Tip of the day

Πού βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά της Αττικής;

Η Αθήνα θεωρείται πατρίδα της ελιάς

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πού βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά της Αττικής;
Φωτογραφία: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ελιά Πεισίστρατου: Η αρχαιότερη ελιά παγκοσμίως βρίσκεται στους Αγίους Αναργύρους και έχει ηλικία 2500 έτη

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα και η πρώτη ελιά φυτεύτηκε από την θεά Αθηνά, προστάτιδα του ιερού δέντρου, στην Ακρόπολη. Οι Έλληνες ήταν ο πρώτος λαός που καλλιέργησε συστηματικά στον ευρωπαϊκό μεσογειακό χώρο την ελιά, η οποία μάλιστα αποτελούσε μέρος όλων των τελετουργιών στην αρχαία Ελλάδα. Το κλαδί της χρησιμοποιούνταν ως σύμβολο της ειρήνης κάθε φορά που οι Έλληνες έμπαιναν σε εκεχειρία με τους εχθρούς τους, ο σπουδαίος επικός ποιητής Όμηρος παρομοίασε το ελαιόλαδο με χρυσό υγρό ενώ ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, το περιγράφει σαν το τέλειο θεραπευτικό. Πού βρίσκεται όμως η πιο παλιά φυτεμένη ελιά;

Πού βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά της Αττικής;
Φωτογραφία: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

H απάντηση είναι στη περιοχή των Αγίων Αναργύρων, συγκεκριμένα στην οδό Πεισιστράτους, αποτελεί μάλιστα σήμα κατατεθέν και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης αφού μετρά 2.500 έτη ύπαρξης. Σύμφωνα με τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Αθήνας - Πειραιά, το 1919 η Αρχαιολογική Υπηρεσία εντόπισε δύο απομεινάρια του πανάρχαιου ελαιώνα των Αθηνών και το ένα από αυτά είναι η Ελιά του Πεισίστρατου που παρά τους 25 αιώνες που μετρούν τα κλαδιά της, διασώζεται ακμαία στον περίβολο της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων.

Πού βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά της Αττικής;
Φωτογραφία: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Το όνομά της το πήρε από τον ελαιώνα του Πεισίστρατου, τυράννου των Αθηνών (560-527 π.Χ.) που θεωρείται εκείνος που φρόντισε για τη διάδοση της ελιάς ως παραγωγικού δέντρου στην Αττική η οποία «ψιλή και άδενδρος ούσα κατεφυτεύθη με ελαιόδεντρα Πεισιστράτου προστάξαντος». Με εντολή του, οι ακτήμονες πολίτες έβγαιναν στους αγρούς ενωμένοι και φύτευαν ελαιόδεντρα, δημιουργώντας «πέλαγος» ολόκληρο ελαιοδέντρων σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Σύνδεσμο την ειδική φροντίδα της ελιάς του Πεισίστρατου έχουν αναλάβει έμπειροι γεωπόνοι που την περιποιούνται, την κλαδεύουν και την προστατεύουν από ασθένειες.

Πεισιστράτους 13, Άγιοι Ανάργυροι

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ