Tip of the day

Πού θα βρεις φιστίκι αγνό και ελληνικό

Χωρίς πρόσθετα και με γεύση ονείρου

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mama serra

Η mama serra καλλιεργεί ντόπιο φιστίκι, το καβουρδίζει αλλά... του βγάζει και το λάδι, σε ένα μοναδικό φιστικοβούτυρο

Υπάρχει μια Αμμουδιά μακριά από τη θάλασσα, μια αμμουδιά βουνίσια, κοντά στη λίμνη Κερκίνη και τις Σέρρες. Εκεί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια, νέοι καλλιεργητές με όραμα, στράφηκαν με ενθουσιασμό στην καλλιέργεια του τοπικού φιστικιού, αναβιώνοντας μια παλιά, ξεχασμένη παραγωγή. Πίνατς, λοιπόν, δεν παράγει μόνο η Αμερική και η Αφρική αλλά και το αμμώδες, ελαφρύ έδαφος της Αμμουδιάς.

Το κικιρίκι είναι φυτό ποώδες και μονοετές, ένας θάμνος που σπέρνεται τον Μάη και θερίζεται τον Οκτώβρη. Με 13 βιταμίνες και 23 ιχνοστοιχεία, η αραχίδα είναι τροφή-βόμβα σε διατροφική αξία, αφού κάθε κιλό της έχει περισσότερες βιταμίνες, πρωτεΐνες και μεταλλικά στοιχεία και από το μοσχαρίσιο συκώτι.

mama serra

Στις μέρες μας, που η βίγκαν διατροφή κερδίζει πιστούς οπαδούς, το αράπικο φιστίκι, που έχει τη χάρη να είναι και ο πιο φτηνός ξηρός καρπός, αρχίζει να γίνεται περιζήτητο. Όμως, το θέμα δεν είναι μόνο το φιστίκι γενικώς και αορίστως αλλά και ποιό φιστίκι ακριβώς, αφού ό,τι μας έρχεται από μακριά, είναι επιβαρυμένο σε συντηρητικά και λοιπά χημικά.

Το ντόπιο φιστίκι, από την άλλη, προς το παρόν καλύπτει μόνο το 10% της αγοράς, οπότε, τώρα που το βρήκαμε ολόφρεσκο, αγνό και αμόλυντο, ας σπεύσουμε να το χαρούμε χωρίς τύψεις. Ο Ραφαήλ Μυρωνίδης, Αμμουδιώτης και καλλιεργητής, το περιποιείται σαν τα μάτια του, στην πιο κάθετη διαχείριση και με την πιο χειροποίητη επεξεργασία. Το καλλιεργεί, το ξεφλουδίζει, του κάνει ένα μαγικό, ήπιο καβούρδισμα, το συσκευάζει ανάλατο αλλά και αλατισμένο με μέτρο, όσο απαιτεί η νοστιμιά, χωρίς υπερβολές. Από τον φρέσκο καρπό, φτιάχνει και ένα μαγικό φιστικοβούτυρο, χωρίς κανένα πρόσθετο, μόνο φιστικάκι καβουρδισμένο, σε τρεις γεύσεις. Προσωπικά ερωτεύτηκα το "κράντσυ" με τραγανά κομματάκια αλλά τη χάρη του έχει και το «απαλό» και το «ολικής» και το σοκολατένιο, με σοκολάτα ΙΟΝ.

mama serra

Γνώστης του ξηρού καρπού, επιλέγει και ένα μαγικό αμύγδαλο από τον θεσσαλικό κάμπο, το καβουρδίζει και το συσκευάζει, φτιάχνει και ένα εξίσου μοναδικά αγνό και νόστιμο αμυγδαλοβούτυρο. Tη Mama Serra όπου τη βρεις δεν την προσπερνάς, καθότι η παραγωγή περιορισμένη, κλεισμένη σε λιγοστά, πολύτιμα βαζάκια.

Το βρίσκεις με ετικέτα «Σκλαβενίτης» στο ομώνυμο σούπερ-μάρκετ και στην «Κάπαρη» (Ασκληπιού 22).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ