Tip of the day

Πού θα κάνεις αμαξάδα όπως παλιά στην Αθήνα;

Κάποτε ήταν το μέσο μεταφοράς, σήμερα μια όμορφη, νοσταλγική βόλτα

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμαξάδα στην Κηφισιά
© Θανάσης Καρατζάς

Οι άμαξες με τα άλογα και οι νωχελικές βόλτες στη εξοχή ζουν ακόμη στην Κηφισιά.

Θα τους βρεις στην πιάτσα τους, Κολοκοτρώνη και Λεβίδου στην Κηφισιά. Αρκεί να τους δεις, να γυαλίζουν την άμαξα ή να τραγουδούν στο άλογό τους τον «Μπάλιο» και νιώθεις πως μεταφέρεσαι σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία του ’50 η οποία περιγράφει μια όμορφη ρουτίνα που με την πάροδο των χρόνων εξαφανίστηκε από την Αθήνα. Όπως λέει ο Σταύρος Χατζηδημητρίου με τον αδερφό του Γιάννη, που εργάζονται ως αμαξάδες εδώ και 27 χρόνια, η αγάπη για την άμαξα που πήραν απ’ τον πατέρα τους και το συναισθηματικό δέσιμο με τους παλιούς αμαξάδες της Κηφισιάς τους έκανε να συνεχίσουν το επάγγελμα μέχρι και σήμερα.

Αμαξάδα στην Κηφισιά
© Θανάσης Καρατζάς

«Ο παππούς μας ήταν αμαξάς και νερουλάς την δεκαετία του ΄50, σε μια εποχή που στην Κηφισιά υπήρχαν 72 αμαξάδες (!). Στους δρόμους το ένα άλογο προσπερνούσε το άλλο ενώ πιάτσες για άμαξες υπήρχαν σε πολλά σημεία. Οι Αθηναίοι έρχονταν μέχρι εδώ με το τρένο, έκαναν βόλτα με την άμαξα στον Άγιο Στέφανο, το Κεφαλάρι, τη Δροσιά, ανέβαιναν στον Βάρσο, να φάνε το  γλυκό και το παγωτό τους και απολάμβαναν την εξοχή. Αργότερα ανέλαβε ο πατέρας και τώρα είμαστε εμείς οι εναπομείναντες συνεχιστές στην περιοχή», μας λένε τα δυο αδέρφια.

Σήμερα βόλτα με την άμαξά τους θα κάνουν οικογένειες με τα παιδάκια τους, άλλοι έρχονται μόνο και μόνο για να φωτογραφηθούν, οι ίδιοι όμως πηγαίνουν και σε πάρτι γενεθλίων, σε παιδότοπους, σε βαφτίσια, σε γάμους όπου και μεταφέρουν νύφες στην εκκλησία. Οι αμαξάδες πιάνουν δουλειά στις 12 το πρωί και φεύγουν στις 9.00 το βράδυ, χειμώνα - καλοκαίρι. Μπορεί να κάνουν ως 7 δρομολόγια τη μέρα, μπορεί και κανένα. Μάλιστα όπως μάθαμε από τους ίδιους έχουν πρωταγωνιστήσει μαζί με τις άμαξες και τα άλογά τους στην σειρά Εύθυμη Χήρα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ