Tip of the day

To μοναδικό βουτυρένιο ψωμί στην Αττική και πού θα το βρεις

Τρώγεται σαν... ζεστό ψωμάκι μετά τις βουτιές

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουτυρένιο ψωμί

Ο φούρνος του Τούντα στην Παραλία του Μαραθώνα φτιάχνει ένα διαφορετικό, μοναδικό ψωμί

Η Παραλία του Μαραθώνα, το καλοκαίρι μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο πανηγύρι. Μια από τις ομορφότερες στιγμές της αττικής ακτής, χιλιόμετρα με ψιλή άμμο μέχρι που φτάνει το μάτι, τα μπιτς-μπαρς του Σχοινιά, γλέντι, χορός, κολύμπι και θαλάσσια σπορ, στιγμές διακοπών ούτε μια ώρα από το Σύνταγμα για όλη την οικογένεια και όλες τις ηλικίες και ύστερα το απέραντο πευκοδάσος Natura του Σχοινιά, 13.000 στρέμματα αγνής ζωής και ο μεγαλύτερος υγρότοπος της Αττικής.

Στις παρυφές της παραλίας οι εντυπωσιακές βίλες, τα αγροτόσπιτα, νέες πόλεις που προκύπτουν από το γιγάντωμα της Αττικής καταβροχθίζοντας το αρχαίο τοπίο, ανάμεσα στα περιβόλια του Μαραθώνα που ταΐζουν την πρωτεύουσα και όλες τις λαϊκές της. Άμα είσαι μερακλής και καλοφαγάς, στο Μαραθώνα δεν θα έρθεις μόνο για μπάνιο με φρέντο και ξαπλώστρα. Θα αναζητήσεις τα φρέσκα λαχανικά στα κιόσκια των δρόμων, θα αγοράσεις πεντανόστιμο ντόπιο κατσικάκι από το Γραμματικό, αγνό γάλα, τυρί και γιαούρτι από τις μικρές βιοτεχνίες της περιοχής και κατηφορίζοντας προς το νερό, θα κάνεις όπως όλος ο κόσμος που ξέρει! Στάση στον Τούντα για το διάσημο ψωμί του που ζυμώνεται με βούτυρο.

Ψωμί από τον Τούντα

Ένα καρβέλι που σκάει σε τραγανές κορυφές, ένα ψωμί ελαστικό, στιβαρό, που μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο-μην πάει ο νους σου σε μαργαρίνες και υποκατάστατα. Όσο κι αν έψαξα στα βάθη της παράδοσης την προέλευση του βουτυρόψωμου δεν τη βρήκα. Ένα ψωμί σχεδόν άγνωστο και μυστικό που συνηθίζεται σε κτηνοτροφικές περιοχές, που έχουν άφθονο το καλό βούτυρο στην πόρτα τους. Να το χαρείς σκέτο, βούτα σε κόκκινη σαλτσούλα και στο πρωινό με μέλι. Αν το πάρεις, παρόλο που συντηρείται ωραιότατα για μέρες, φρόντισε να το πάρεις σε πολλαπλά αντίτυπα: το βάζεις στην κατάψυξη. Στην απόψυξη και με δυο λεπτά πέρασμα από το φούρνο μεταμορφώνεται σε φρεσκότατο ημέρας.

Διατίθενται και κριτσίνια, μουστοκούλουρα αφράτα ή τραγανά και ρολάκια από αφράτη ζύμη γεμιστά με πιπεριά και τυριά.

Βασ. Τούντας, Δημοσθένους 4, 22940 55530, Παραλία Μαραθώνα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ