Tip of the day

Πού θα κάνεις μαθήματα κεραμικής στην Κυψέλη

ΠΗΛΟΣ studio, μια φωτεινή δημιουργική γωνιά στην οδό Κεφαλληνίας

Μαρίνα Ανδριωτάκη
Μαρίνα Ανδριωτάκη
12’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pilos_studio

ΠΗΛΟΣ studio, ένα εργαστήρι κεραμικής στην Κυψέλη.

Η Κυψέλη τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε ένα καλλιτεχνικό melting pot, γεμάτο δημιουργικούς ανθρώπους και νέες καινοτόμες ιδέες. Εκτός από συνοικιακά καφέ και μπαράκια, εμφανίζονται συνεχώς και νέοι χώροι τέχνης και πολιτισμού, για να ικανοποιήσουν και δημιουργικά το πολυάσχολο κοινό της. Αν μένεις εκεί κοντά λοιπόν και ψάχνεις μια δημιουργική δραστηριότητα, τα μαθήματα κεραμικής είναι ότι πρέπει για να χαλαρώσεις και να αφήσεις την φαντασία σου ελεύθερη.

Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν πιάνουν τα χέρια σου μια και στο ΠΗΛΟΣ studio, θα στα μάθουν όλα από την αρχή. Η φωτεινή αυτή γωνιά, περιτριγυρισμένη από τζάμι για να υπάρχει άμεση επαφή με τον κόσμο, είναι ένα δημιουργικό εργαστήρι που θα μάθεις πως να χρησιμοποιείς τον πηλό ως πρώτη ύλη, με σκοπό να πλάσεις χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα.

Το εργαστήρι λειτουργούσε από το 2006, αλλά μεταφέρθηκε στην Κυψέλη το 2019. Ο ιδιοκτήτης του, Άρης Σιχλιμίρης, εκτός από προσωπικό χώρο για τις δικές του δημιουργίες, ήθελε να προσφέρει σε παιδιά και ενήλικες την δυνατότητα διεξόδου μέσα από την τέχνη που αγαπάει τόσο ο ίδιος.

Στις δραστηριότητες του ΠΗΛΟΣ studio περιλαμβάνονται μαθήματα κεραμικής για παιδιά και ενήλικες, εργαστήρια και σεμινάρια για διαφορετικές τεχνοτροπίες και τεχνικές. Παράλληλα σχεδιάζονται και υλοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Μπορείς δηλαδή να εγγραφείς με το μήνα αλλά και να κάνεις μεμονωμένα μαθήματα όποτε προλαβαίνεις.

Είτε είσαι αρχάριος είτε προχωρημένος, η συμμετοχή σε μαθήματα κεραμικής μπορεί να είναι μια επιβράβευση. Η εργασία με πηλό σου επιτρέπει να εξερευνήσεις τη φαντασία σου και να δημιουργήσεις μοναδικά έργα τέχνης. Η κεραμική είναι ατελείωτη για να πειραματιστείς και η αίσθηση του να πλάθεις κάτι από την ανυπαρξία, με ένα πολύ ευτελές υλικό όπως ο πηλός, είναι ασύλληπτη. Σου επιτρέπει να δημιουργήσεις λειτουργικά αντικείμενα όπως κούπες, πιάτα και μπολ, αναπτύσσοντας το καλλιτεχνικό σου στιλ, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και μοναδικά δώρα για τους φίλους σου.


Η εργασία με πηλό –όλοι όσοι ασχολούνται το γνωρίζουν- μπορεί να είναι θεραπευτική και χαλαρωτική. Η διαδικασίατης κεραμικής σου επιτρέπει να επικεντρωθείς στη δραστηριότητα, βοηθώντας έτσι στη μείωση του στρες και του άγχους. Ακριβώς επειδή απαιτεί υπομονή και προσοχή, σου διδάσκει να είσαι παρών στη στιγμή και να δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες.


Στην κεραμική χρησιμοποιείς και τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, καθώς ο πηλός είναι το χώμα και το νερό, με τον αέρα αφαιρείται το νερό μέσα από τον πηλό και με την φωτιά παίρνει την τελική μορφή του. Όταν εκτίθεσαι λοιπόν σε πρωτόγονα υλικά και αφήνεσαι στην παραγωγική αυτή διαδικασία, η τέχνη αυτή έχει την δυνατότητα, εκτός του να δημιουργήσεις καλαίσθητα αντικείμενα, να θεραπεύσει ακόμη και ψυχικές και οργανικές νόσους, οπότε …δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις!

Κεφαλληνίας 2Α, Αθήνα 113 61

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ