Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Ever Goya: Έκθεση μιας μοναδικής συλλεκτικής έκδοσης στη Roma Gallery

Ever Goya: Έκθεση μιας μοναδικής συλλεκτικής έκδοσης στη Roma Gallery
Αριστερά: Miquel Barceló // Κέντρο: Rosemarie Trockel // Δεξιά: Thomas Schütte © Cahiers d'Art

21 καταξιωμένοι διεθνείς σύγχρονοι καλλιτέχνες τιμούν τον Φρανθίσκο Γκόγια – Francisco José de Goya y Lucientes (1746-1828), με τη συμμετοχή τους σε ένα εμβληματικό εκδοτικό εγχείρημα που υλοποιήθηκε από το Fondation Beyeler και τον ιστορικό εκδοτικό οίκο Cahiers d’Art, που ίδρυσε ο Christian Zervos το 1926 στο Παρίσι.

O Φρανθίσκο Γκόγια θεωρείται ο πιο σημαντικός Ισπανός καλλιτέχνης του τέλους του 18ου αιώνα και των αρχών του 19ου. Ο Γκόγια υπήρξε ένας ζωγράφος που υπηρέτησε τη ζωγραφική της εποχής του, αλλά και την ανανέωσε ριζικά, σε βαθμό που να θεωρείται πρόδρομος της νεωτερικότητας. Είναι γεγονός, ότι τόσο τα γραπτά όσο και τα έργα του είναι πρωτοποριακά και προαναγγέλλουν τη σύγχρονη τέχνη, ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνα. Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν ότι συνεχίζει να τους εμπνέει με το έργο του, τις ιδέες αλλά και τον “μύθο” του ακόμη και σήμερα. Κατ’αυτήν την έννοια η πρωτοβουλία να πλαισιωθεί η έκθεση της Βασιλείας με έργα καλλιτεχνών που συνεχίζουν να τον “κοιτάζουν” δύο αιώνες μετά το θάνατό του είναι σημαντική και βρήκε ανταπόκριση.

Η καλαίσθητη, χειροποίητη, περιορισμένων αντιτύπων έκδοση EVER GOYA συγκεντρώνει 21 έργα που φιλοτεχνήθηκαν το 2021 από τους καλλιτέχνες: Fernando Arrabal, Miquel Barceló, Beatriz González, Jenny Holzer, Cristina Iglesias, Anne Imhof, Alfredo Jaar, Koo Jeong A, Alexander Kluge, Robert Longo, Cildo Meireles, Precious Okoyomon, Philippe Parreno, Raymond Pettibon, Elena Del Rivero, Rachel Rose, Thomas Schütte, Santiago Sierra, Rosemarie Trockel, Luc Tuymans, Adrián Villar Rojas.