Αρχειο

Μαρούσι

Βόλτα στα παλιά και νέα στέκια του «παραδείσου»

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 512
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87370-195735.jpg

Η A.V. ανηφορίζει προς Μαρούσι μετά από ένα χρόνο. Καταγράφει νέα στέκια, επισκέπτεται τα αγαπημένα της, βλέπει τι άλλαξε, τι έμεινε ίδιο, θυμάται τίτλους ειδήσεων, αποσπάσματα βιβλίων και άρθρων, τσεκάρει θέματα που λύθηκαν αλλά και θέματα που προέκυψαν.

Ήταν Νοέμβρης του ’13, όταν ανηφορίσαμε πέρσι για Μαρούσι. Σε πρώτο πλάνο τότε ήταν μια σκαμμένη Ερμού από την αρχή μέχρι εκεί που έπιανε το μάτι σου. Ήταν στα σκαριά η βιοκλιματική ανάπλαση της περιοχής, με την γκρίνια διάχυτη στο δρόμο. Φέτος, το πρώτο που αντικρίζει κανείς είναι το αποτέλεσμα. Ένας άλλος πεζόδρομος με φωτοβολταϊκά στο μεγαλύτερο μέρος του, διαφορετικά παγκάκια, στάμνες με νερό και άλλες λεπτομέρειες. Αισθητικά δεν είναι ακριβώς αυτό που περιμέναμε, αλλά λειτουργικά είναι. Ομολογώ πως το παλιό πλακόστρωτο έδινε άλλη χάρη στην Ερμού αλλά, ενδεχομένως, και μερικά κατάγματα σε όσους φορούσαν τακούνι. Την παλιά αίσθηση «σώζει» η μυρωδιά φρεσκοψημένων ξηρών καρπών από τον Χασιώτη, που πλημμυρίζει το δρομάκι. Ήταν όλα εκεί. Η Ρακοστοά, τα μαγαζιά, ο κόσμος και μια έκπληξη – η #Stoa33. Ήπιαμε καφέ και συνεχίσαμε μέχρι το Άλσος Συγγρού, πήραμε μυρωδιές και γυρίσαμε κέντρο.


Ο Μίμης Ανδρουλάκης γράφει

image

«…Ο μικρός στάλθηκε στην Ελλάδα να μεγαλώσει με τους παππούδες και την οικογένεια της αδελφής του πατέρα του στο Μαρούσι. Μετά το δημοτικό τον ανέλαβε ο χήρος πατέρας, που είχε διευθυντική θέση στους αμερικανικούς σιδηροδρόμους».

Απόσπασμα από το βιβλίο «Έτσι κάνουν όλες: Ο ερωτικός βίος του καθηγητή “Νοστράδαμου”» του Μίμη Ανδρουλάκη (εκδ. Καστανιώτη)


Νέα στέκια

#Stoa33-> Στην καρδιά της Ερμού

Έλ. α -> Καλαμάκι υπερπαραγωγή

Surreal -> Σουρεαλιστικές καταστάσεις με σπιτικά κουλουράκια

No 22 -> Καλός καφές

Coffeehouse -> Ξύλο για τη ζεστασιά και καφές για την ενέργεια

Sharona -> Καλή μουσική

Βόλτα στα παλιά

Σοκολάτα από τον Χασιώτη

Ούζο στο Ούζομπαρ

Φοκάτσια στο Bookabar

Ethnic food στο Altamira

Καφέ στο Ves Pino

Οινόμελο στο Σπίρτο

Πιτόγυρο από το Πιταστέρι

Κρασί στο Bottega

Τηγανιά από μπουκίτσες κοτόπουλου με μπέικον στο Ρακομπελάδικο

Μουσική και μπίρες στο 1st June 1935

Θησέως & Θέμιδος

Η γωνία του καφενέ

Η Θέμιδος είναι ένα δρομάκι γεμάτο στέκια, με το ύφος της μουσικής να κυμαίνεται από ροκ μέχρι τζαζ. Εκεί θα βρεις το Jolie Mome, μπιραρίες, μπαράκια και άλλα παρεμφερή. Στη γωνία που συναντά τη Θησέως, ωστόσο, βρίσκονται δύο καφενέδες. Το κλασικό «1st June 1935» κι απέναντι ακριβώς «Το τσαγκαράδικο του Χρήστου» που είναι σαν να έχει ξεπεταχτεί από τα 50s.

Gossip

Κ. Γιάννης «Ο Γιώργος Πατούλης (σ.σ. δήμαρχος Αμαρουσίου) συχνάζει για φαγητό στο «Έλ. α».

Κ. Άρης «Ο Γιώργος Καραμέρος (σ.σ. αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα) ψωνίζει συχνά ξηρούς καρπούς από του Χασιώτη».

image

Έχεις θέμα

Με την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ στην Πλατεία Ευτέρπης (ΗΣΑΠ). Η «μάχη» για το αν θα γίνει στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης το υπόγειο πάρκινγκ δίνεται χρόνια στα δημοτικά συμβούλια, αλλά τώρα που ειδοποιήθηκαν οι περιπτεράδες σχετικά με μετακίνησή τους επανήλθε το θέμα. Μερίδα πολιτών ανησυχεί, με αφορμή κάποιες μελέτες, ότι αν γίνει εκεί ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στο (πολύ) μέλλον το μετρό θα πρέπει να κόψει αιωνόβια δέντρα από την πλατεία Γαρδέλη, υποχρεωτικά αφού δεν θα μπορεί να σκάψει εκεί. Μαγαζάτορες ανησυχούν ότι πάνω που ηρέμησαν από τα σκαψίματα της βιοκλιματικής ανάπλασης θα περάσουν πάλι τα ίδια χάνοντας τζίρο. Ο δήμος καθησυχάζει με επιστολή που αναφέρει ότι «μπορεί να υπάρξει ταλαιπωρία των επαγγελματιών για ένα διάστημα, αλλά μόλις ολοκληρωθεί το έργο και αναπλαστεί η πλατεία Ευτέρπη θα υπάρξει αύξηση της αξίας των περιουσιών των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής». Ένας υπόγειος χώρος στάθμευσης, ωστόσο, είναι απαραίτητος για την περιοχή αλλά όχι υποχρεωτικά σε αυτό το σημείο.

Μήνας στοματικής υγείας

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου, στο Μαρούσι, ο ετήσιος προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος στα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει καθιερώσει ο Δήμος για τη διατήρηση και προαγωγή της υγείας των πολιτών. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 26 Φλεβάρη.

Θα δούμε

Τα «Λάθος Άτομα» live την Παρασκευή στο Σπίρτο στις 21.00

image

Ρίξε μια ματιά

Στο Exodus. Περιλαμβάνει δωμάτια μυστηρίων όπου λαμβάνουν χώρα ζωντανά παιχνίδια αποδράσεων. Δραπετεύεις λύνοντας γρίφους.

Στον κήπο της Κατάληψης της Έπαυλης Κουβέλου και στη δανειστική βιβλιοθήκη. http://epavlikouvelou.squat.gr/kipos/

Σκόρπιες εικόνες

«Στρίβω στη Φραγκοκκλησιάς. Το 1987, όταν αρχίσαμε να ανεβαίνουμε εδώ πάνω για το Κλικ και το σταθμό, υπήρχαν μόνο χωράφια και πρόβατα. Τώρα, 27 χρόνια και ένα Village αργότερα, στη σκιά των γυάλινων βωβών κτιρίων, smart εκπρόσωποι της γενιάς του Google ανεβοκατεβαίνουν με στενά παντελόνια, στενές γραβάτες και φαρδιά σακίδια, ενώ ποδηλάτες τούς προσπερνούν αφήνοντας πίσω τους την αναίδεια της υπέροχης, αθλητικής τους μέρας». Γιάννης Νένες, Athens Voice, 2014

«Το να ζεις και να έχεις μικρή επιχείρηση στο Μαρούσι σημαίνει ότι καθημερινά συναντάς τους ανθρώπους που ψωνίζουν από το μαγαζί σου. Δεν μπορείς και δεν θες να τους κοροϊδέψεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που η ποιότητα είναι de facto στα μαγαζιά της περιοχής». Άρης, ιδιοκτήτης καταστήματος στο Μαρούσι, Athens Voice, 2013

image

Τοπικά νέα & παλιά

«Φύλλο και φτερό το σπίτι του Αντώνη Σταμπούλου στο Μαρούσι», Οκτώβριος 2014

«Ο “Παράδεισος Αμαρουσίου” γίνεται η ενδέκατη σχολή ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού στην Αττική», Νοέμβριος 2014

«Το γιο τους βάφτισαν το πρωί της Κυριακής στο Μαρούσι ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Ευγενία Μανωλίδου», Δεκέμβριος 2014

Real estate

Πωλείται διαμέρισμα 151 τ.μ., 1ος όροφος, 3 Υ/Δ, 2 μπάνια, 1 τζάκι, δάπεδα: μάρμαρα, parking, έτος κατασκευής: 1986, κατάσταση: πολύ καλή, χαρακτηριστικά: κήπος, τζάκι, αυτόνομη - αέριο θέρμανση, προσανατολισμός διαμπερές. Τιμή: €220.000


Η Ευγενία Φακίνου θυμάται

image

«…Η θεία και οι δύο γυναίκες που βοηθούσαν στις δουλειές του σπιτιού, δυο λαϊκά κορίτσια από το Μαρούσι –όταν το Μαρούσι τροφοδοτούσε με υπηρετικό προσωπικό τα σπίτια της Κηφισιάς–, καθόλου δεν παραξενεύονταν από την εκκεντρική συμπεριφορά του μικρού Ισαάκ».

Απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Οδυσσέας και μπλουζ» της Ευγενίας Φακίνου (εκδ. Καστανιώτη)


Άχρηστες πληροφορίες

Το 1920 το Μαρούσι είχε 3.450 κατοίκους. Το 2011, 72.333. Το 1925 το Μαρούσι αποσπάται από τον Δήμο Αθηναίων και γίνεται ανεξάρτητη κοινότητα. Το 1957 κατασκευάστηκε ο σταθμός του ηλεκτρικού υπέργειος προκειμένου να διατηρηθεί ανενόχλητη η κυκλοφορία στο ιστορικό κέντρο, ανεπηρέαστη από τη διάβαση των τρένων. Η μεγάλη υπέργεια γέφυρα που κατασκευάστηκε διατηρείται ίδια μέχρι σήμερα με ελάχιστες διακοσμητικές προσθήκες.

Μαρουσιώτες είναι και οι... Σπύρος Λούης, Γιάννης Κότσιρας, Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Στα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη εξυμνούνται οι Μαρουσιώτες για το δυναμικό «παρών» που έδωσαν για την απελευθέρωση της Αθήνας από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και τον αγώνα τους για να διασωθεί η Ακρόπολη από την πολιορκία του Κιουταχή.

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ από καρδιάς. Είμαι τόσα χρόνια στην πολιτική, πρώτη φορά έκανα τόση ώρα να μπω μέσα. Να είστε καλά, να είστε δυνατοί. Χρόνια πολλά σε όλους. Θα σαρώσουμε με τέτοιες συγκεντρώσεις. Σας ευχαριστώ από καρδιάς γι’ αυτή την τόσο ζεστή συγκέντρωση!» Εισαγωγή από την προεκλογική ομίλια του Αντώνη Σαμαρά στο Μαρούσι 8/1/15


Φωτό: Κωστής Νταντάμης

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ