Tip of the day

Πού θα βρεις την πιο ωραία αυλή για τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες

Βουκαμβίλιες, αύρα παλιάς Αθήνας και μεζεδάκια

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαντανία

Η Μαντανία στη Δάφνη έχει μία από τις πιο όμορφες αυλές της Αθήνας

Από την είσοδο επί της Αγίου Δημητρίου δεν φαίνεται. Δεν θα το μάντευες ποτέ ότι αυτό το κτίριο στην πίσω του πλευρά κρύβει μία από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σπρώξεις την πόρτα της Μαντανίας, να διασχίσεις όλο το μαγαζί και να ξαναβγείς πάλι από πίσω. Τώρα περπάτα λίγο ακόμα μέχρι να πατήσεις χαλίκι. Στάσου, καλά είσαι. Πάρκαρε.

Μαντανία

Τραπέζια με φερ φορζέ καρέκλες απλώνονται σε ένα τεράστιο χώρο που καταλαμβάνει περίπου μισό οικοδομικό τετράγωνο. Διάσπαρτα δέντρα, ανθισμένες βουκαμβίλιες και λοιπά αναρριχητικά φυτά, στο βάθος ένα υπέροχο ροζ κτίσμα (ξακουστό κέντρο διασκέδασης τη δεκαετία του ’80) να τα εποπτεύει όλα και να χαρίζει απλόχερα ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Μέχρι και ένα περίπτερο υπάρχει, πιστό αντίγραφο από εκείνα τα παλιά, της δεκαετίας του ’60.

Σε αυτήν την τρομερή αυλή, οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά: τα κουτιά από μελίσσια που εκτελούν χρέη σκαμπό, οι παλιές αφίσες του ΕΟΤ που ομορφαίνουν τους τοίχους, οι γλάστρες με τους βασιλικούς σε κάθε σκαλί τις στριφογυριστής σκάλας, τα τραπέζια-κορνίζες που φιλοξενούν πίνακες ελλήνων ζωγράφων. Όπου κι αν κοιτάξεις θα βρεις ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας να αναβιώνει κάποια περασμένη, ρομαντική δεκαετία…

Μαντανία

Εδώ, λοιπόν στη Μαντανία, θα έρθεις για καφέ και (πολύ νόστιμο) brunch, αργότερα για λαχταριστά μεζεδάκια (σ.σ. η κουζίνα της είναι αντάξια της αυλής της) που θα συνοδέψεις με αποστάγματα, το βραδάκι για ποτό και cocktails. Η Μαντανία είναι ένα bar-μεζεδοπωλείο που τους χωράει όλους: νέα και… μεγαλύτερα παιδιά, πιτσιρίκια κι ερωτευμένα ζευγαράκια. Όλοι συνυπάρχουν σε αυτή την αυλή που μοιάζει να βγήκε από όνειρο. Να πάτε και να ξαναπάτε. Τέτοιες αυλές δεν πρέπει να τις αφήνουμε ήσυχες.

Αγίου Δημητρίου 17& Ηροδότου, Δάφνη, 210 9715598

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ