιστίκι, από την άλλη, προς το παρόν καλύπτει μόνο το 10% της αγοράς, οπότε, τώρα που το βρήκαμε ολόφρεσκο, αγνό και αμόλυντο, ας σπεύσουμε να το χαρούμε χωρίς τύψεις. Ο Ραφαήλ Μυρωνίδης, Αμμουδιώτης και καλλιεργητής, το περιποιείται σαν τα μάτια του, στην πιο κάθετη διαχείριση και με την πιο χειροποίητη επεξεργασία. Το καλλιεργεί, το ξεφλουδίζει, του κάνει ένα μαγικό, ήπιο καβούρδισμα, το συσκευάζει ανάλατο αλλά και αλατισμένο με μέτρο, όσο απαιτεί η νοστιμιά, χωρίς υπερβολές. Από τον φρέσκο καρπό, φτιάχνει και ένα μαγικό φιστικοβούτυρο, χωρίς κανένα πρόσθετο, μόνο φιστικάκι καβουρδισμένο, σε τρεις γεύσεις. Προσωπικά ερωτεύτηκα το "κράντσυ" με τραγανά κομματάκια αλλά τη χάρη του έχει και το «απαλό» και το «ολικής» και το σοκολατένιο, με σοκολάτα ΙΟΝ.
Γνώστης του ξηρού καρπού, επιλέγει και ένα μαγικό αμύγδαλο από τον θεσσαλικό κάμπο, το καβουρδίζει και το συσκευάζει, φτιάχνει και ένα εξίσου μοναδικά αγνό και νόστιμο αμυγδαλοβούτυρο. Tη Mama Serra όπου τη βρεις δεν την προσπερνάς, καθότι η παραγωγή περιορισμένη, κλεισμένη σε λιγοστά, πολύτιμα βαζάκια.
Το βρίσκεις με ετικέτα «Σκλαβενίτης» στο ομώνυμο σούπερ-μάρκετ και στην «Κάπαρη» (Ασκληπιού 22).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τη βλάχικη παράδοση της Θεσσαλίας, τα ωραία βούτυρα και τα τυροκομικά, όλα θα τα βρεις εδώ
Τα καλύτερα, πιο τραγανά και νόστιμα Spring rolls του Βόρειου Τομέα και όχι μόνον
Η Μυρτώ και ο Γιώργος σου μαθαίνουν στο εργαστήριό τους tufting και punch needle στην πιο xmas εκδοχή
Και θα πιεις και καφεδάκι ή κρασάκι
Κανένα πατατάκι δεν είναι για πέταμα, αλλά κάποια είναι καλύτερα από τα υπόλοιπα.
Βόλτα πάνω σε πολύχρωμα μοτίβα και Soteur πινελιές
Είναι No1 στον κόσμο και είναι εμπνευσμένο από video games όπως το "Crimson Room" και το "QP-Shot" και από ταινίες όπως το "Saw"
Το οποίο ρολόι δεν είναι απαραίτητο να είναι τρακτέρ, ούτε πανάκριβο για να χρειάζεται επισκευή
Σ’ ένα δρόμο γεμάτο εστιατόρια, καφέ και ταβέρνες, για να τσιμπήσεις κάτι στα όχι-γρήγορα
Μπορείς άνετα να πεις πως τις έφτιαξες με τα χεράκια σου
Το μέρος όπου στήνονται μπουφέδες με απεριόριστο ασιατικό φαγητό
Δύο παιδιά, μια ιδέα και ήδη δώδεκα ταξίδια με όσους γουστάρουν ραπ
Εδώ όπου θα κουρευτείς ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μία έκθεση ζωγραφικής
Στους τοίχους τις έχει αγιογραφίες των Κόντογλου και Πελεκάση
Το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ τρόμου επιστρέφει μέσα από έξι διαδραστικές ταινίες
Μαζί και όλα τα κρητικά προϊόντα που λιγουρευόμαστε εκτός Κρήτης
Μία κούρσα στο χθες στην έκθεση Ariantique Classic Cars
Ένα λιλιπούτειο μαγαζί με όλων των ειδών τις κρέμες από βιολογικές πρώτες ύλες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.