Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος παράστασης
Χώροι
Συγχρονο

Αυτό το παιδί

Μία θεατρική-εικαστική παράσταση έκπληξη στο Φουαγιέ του Θεάτρου Badminton από 26 Οκτωβρίου 2011

17100-44520.jpg

Normal
0

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων το καλοκαίρι που πέρασε στο κτήριο 56 του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η παράσταση θα συνεχιστεί αυτό το χειμώνα κάνοντας πρεμιέρα στις 26 Οκτωβρίου στο θέατρο Badminton. Πρόκειται για  ένα πρωτότυπο θεατρικό-εικαστικό δρώμενο, όπου καταγράφει δέκα μικρές ιστορίες γονεϊκών σχέσεων, που περιγράφουν την ψυχολογία και τους ρόλους που καλείται να παίξει ο σύγχρονος άνθρωπος όταν ανοίγει η αυλαία της ενήλικης ζωής του.

Η ιδιαιτερότητα του εγχειρήματος βασίζεται στην ιδέα της δημιουργίας μιας θεατρικής παράστασης που ταυτόχρονα θα λειτουργεί και ως εικαστική έκθεση. Ο πειραματικός χαρακτήρας της παράστασης έγκειται στη συμμετοχή δεκαπέντε νέων εικαστικών καλλιτεχνών όπου ο καθένας δημιουργεί το σκηνικό τοπίο, το video- art, το μακιγιάζ και τα κοστούμια των δέκα δρώμενων που απαρτίζουν το έργο, δίνοντας στο όλο εγχείρημα τη μορφή εικαστικού και ταυτόχρονα θεατρικού δρώμενου.

5 λόγοι για να δεις την παράσταση «Αυτό το παιδί»

Του Δημήτρη Μαστρογιαννίτη

1. Η σκηνοθεσία: Η Φρόσω Λύτρα αντέστρεψε τη λογική της Μνούσκιν «περνάω τη ζωή μπροστά από τους θεατές» και περνά τους θεατές μπροστά από τη ζωή. Αποτέλεσμα; Ο θεατής ενθουσιάζεται στο ρόλο του ηδονοβλεψία, καθώς περιδιαβαίνει μπροστά από κάθε «διαμέρισμα-καναβάτσο» για να παρακολουθήσει οικογενειακές μάχες. 2. Η συνέργεια: Από τις λίγες φορές που σκηνοθεσία και σκηνογραφία υπογράφουν επί ίσοις όροις μια παράσταση, επηρεάζοντας η μια την άλλη. Σε 10 χώρους (σκην. επιμέλεια Μανόλης Παντελιδάκης), 15 εικαστικοί έδωσαν/έφτιαξαν έργα (εικ. επιμέλεια Ίρις Κρητικού) που δημιουργούν περιβάλλον για τη δράση. Ο θεατής νιώθει πως περιδιαβαίνει μια ζωντανή γκαλερί όπου ηθοποιοί γίνονται έργα και το αντίθετο. 3. Το θέμα: Οι γονεϊκές σχέσεις, όπως αποκαλύφθηκαν στις συνεντεύξεις με γυναίκες της Νορμανδίας στο συγγραφέα του έργου, Joel Pommerat. Εκεί που πας να πεις «ευτυχώς, καμιά από τις οικογένειες δεν μοιάζει της δικιάς μου», σ’ έχει στοιχειώσει η μορφή της μάνας-γύπα να δικαιώνει τη φροϋδική μετάφραση του Οιδίποδα, και η υπενθύμιση πως δεν μπορείς να ξεφύγεις από τον πατέρα-πρότυπο. Επιπλέον, πως όλα αφήνονται σε μια εκκρεμότητα. 4. Το επεισόδιο: Με τις δύο μάνες στο νεκροτομείο. Ο λόγος που οι θεατές έψαξαν ασυναίσθητα να πιάσουν το χέρι του διπλανού τους. (Η Βάνα Πεφάνη μού ξαναθύμισε πως δεν είναι μόνο τηλεοπτική ηθοποιός.) 5. Το σύνολο: Ακόμα κι αν πιστεύετε πως ο πειραματισμός βλάπτει τα νεύρα του θεατή, τολμήστε το. Υπάρχει λόγος. Φαίνεται στο βλέμμα των ηθοποιών (αποκάλυψη ο νεαρός Νεκτάριος Λουκιανός): γουστάρουμε αυτό που κάνουμε, το πιστεύουμε και θα σας παρασύρουμε.

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 210-8840600, WWW.TICKETNET.GR, www.viva.gr στα ταμεία του θεάτρου Badminton και σε όλα τα PUBLIC και τα METROPOLIS.

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Φρόσω Λύτρα
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Σωκράτης Αλαφούζος, Αντίνοος Αλμπάνης, Βίκυ Βολιώτη, Νεκτάριος Λουκιανός, Λήδα Ματσάγγου, Βάνα Πεφάνη, Γιάννης Στεφόπουλος, Εύρη Σοφρωνιάδου, Ζέτη Φίτσιου. Χορεύει η Σοφία Μιχαήλ.