Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Κλασικο

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το «The Doctor» στο Αμφι-θέατρο

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το «The Doctor» στο Αμφι-θέατρο
© Έφη Γούση

The Doctor. Το καθηλωτικό θρίλερ του Robert Icke που ύμνησαν οι Times, ο Guardian, ο Telegraph και οι Financial Times και έσπασε τα ταμεία στο West End του Λονδίνου, μάς συστήνει τη φετινή θεατρική σεζόν η Κατερίνα Ευαγγελάτου στο Αμφι-Θέατρο, σε μια παραγωγή του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως». Ένα ιδιοφυές νοητικό πείραμα για τα αδιέξοδα της πολιτικής ταυτοτήτων (identity politics), που προκαλεί τα όρια της αντίληψης ακόμη και των ίδιων των θεατών. Ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο που μέσα σε τρία χρόνια καθήλωσε τα σημαντικότερα θέατρα του κόσμου.

Έργο ευφυές και πολυπρισματικό, το «The Doctor» καταπιάνεται με ζητήματα  ηθικής, ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των θεατών απέναντι στα στερεότυπα και προκαλώντας τα όρια των δικών τους προκαταλήψεων. Το φύλο, η καταγωγή, η κοινωνική τάξη, αλλά και η θρησκεία ή η σεξουαλικότητα, με τους αυτοματισμούς και τις «ταμπέλες» που τα συνοδεύουν, λειτουργούν σαν έναυσμα για ένα επί σκηνής παιχνίδι πολλαπλών ρόλων και ταυτοτήτων που κόβει την ανάσα.

Όταν μία έφηβη μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Ινστιτούτο Elizabeth μετά από μια αυτοσχέδια έκτρωση, η Καθηγήτρια Ρουθ Γουλφ (Στεφανία Γουλιώτη) αρνείται την είσοδο ενός ιερέα  (Νίκος Χατζόπουλος) στο θάλαμο του κοριτσιού, διότι δεν διαθέτει επαρκείς πληροφορίες για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της ασθενούς.  Γύρω από αυτήν την απόφαση, ξεσπά ένα σκάνδαλο που σύντομα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι διαστρεβλώσεις κάθε είδους διαδέχονται η μία την άλλη, αναδεικνύοντας την περιπλοκότητα της κατάστασης. Όλοι έχουν γνώμη.  Kαι την εκφράζουν με πάθος μέσα σε αυτήν τη δίνη που νομοτελειακά βυθίζει μαζί της όποιον βρεθεί στο επίκεντρό της. Η πορεία προς την αποκαθήλωση φαντάζει μη αναστρέψιμη.

Eίναι καλή εποχή να μιλάμε για Εβραίους; Και γιατί όχι για γιατρούς; Είναι προτιμότερη η διαχείριση από την ηγεσία; Πώς βλέπουμε μια γυναίκα που ασκεί εξουσία; Και … τι χρώμα έχει η θρησκευτική πίστη;

Μέσα από αντιπαραθέσεις και αντιφάσεις η ιστορία ξετυλίγεται σαν ένα καυστικό νοητικό πείραμα, το οποίο αναδεικνύει όχι μόνο τα ηθικά διλήμματα και τα αδιέξοδα της πολιτικής ταυτοτήτων (identity politics), αλλά και την ανθρωποφάγα «κουλτούρα της ακύρωσης» (cancel culture), που λογοκρίνει, εξοστρακίζει και αποκαθηλώνει με εργαλείο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το «The Doctor» αποτελεί ένα παγκόσμιο θεατρικό φαινόμενο που θέτει την εποχή μας κάτω από ένα θεατρικό μεγεθυντικό φακό. Παρουσιάστηκε πρώτα στο Λονδίνο (θέατρο Almeida και West End), και στη συνέχεια ανέβηκε μέσα σε τρία χρόνια στα σημαντικότερα θεατρικά κέντρα του κόσμου, από την Νέα Υόρκη και το Armory έως το ιστορικό Burgtheater της Βιέννης και από το Adelaide Festival στην Αυστραλία έως το Internationaal Theater Amsterdam (ITA).

O Guardian το χαρακτήρισε «ιδιοφυή διάγνωση των σύγχρονων (κοινωνικών) ασθενειών».

"The Doctor" του Robert Icke - Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου- Από 8 Δεκεμβρίου στο Αμφί-Θέατρο

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Κατερίνα Ευαγγελάτου
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Στεφανία Γουλιώτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αμαλία Νίνου, Κίττυ Παϊταζόγλου, Μαριάννα Δημητρίου, Ζωή Ρηγοπούλου, Aurora Marion, Λευτέρης Πολυχρόνης, Νίκη Σερέτη, Σταύρος Καλλιγάς, Αλίκη Ανδρειωμένου
  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Άρτουρ Σνίτσλερ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Στεφανία Γουλιώτη: Συνέντευξη με την ηθοποιό για τη θεατρική παράσταση «The Doctor», το «Maestro» και τα σχέδιά της

Διάβασε την κριτική

ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΤΑΙ

Πλακα Αμφι-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου
Αγγελικής Χατζημιχάλη 15 (και Αδριανού 111)

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το «The Doctor» στο Αμφι-θέατρο
Η Κατερίνα Ευαγγελάτου σκηνοθετεί το «The Doctor» στο Αμφι-θέατρο
από 08/12/2023 έως 28/04/2024

κάθε Παρασκευή 21:00

από 08/12/2023 έως 28/04/2024

κάθε Σάββατο 17:30

από 08/12/2023 έως 28/04/2024

κάθε Σάββατο 21:15

από 08/12/2023 έως 28/04/2024

κάθε Τετάρτη, Κυριακή 19:00

από 08/12/2023 έως 28/04/2024

κάθε Πέμπτη 20:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τετ-Παρ: Α ΖΩΝΗ 20, Β ΖΩΝΗ 17, 14 (ΜΕΙΩΜΕΝΟ), Γ ΖΩΝΗ 14 // Σαβ-Κυρ: Α ΖΩΝΗ 22, Β ΖΩΝΗ 18,15 (ΜΕΙΩΜΕΝΟ), Γ ΖΩΝΗ 15