Εμφάνιση φίλτρων
Τίτλος

Berta Fischer: Ατομική έκθεση στην Bernier/Eliades

Berta Fischer: Ατομική έκθεση στην Bernier/Eliades

Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την ατομική έκθεση της Berta Fischer. Είναι η πρώτη φορά που η καλλιτέχνιδα πραγματοποιεί έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades και θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια.

Η έκθεση της Berta Fischer (γ.1973, Γερμανία) περιλαμβάνει μια σειρά καινούργιων γλυπτών από ακρυλικό γυαλί, καθώς η καλλιτέχνιδα συνεχίζει να εξερευνά τις πλούσιες δυνατότητες αυτού του βιομηχανικού υλικού. 

Τα έργα της Fischer δημιουργούν αλληλουχίες βιομορφικών, κρυσταλλικών και ρευστών σχημάτων. Αναρτημένα στον τοίχο, κρεμασμένα από την οροφή ή φαινομενικά αιωρούμενα στο χώρο της γκαλερί, μοιάζουν σαν να αψηφούν την βαρύτητα. 

Kάθε ένα από αυτά τα γλυπτά προέκυψε μέσα από μια πολυεπίπεδη διαδικασία που περιλαμβάνει σχέδια CAD, κοπή με λέιζερ που ελέγχεται από υπολογιστή και μοντελοποίηση με το χέρι. Η Fischer αναδεικνύει με αυτό τον τρόπο τις ιδιότητες του υλικού, παρόλο που οι εντυπωσιακές μορφές των έργων της μπορεί να κάνουν κάποιον να ξεχάσει αυτή την υλική διάσταση με την πρώτη ματιά.

Τα γλυπτά της είναι  αποτέλεσμα μιας υπομονετικής διαδικασίας κάμψης και διπλώματος των πλακών perspex και μοιάζουν με εικόνες παγωμένων κινήσεων, κινούμενων και ακίνητων, εύθραυστες και ανυποχώρητες.

Κάποια άλλα γλυπτά της - που θυμίζουν τις ελικοειδείς γραμμές των διπλωμένων πλακών Perspex - δια πλέκονται με υφασμάτινες κλωστές. Ενώ τα έργα της από ακρυλικό γυαλί επιτυγχάνουν μια εντύπωση συμπυκνωμένου χώρου, τα πλέγματα στα γλυπτά από νέον, αναδύουν πολύπλοκες επιφάνειες που υποδηλώνουν μια ιδέα εμπλοκής.

Τα διάφανα, φθορίζοντα και πολύχρωμα έργα της Berta Fischer θυμίζουν ένα τοπίο άγνωστο, φαινομενικά ονειρικό που απαρτίζεται από φυσικές μορφές. Τα σχήματα παραμορφώνονται στα γλυπτά της, στερεοποιούνται και ρευστοποιούνται, σταθεροποιούνται και διαλύονται. Αυτή άλλωστε είναι και η φιλοσοφία του έργου της Fischer: η μεταμόρφωση, που προσδίδει στην γλυπτική της τον χαρακτήρα μίας χαρούμενης περιπλάνησης.