Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος
Χώροι

«Η πιθανότητα του φόβου» του Tάκη Γιαλελή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Η πιθανότητα του φόβου» του Tάκη Γιαλελή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Τάκης Γιαλελής διακεκριμένος αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης ολοκλήρωσε μία πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα εικαστικών έργων του κατά την περίοδο της καραντίνας του covid-19 με τίτλο “Η πιθανότητα του φόβου”.

Οι σημαντικές σπουδές και η επαγγελματική εμπειρία στην Νέα Υόρκη, χαρακτηρίζουν τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά του έργα σε όλη την Ελλάδα και
παρότι πολυάσχολος ως αρχιτέκτονας ο Τάκης Γιαλελής την τελευταία 10ετία ασχολείται παράλληλα με την θεωρητική αρχιτεκτονική και με τις εικαστικές τέχνες προσπαθώντας να διευρύνει τα όρια της σκέψης και κατανόησης μέσα από παράλληλες πρακτικές.

Τα έργα της έκθεσης είναι έργα με εκφραστική λιτότητα μεγάλης ενσυναίσθησης και συναισθηματικής φόρτισης με πολλαπλές αναγνώσεις. Η ιδιαίτερη σκέψη και κοινωνική ευαισθησία του καλλιτέχνη είναι έκδηλη σε όλα τα έργα που έχει κατά καιρούς υλοποιήσει.

Όπως σημειώνει στον κατάλογο της έκθεσης η Πρόεδρος ΔΣ και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, κυρία Ξένια Καλδάρα

Το εγχείρημα του Τάκη Γιαλελή αποτελεί παράδειγμα δημιουργικότητας που ενεργοποιεί την καλλιτεχνική σκέψη και την ανθρώπινη ανησυχία. Οι δύσκολες συνθήκες εγκλεισμού λειτουργούν ως δεξαμενή αναζήτησης.

Ως γνήσιος εικαστικός, άδραξε αυτής της ευκαιρίας μας για να “σχολιάσει” και να αναδείξει το κυρίαρχο θέμα που γέννησε η συνθήκη που βιώσαμε, τον ΦΟΒΟ!! Τον φόβο τον υπαρξιακό, τον μεταφυσικό, την φανταστική ή την πραγματική απειλή που υφέρπει και δημιουργεί ιδιαίτερα συναισθήματα έντασης για τον κάθε έναν από εμάς.

Η Ιστορικός Τέχνης, Μπία Παπαδοπούλου στο κείμενο παρουσίασης της έκθεσης με τίτλο, Αινιγματικές αφηγήσεις σχολιάζει:

Τα έργα δημιουργήθηκαν την περίοδο του κορωνοϊού, στη μεγάλη πλειοψηφία τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του εγκλεισμού. Καθαρά βιωματικά, εισάγουν την έννοια της αναμονής, της επισφάλειας, του επικείμενου κινδύνου και του φόβου για το άγνωστο, όπως άλλωστε δηλώνει ο τίτλος της έκθεσης.

Απελευθερωμένος από τους κανόνες και τη σχεδιαστική ακρίβεια της αρχιτεκτονικής, ο Γιαλελής ζωγραφίζει στον χώρο με τα ανορθόδοξα, εξω-
ζωγραφικά υλικά του. Μετατρέπει αλχημικά την πράξη της καταστροφής σε πράξη καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τα χρωματιστά, διάφανα χαρτιά σκίζονται και κόβονται με γρήγορες κινήσεις, με αυτόματες, αυθόρμητες χειρονομίες που εκτονώνουν τον ψυχισμό. Τα τεμαχισμένα σπαράγματα χρησιμοποιούνται ως δομικά στοιχεία, κτίζοντας επάλληλες, αλληλοκαλυπτόμενες επιφάνειες. Με τα σχήματα που προκύπτουν τυχαία αλλά και τις διαφορετικές επιστρώσεις της ανακυκλωμένης ύλης, ο Γιαλελής συνθέτει υπαινικτικές εικόνες και αινιγματικές αφηγήσεις που ενεργοποιούν τον νου και τη φαντασία.

Τα έργα υποδηλώνουν ότι ο Γιαλελής δημιουργεί τέχνη που λειτουργεί θεραπευτικά, ξορκίζοντας μέσα από τα εικαστικά, υπαρξιακά πειράματά του το συναίσθημα του φόβου που αποτελεί το νέο χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής.

Τάκης Γιαλελής: Βιογραφικό του καλλιτέχνη

Ο Τάκης Γιαλελής, αρχιτέκτων – εικαστικός καλλιτέχνης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Σπούδασε αρχιτεκτονική και φωτογραφία στο Rutgers
University και New Jersey Institute of Technology με μεταπτυχιακές σπουδές (M.Arch) στο State University of New York στην Νέα Υόρκη όπου εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, φωτογράφος και σχεδιαστής κοσμημάτων.

Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα από το 1995, το οποίο από το 2000 λειτουργεί ως εταιρία μελετών-κατασκευών, με υλοποίηση κτιρίων
γραφείων και κατοικιών και άλλων έργων σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Παράλληλα, υπάρχει η θεωρητική ενασχόληση του γραφείου (σε συνεργασία με τον Γιωργηλία Βέτζελ-Γιαλελή) με θέματα φιλοσοφικού και κοινωνικού περιεχομένου Έργα του και συνεντεύξεις έχουν δημοσιευθεί επανειλημμένως στον έντυπο τύπο.

Την τελευταία 10ετια ασχολείται παράλληλα με την αρχιτεκτονική και ως εικαστικός καλλιτέχνης.

Ο στόχος των εικαστικών αναζητήσεων του είναι η αποτύπωση κοινότυπων εννοιών (ο φόβος, η τύχη) που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα