Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Βασιλική Μπινιώρη «Υδατογραφίες σε χαρτί»: Έκθεση προς τιμήν της ζωγράφου

Βασιλική Μπινιώρη «Υδατογραφίες σε χαρτί»: Έκθεση προς τιμήν της ζωγράφου

Το ΕΕΤΕ τιμά με έκθεση έργων της, τη ζωγράφο Βασιλική Μπινιώρη για το έργο της, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα».

Η Βασιλική Μπινιώρη, γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1930 και έφυγε από τη ζωή το 2010 στην Αθήνα σε ηλικία 80 ετών. Έκανε ελεύθερες σπουδές ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταπιάστηκε κυρίως με την ακουαρέλα. Έργα της πρωτοπαρουσίασε το 1961 στην Α΄ Πανελλαδική Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Έκτοτε παρουσίαζε τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παρουσίασε τη ζωγραφική της σε συνολικά 17 ατομικές εκθέσεις. Έλαβε μέρος σε 5 πανελλήνιες εκθέσεις (Ζ΄, Θ΄, Ι΄, ΙΑ΄, ΙΒ΄). Έργα της βρίσκονται: στην Εθνική Πινακοθήκη, στα υπουργεία Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων και Νίκαιας, στην Εθνική Τράπεζα, στα Προξενεία Γιοχάνεσμπουργκ και Παρισιού, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κριτική για το έργο της έχουν γράψει οι Ελ. Βακαλό, Αχ. Μαμάκης, Αλ. Δράκος, Γ. Λαμψίδης, Στ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Τσιρμπίνος, Β. Κουντουρίδης, Ντόρα Ρογκάν Ηλιοπούλου κ.α.

Πέραν της προσφορά της στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου, η Βασιλική Μπινιώρη ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των καλλιτεχνών και επέδειξε γενικότερη κοινωνική ευαισθησία, που εκφράστηκε με τον τρόπο που μετά τον θάνατο της διέθεσε τα περιουσιακά της στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό κληροδότησε στο Ε.Ε.Τ.Ε. ένα παραθαλάσσιο κτίριο που βρίσκεται στο Πόρτο Ράφτη και το οποίο σύμφωνα με την επιθυμία της χρησιμοποιείται για την φιλοξενία καλλιτεχνών και την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Επίσης κληροδότησε στον δήμο Αθηναίων μια πολυώροφη πολυκατοικία στον Νέο Κόσμο, που χρησιμοποιείται ως Κοινωνική Πολυκατοικία για τη φιλοξενία αστέγων συνανθρώπων μας, καθώς και δώρισε πλήθος έργων της στο Δήμο της γενέτειράς της, της Κυπαρισσίας.

Η έκθεση αυτή συμπίπτει με την έναρξη λειτουργίας του κτιρίου του ΕΕΤΕ, σύμφωνα με την επιθυμία της ζωγράφου Βασιλικής Μπινιώρη, το οποίο πήρε πλέον το όνομά της: «Κτίριο Μπινιώρη».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ