Αρχειο

Ο Πάβλος Χαμπίδης σχεδίασε το εξώφυλλό μας

Ο γνωστός καλλιτέχνης μίλησε στην A.V.

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
95958-192568.jpg

Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

Ασχολούμαι με το σχέδιο από μικρή ηλικία και στη εφηβεία μου κατέληξα ότι θα ήθελα να γίνω καλλιτέχνης. Μεγάλη σημασία είχε το γεγονός ότι κατά την διάρκεια των σπουδών μου στη Σουηδία, ανακάλυψα το Βερολίνο. Το αποφασιστικό βήμα έγινε το 1985.

Θυμάστε το πρώτο σας έργο;

Όχι.

image

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε;

Τα ερεθίσματα, πλέον, μπορεί να είναι τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Προσωπικά βιώματα, αναζητήσεις της μνήμης, μία φωτογραφία, εγκεφαλικές συνθέσεις, παρατήρηση του κόσμου, της φύσης, η ανάγνωση, η μουσική αλλά και τα ερεθίσματα που προκαλούν άλλα έργα...

image

Το πιο περίεργο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει σε έργο σας;

Δεν θυμάμαι να έχω χρησιμοποιήσει κάποιο παράξενο υλικό.

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Ετοιμάζω μία σειρά σχεδίων για ένα λεύκωμα που αφορά την «Κοιλάδα των Ναών» (Valle dei Templi), στον Ακράγαντα της Σικελίας.

image

Ποιο από τα έργα σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Αδυνατώ να απαντήσω σ'αυτήν την ερώτηση.

Έχετε ζήσει σε πολλές ευρωπαϊκές –και μη- πόλεις. Ποια σας έκλεψε την καρδιά και γιατί;

Το Βερολίνο. Το, τότε, Δυτικό Βερολίνο έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου να γίνω καλλιτέχνης αλλά και στο τι είδους καλλιτέχνης ήθελα να γίνω.Ήταν ο δημιουργικός οργασμός αυτής της πόλης, η καθημερινότητα της, το αστκό σκηνικό της και η ιστορία της. Και πολύ σημαντικό το ότι δεν ήταν μία γυαλιστέρη πόλη.

image

Ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε στην Αθήνα;

Η Αρχαία Αγορά, ο Κεραμεικός και ο Λυκαβηττός.Παλαιότερα και οι δύο κεντρικοί άξονες, Σταδίου και Πανεπιστημίου, όταν σκοτείνιαζε με τα μαγαζιά ανοιχτά μέχρι αργά. Όμορφη και ζωντανή ατμόσφαιρα όπου αμβλύνονται η ένταση και η επιθετικότητα (περίπου δηλαδή) της ημέρας.

image

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο της Athens Voice.

Θεώρησα ότι η Τσιπούρα ως σχήμα προσφέρεται για μια σύνθεση εξωφύλλου. Λαμβάνοντας δε υπ' όψιν ότι η κυκλοφορία γίνεται παραμονές Πρωτομαγιάς, την έκανα να κολυμπάει, τρόπον ίνα, ανάμεσα σε λουλούδια!

image

Τι σκέψεις κάνατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου σε όλη τη πόλη;

Πόσοι θα τσιμπήσουν άραγε;

image


O Πάβλος Χαμπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Λουντ (Lunds Universitet) στη Σουηδία, όπου έζησε από το 1976 έως το 1985. Στη συνέχεια και έως το 2003 έζησε διαδοχικά στο Βερολίνο, το Παρίσι, το Τόκυο, τη Γενεύη και στις Βρυξέλλες. Το 2004 φιλοτέχνησε το ταξιδιωτικό σημειωματάριο της Louis Vuitton για την Αθήνα. Το 2013 κυκλοφόρησε το πορτφόλιο “Μια βόλτα στο Πέρα” με οκτώ σχέδια της Κωνσταντινούπολης, και το 2014 το λεύκωμα “Ένα ταξίδι στους Παξούς” από την Chris Boïcos Fine Arts. Το έργο του εκπροσωπείται σε ιδιωτικές συλλογές, πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ