Tip of the day

Πού θα κάνεις ποδηλασία πάνω σε ράγες τρένου

Πρωινό, νυχτερινό και αποκλειστικό tour, ό,τι κι αν διαλέξεις, θα ζήσεις μια μοναδική εμπειρία

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Railbiking in Greece
© Railbiking in Greece

Railbiking in Greece: Ο Αρτέμιος Φίλατοβ, συνιδρυτής του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού και το ποδήλατο πάνω σε ράγες τρένου

Έχετε κάνει ποδήλατο πάνω σε παλιές ράγες τρένου απολαμβάνοντας την άγρια φύση ή τη θέα στον Αργοσαρωνικό ή εξερευνώντας τη βιομηχανική κληρονομιά των σιδηροδρόμων, την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ή ακόμα και τη μυθολογία; Το δικό μας τουρ ξεκινάει από το κέντρο των Μεγάρων, μετά το μεσημέρι και λίγο πιο πέρα από τον παλιό σταθμό. Η τρίωρη διαδρομή έχει μήκος 7 χιλιόμετρα (με την επιστροφή να φτάνει στα 14χλμ) και καταλήγει στο βουνό της Κακιάς Σκάλας. Ο Αρτέμιος Φίλατοβ, συνιδρυτής του γραφείου εναλλακτικού τουρισμού της πρώτης υπαίθριας δραστηριότητας στην Ελλάδα Railbiking in Greece που σχετίζεται με τον σιδηροδρομικό ποδηλατοτουρισμό, μας βάζει στον κόσμο της ποδηλασίας πάνω σε ράγες τρένου με ειδικά διαμορφωμένα ποδήλατα.

Αν και νοσηλευτής κατά κύριο επάγγελμα, ασχολήθηκε με το railbiking στο εξωτερικό και συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο λειτουργίας που να είναι κατάλληλο για τα ελληνικά δεδομένα. Mελέτησε παραδείγματα Railbiking σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αμερική, η Νέα Ζηλανδία, τα νησιά Fiji και το Βέλγιο, η ανάλυση των οποίων, τον βοήθησε στο έργο του. Όταν επισκέφτηκε τα πολυβολεία στην Κακιά Σκάλα και αντιλήφθηκε την δύσκολη πρόσβαση χωρίς τρένο, σκέφτηκε να κατασκευάσει ένα αυτοσχέδιο σιδηροδρομικό όχημα που θα κινείται με πετάλια, τη ποδηλατοδρεζίνα Norix (ειδικό σιδηροδρομικό όχημα που κινείται μηχανικά στις ράγες τραίνου και χρησιμεύει στις εργασίες συντήρησης του σιδηροδρόμου και όχι μόνο). Από το 2017 που ξεκίνησε την επιχείρησή του με τη βοήθεια του συνεργάτη του, η ανάπτυξη του railbiking αυξανόταν.  

Railbiking in Greece
© Railbiking in Greece

Railbiking in Greece: Τι περιλαμβάνει ένα tour

Τα tour διαφέρουν ανάλογα με την εποχή. Υπάρχει το πρωινό, το μεσημεριανό, το νυχτερινό και το αποκλειστικό tour, μια ειδική επιλογή σχεδιασμένη για να ικανοποιήσει τις ανάγκες συγκεκριμένων επισκεπτών. Η διαδρομή ανανεώνεται διαρκώς και εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με πληροφορίες για τα αξιοθέατα που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής. Έχουν συλλέξει πληροφορίες από τους κατοίκους της πόλης των Μεγάρων και τις μεταφέρουν στους επισκέπτες για να εξοικειωθούν με την ιστορία, τα μνημεία και τα σημεία ενδιαφέροντος της περιοχής. Το καλοκαίρι υπάρχουν περισσότερες περιηγήσεις, και τρεις εκδηλώσεις, τις οποίες προσαρμόζουν ανάλογα με τη φάση της πανσελήνου. Πρόκειται για την πανσέληνο της Φράουλας τον Ιούνιο, του Κόκκινου Ελαφιού τον Ιούλιο και την πανσέληνο του Αυγούστου. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα διαθέτουν και ένα ειδικό βαγόνι για άτομα με αναπηρία ενώ η δραστηριότητα είναι προσβάσιμη και σε άτομα με προβλήματα όρασης. «Πλέον, έχουμε επισκέπτες από όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και πολλές άλλες χώρες.

Railbiking in Greece
© Railbiking in Greece

Προς το παρόν, το railbiking είναι η μοναδική δραστηριότητα του είδους της στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλες περιοχές της χώρας που επιθυμούν να δημιουργήσουν κάτι παρόμοιο. «Σχεδιάζουμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αναζητούμε και εξετάζουμε πιθανές τοποθεσίες όπου μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο».

28ης Οκτωβρίου 197, Μέγαρα, 6931832522

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ