Tip of the day

Πού βρίσκεται η διάσημη σπηλιά όπου τραγούδησαν οι σπουδαιότεροι του ’60

Μέχρι και η Σοφία Λόρεν είχε πει το «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη»

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η σπηλιά του Παρασκευά στην Καστέλλα ©Θανάσης Καρατζάς
Η σπηλιά του Παρασκευά στην Καστέλλα ©Θανάσης Καρατζάς

Η σπηλιά του Παρασκευά στην Καστέλλα που έζησε μεγάλες δόξες ως κοσμικό κέντρο τη δεκαετία του 1960

Οι πιο ριψοκίνδυνοι Πειραιώτες κάνουν μπάνιο στην παραλία Βοτσαλάκια. Όσοι δεν το ρισκάρουν, αρκούνται σε ένα έργο, στο διάσημο θερινό ομώνυμο σινεμά. Σε εκείνο το σημείο της Καστέλλας, στο ύψος της οδού Παπαναστασίου 11, βρίσκεται η περίφημη Σπηλιά του Παρασκευά. Και τα Βοτσαλάκια, άλλωστε, ήταν γνωστά παλαιότερα ως παραλία του Παρασκευά.

Φαίνεται παράδοξο αλλά η σπηλιά του Παρασκευά ήταν ένα από τα πιο ξακουστά κοσμικά κέντρα της Αθήνας και του Πειραιά. Σήμερα θα σας φανεί τρομακτική όπως θα τη δείτε ερειπωμένη και κλειδαμπαρωμένη, κατεβαίνοντας τα σκαλάκια που φτάνουν μέχρι την παραλία, εδώ όμως, μια φορά κι έναν καιρό, το 1957 για την ακρίβεια, η Σοφία Λόρεν που βρισκόταν στην Ελλάδα για τα γυρίσματα της ταινίας «Το παιδί και το δελφίνι», τραγούδησε στα ελληνικά, με τον Τόνι Μαρούδα, το «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη, τι είν’ αυτό, τι είν’ αυτό, που σε κάνει να λες το σκοπό, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ, σ’ αγαπώ».

Η σπηλιά ανακαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε δεν υπήρχαν οι σημερινές επιχωματώσεις και το κύμα έσκαγε στην άκρη της σπηλιάς. Από τη δεκαετία του 1920 άρχισε να λειτουργεί ως αναψυκτήριο από την οικογένεια του Παρασκευά, η λειτουργία του καταστήματος διεκόπη με τον πόλεμο και άνοιξε ξανά μετά από αυτόν, γνωρίζοντας μεγάλες δόξες. Εδώ τραγούδησαν ο Φώτης Πολυμέρης, ο Τόνι Μαρούδας με τη Μάγια Μελάγια, ο Μανώλης Χιώτης με τη Μαίρη Λίντα, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Καραμπεσίνης. Μέχρι και ο Ρενιέ του Μονακό με τη σύζυγό του Γκρέις Κέλι είχαν έρθει να διασκεδάσουν εδώ, το 1961, ως καλεσμένοι του Ωνάση και της Μαρίας Κάλλας. Τότε, όπως αναφέρει ο Δ. Λυμπερόπουλος στη βιογραφία του Ωνάση, η Γκρέις Κέλι ρώτησε τον Χιώτη σε τι διαφέρει το μπουζούκι του από τις ηλεκτρικές κιθάρες των Beatles και ο Χιώτης φέρεται να απάντησε «παρακαλώ, εξηγήστε στην πριγκίπισσα ότι οι χορδές της ηλεκτρικής κιθάρας δονούνται από την πρίζα και οι χορδές του μπουζουκιού κατευθείαν από την καρδιά».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ