Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

«For a mandatory paradise» της O.lala στην γκαλερί Crux

«For a mandatory paradise» της O.lala στην γκαλερί Crux

Η γκαλερί Crux φιλοξενεί εκτάκτως, και εκτός του εκθεσιακού της προγράμματος, την ατομική έκθεση της O.lala με τίτλο "For a mandatory Paradise". Η O.lala είναι Ιρανή καλλιτέχνης. Εργάζεται και δημοσιεύει το έργο της με ψευδώνυμο, γεγονός που της επιτρέπει να διατηρεί την ανωνυμία της και να προστατεύει την καλλιτεχνική της ελευθερία σε μια εποχή αβεβαιότητας. Το έργο της εκφράζει μια κριτική άποψη σχετικά με αναμφισβήτητα γεγονότα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα στη χώρα της. Η καλλιτεχνική πρακτική της O.lala δεν νοείται ανεξάρτητα από την ταυτότητά της ως Ιρανή γυναίκα.

Η έκθεση "For a mandatory paradise" παρουσιάζει μια επιλογή από σχέδια που εκφράζουν μια σύγχρονη αναπαράσταση της θηλυκότητας, της αγάπης και της σεξουαλικότητας. Τα έργα αυτά αποτελούν με έναν τρόπο την απάντηση της καλλιτέχνιδας στην έννοια του παραδείσου ως υπόσχεση αποκλειστικά για τους ενάρετους άνδρες. Ως λέξη περσικής προέλευσης, ο "παράδεισος" είναι μια έννοια στενά συνδεδεμένη με την ανατροφή και το βίωμα της καλλιτέχνιδας. Η ιδέα της μεταθανάτιας ζωής σε ένα ιδανικό τόπο, η οποία όμως περιγράφεται μέσα από μια κατ’εξοχήν ανδρική ματιά, την έκανε συχνά να αισθάνεται αποκλεισμένη ως γυναίκα. Στο έργο της, η O.lala αγνοεί μια υπόσχεση ενός παραδείσου που την κάνει να αισθάνεται αποξένωση, αντιθέτως προτείνει έναν κόσμο που σχεδιάζεται και κατοικείται από γυναίκες, αποκλείοντας κάθε ανδρική παρουσία. Συναισθηματικά, πορνογραφικά και συχνά χιουμοριστικά, τα σχέδιά της απεικονίζουν γυναίκες να απολαμβάνουν τον εαυτό τους ή η μία την άλλη, απελευθερωμένες από κάθε περιορισμό. Οι γυναίκες αυτές είναι ελεύθερες να εκθέτουν το σώμα και τις επιθυμίες τους, να πειραματίζονται με τη σεξουαλικότητά τους και να εκφράζουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων. Το σημαντικότερο είναι ότι στέκονται με αλληλεγγύη και στηρίζουν η μια την άλλη, όπως ακριβώς η O.lala στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στις Ιρανές γυναίκες και στους αγώνες τους.

Η O.lala ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στην Ολλανδία το 2014 και έκτοτε ζει και εργάζεται στην Ευρώπη, τα τελευταία χρόνια στη Ρώμη. Στο πλαίσιο της έκθεσης, η O.lala θα παρουσιάσει και θα συζητήσει για το έργο της με προσκεκλημένους συνομιλητές. Η ομιλία θα συντονιστεί από την Μόλλυ Ανδριανού και θα φιλοξενηθεί στη γκαλερί Crux τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 19:00.