Tip of the day

Ποιο γνωστό εστιατόριο έχει το μποστάνι του σε ταράτσα της Πανεπιστημίου;

Λεμονόχορτο, φρέσκο κρεμμυδάκι, σέλερι, σκόρδο, μέντα κι άλλα φυτά από το Βιετνάμ μεγαλώνουν στην Πανεπιστημίου

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βιετναμέζικος κήπος
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Ο σεφ Vu Dinh Hung του εστιατορίου Madame Phu Man Chu καλλιεργεί τα μυρωδικά του σε μία αθηναϊκή ταράτσα του κέντρου

Οκτώ ορόφους πάνω από την Πανεπιστημίου, την κοσμοσυρρή και τη βαβούρα από τα αυτοκίνητα, υπάρχει ένας μπαχτσές… εξωτικός. Δεκάδες γλάστρες με λεμονόχορτο, φρέσκο κρεμμυδάκι, ντοματίνια, σέλερι, σκόρδο, μέντα, βασιλικό, shiso κι άλλα μυρωδικά, όλα ποικιλίες του Βιετνάμ, στη σειρά να κοιτούν το ηλιοβασίλεμα με φόντο τον λόφο του Λυκαβηττού. Όταν έρθει η ώρα της συγκομιδής τους, θα μαζευτούν, θα πλυθούν σχολαστικά και θα μεταφερθούν λίγα μέτρα πιο κάτω για να δώσουν γεύση κι άρωμα στα πιάτα του δημοφιλούς βιετναμέζικου εστιατορίου Madame Phu Man Chu. Όμως πώς βρέθηκαν αυτά τα εξωτικά φυτά σε τούτη την αθηναϊκή ταράτσα;

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βιετναμέζος σεφ Vu Dinh Hung άνοιξε το Madame Phu Man Chu στον μικρό πεζόδρομο της Σκουλενίου, στην καρδιά της Αθήνας, θέλοντας να μαγειρεύει αυθεντικά πιάτα του Βιετνάμ. Γρήγορα, όμως, ήρθε αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα: ήταν πολύ δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο να βρει στην Ελλάδα τα μυρωδικά και τα βότανα που είναι βασικά συστατικά της βιετναμέζικης κουζίνας, όπως το shiso, ένα ιδιαίτερα αρωματικό βότανο, ή τη βιετναμέζικη μέντα. Έτσι, αποφάσισε να τα καλλιεργήσει ο ίδιος.

O σεφ Vu Dinh Hung
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς

Τον ρωτάω πώς κατάφερε να καλλιεργήσει αυτά τα φυτά σε ένα τελείως διαφορετικό κλίμα από εκείνο που είχαν συνηθίσει. Ο ίδιος λέει: «Νομίζω ότι όλα γίνονται με την αγάπη. Στην αρχή, ανέβαινα κάθε μέρα εδώ πάνω, μίλαγα και τραγουδούσα στα φυτά μου. Τους έλεγα “Σας παρακαλώ, είμαι ολομόναχος σε αυτή την πόλη… Σας παρακαλώ, μεγαλώστε για να μπορέσω να δείξω στους ανθρώπους εδώ την κουλτούρα της χώρας μου”. Κατάλαβες; Αγαπάω τα φυτά μου και αυτά με αγαπάνε πίσω».

Madame Phu Man Chu, Σκουλενίου 4& Πραξιτέλους, 210 3231366

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ