Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

«Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Μία μεγάλη αναδρομική έκθεση με τίτλο «Η άλλη όψη του νομίσματος» διοργανώνει η Alpha Bank στο Μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από τη δημιουργία της παγκοσμίου φήμης Νομισματικής Συλλογής της. Η έκθεση πραγματοποιείται εις μνήμην του εμπνευστή και δημιουργού της Νομισματικής Συλλογής της Alpha Bank, Γιάννη Σ. Κωστόπουλου.

150 σπάνια νομίσματα σε μία έκθεση προσβάσιμη σε όλους

Διαθέτοντας μία από τις μεγαλύτερες νομισματικές συλλογές διεθνώς, που αριθμεί περίπου 11.000 νομίσματα από τον αρχαίο κόσμο, η Τράπεζα παρουσιάζει 150 επιλεγμένα νομίσματα της Συλλογής, ορισμένα εξαιρετικά σπάνια, με στόχο να αναδείξει «την άλλη όψη του νομίσματος»: αυτή που το καθιστά μέσο επικοινωνίας και διάδοσης μηνυμάτων, που το μετατρέπει σε «φωτογραφία» της στιγμής αλλά και σε εξαιρετικό έργο τέχνης. Ο επισκέπτης της έκθεσης θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το νόμισμα όχι ως ένα απλό χρηστικό μέσο, αλλά ως ένα βιβλίο ιστορίας και ως αντικείμενο τέχνης της εποχής που τέθηκε σε κυκλοφορία.

Σημαντικό είναι και το μήνυμα συμπερίληψης που στέλνει η Alpha Bank μέσα από την Έκθεση, καθώς στο πλαίσιο της Εταιρικής της Υπευθυνότητας, κάνει πράξη τη δέσμευσή της για ισότιμη πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους. Έτσι, η έκθεση «Η άλλη όψη του νομίσματος» θα είναι πλήρως προσβάσιμη σε άτομα με προβλήματα όρασης και κινητικές αναπηρίες, αποτελώντας μία ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της Τράπεζας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα σεβασμού στη διαφορετικότητα και άρσης των ανισοτήτων.

Τα Εκθέματα, το Χρονολόγιο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Νομισματικής Συλλογής

Στους χώρους του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Αθήνα, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν ένα προς ένα τα νομίσματα της Συλλογής, που απεικονίζουν μυθικά και ιστορικά πρόσωπα, στιγμές από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα μέχρι και τη βυζαντινή εποχή, αλλά και εικόνες από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τη φύση.

Την Έκθεση συνοδεύει κατάλογος στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, με κείμενα και φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων.

Επίσης, σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου, θα παρουσιάζεται το Χρονολόγιο της Νομισματικής Συλλογής της Τράπεζας με τα κύρια ορόσημα από την πορεία της Συλλογής, μέσα από επιλεγμένα έγγραφα και φωτογραφίες που σφράγισαν την εξέλιξή της. Παράλληλα, από την Έκθεση δεν θα μπορούσε να λείπει και ένας εκπαιδευτικός χώρος για τους μικρούς επισκέπτες, όπου παρουσιάζονται ψηφιακά παιχνίδια σχετιζόμενα με το νόμισμα, καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μορφή «μουσειοβαλίτσας» της Νομισματικής Συλλογής.