- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Πετριχώρα: η ιστορία του γιοφυριού της Άρτας» έρχεται στην Αθήνα για 5 παραστάσεις
Η παράσταση που ξεχώρισαν στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο χειμώνα κοινό, κριτικοί και εκπαιδευτικοί, και κατάφερε μέσα σε λίγους μόνο μήνες να αποσπάσει 3 διεθνή και 2 εγχώρια βραβεία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Θέατρο Noūs - Creative space. Η «Πετριχώρα» ή αλλιώς η ιστορία του γιοφυριού της Άρτας, μια παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου DOT Ensemble, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου, έρχεται στην Αθήνα για 5 μόνο παραστάσεις με τον 9μελή θίασό της.
Βασισμένο στο θρυλικό δημοτικό τραγούδι «Το γιοφύρι της Άρτας» και τις βαλκανικές εκδοχές του, το θεατρικό έργο Η «Πετριχώρα», φέρνει μπροστά το καίριο ερώτημα: «Τι κοινωνία είναι αυτή που χρειάζεται να χτίσει Λυγερές για να προοδεύσει;»
Η «Πετριχώρα» - ηπειρώτικη ντοπιολαλιά του «πετριχώρ»: η ιδιαίτερη μυρωδιά της γης μετά τη βροχή - είναι μια μυσταγωγική σκηνική εμπειρία που ζωντανεύει μια παράδοση αιώνων. Βυθιζόμενοι σε μιαν άλλη πραγματικότητα γινόμαστε κοινωνοί της ιστορίας της Λυγερής, από την πρώτη επαφή της με τη μοίρα, έως την τελική προδοσία από τον Πρωτομάστορα και τους υπόλοιπους συντοπίτες της, και τον τραγικό χαμό της στον υγρό τάφο του γεφυριού.
Η «Πετριχώρα» είναι μια παράσταση του θεάτρου της επιτέλεσης που φέρνει τους θεατές πρόσωπο με πρόσωπο με την ίδια την ουσία της παράδοσης. Μέσα από τελετουργικά σχήματα, εκφραστική κίνηση, φωνή και παραδοσιακό τραγούδι σχηματίζεται μια πολυφωνική κοινότητα εννέα σωμάτων που χτίζουν και γκρεμίζουν αδιάκοπα τον κόσμο της ιστορίας, προσπαθώντας να δώσουν απάντηση σ΄ ένα παλιό ερώτημα: Μπορούν να συμβαδίσουν το ατομικό και το συλλογικό, η πρόοδος και η παράδοση, η επιστήμη και η φύση;
Η Αthens Voice είναι χορηγός επικοινωνίας της παράστασης
- ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χάρης Θώμος
- ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νεφέλη Γκίκογλου, Βασιλική-Λυδία Καλογιάννη, Δημήτρης Κρίκος, Αριάδνη Κώστα, Ευαγγελία Μπότση, Λένα Νεστορίδου, Γεωργία Ποντσουκτσή, Θάνος Πουμάκης, Ελένη Χριστοφή.
- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Δραματουργία: Αμαλία Κοντογιάννη
ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ
κάθε Σάββατο 21:30
από 25/10/2025 έως 02/11/2025κάθε Κυριακή 20:30
31/10/2025Παρασκευή 21:30
Κανονικό: 15€- Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, πολυτέκνων, άνω των 65): 12€- Ατέλεια: 5€ (μόνο από το ταμείο του θεάτρου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εισιτήρια)- Ομαδικό: 10€ (8+ άτομα)