Αρχειο

Πάμε Γλυφάδα

Η A.V. περιπλανιέται στους δρόμους της

114984-626784.jpg
Ελεονώρα Βερυκοκίδη
ΤΕΥΧΟΣ 496
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
76672-170638.jpg

Λίγα πράγματα είναι πιο όμορφα τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα από τη θάλασσα. Είναι η εποχή όπου οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, λίγο μετά τις διακοπές, λίγο πριν το χειμώνα, τα χρώματα είναι πιο γλυκά και έχεις την ανάγκη να απομακρυνθείς για λίγο ακόμα από το πολύ τσιμέντο πριν μπεις σε χειμερινή διάθεση. Η Γλυφάδα είναι σταθερά το αγαπημένο play ground των Αθηναίων, το ιδανικό νότιο προάστιό τους, καθώς προσφέρει όλα εκείνα που παρέχει το κέντρο, ζωντανή αγορά, εστιατόρια και μπαρ, αλλά και μαρίνες και παραλία και γήπεδο γκολφ και μέρη για περιπάτους, έχοντας ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα στον ανοιχτό ορίζοντα.

Μια λεωφόρος χωρίζει την πολύβουη Κάτω Γλυφάδα από τη «συνεσταλμένη» Άνω Γλυφάδα, η λεωφόρος Βουλιαγμένης. Θαρρείς πως μαγικά άλλαξε κι η διάθεσή μας όταν περάσαμε από τη μία πλευρά στην άλλη. Ξεκινώντας από την Άνω Γλυφάδα διασχίσαμε τη Γούναρη και ανακαλύψαμε εστιατόρια με καταπράσινους κήπους, σουβλατζίδικα αλλά και φούρνους με ολόφρεσκο ψωμί. Η ζωή είναι ήρεμη εδώ, σχεδόν σαν σε χωριό. Αν και υπάρχει αστική συγκοινωνία τα μεγάλα πεζοδρόμια προδιαθέτουν για περπάτημα. Μετά το πέρασμα της λεωφόρου, ένας άλλος κόσμος ζει και αναπνέει. Εμπορικά κέντρα, στοές, γκαλερί και δρόμοι που σφύζουν από ζωή. Από την κεντρική πλατεία του Δήμου Γλυφάδας, εκεί όπου βρίσκεται η εκκλησία των Κωνσταντίνου & Ελένης, σήμα κατατεθέν της περιοχής, και σημεία αναφοράς τις Ανδρέα Παπανδρέου, Αγγέλου Μεταξά (όνομα που δόθηκε προς τιμή του πρώτου αιρετού δημάρχου της Γλυφάδας), Ζησιμοπούλου και Κύπρου, κάθε στενό κρύβει και μια ευχάριστη έκπληξη. Καταγράψαμε:

Την Κωνσταντινουπόλεως

Είναι ίσως η πιο διεθνοποιημένη οδός (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι κι η υπόλοιπη Γλυφάδα). Ο δρόμος των «καλοφαγάδων» με γεύσεις σχεδόν από όλο τον πλανήτη: Ιταλικό ρεστοράν απέναντι από γυράδικο, ινδικό απέναντι από μπεργκεράδικο, λιβανέζικο λίγο παραπέρα από ένα κρητικό κονάκι.

Την κεντρική πλατεία στο τέρμα των λεωφορείων

Μόλις σουρουπώσει, η πλατεία γεμίζει με ζευγαράκια, ηλικιωμένους και skaters, ενώ ήχοι από τα μπαράκια πλημμυρίζουν τον αέρα και σε κάνουν να νιώθεις ότι το καλοκαίρι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Την τυρόπιτα του Τάσου

Στο εργαστήριο του Τάσου στη Μαραγκού, μια χειροποίητη τυρόπιτα που φτιάχνεται μπροστά στα μάτια σου. Το μυστικό της βρίσκεται στη γέμιση και στο τυρί που χρησιμοποιούν. Για τα διάσημα νεγράκια του δεν χρειάζεται να πούμε λέξη. Απλά τέλεια.

Τις βόλτες στο πλακόστρωτο της Μεταξά

Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγέλου Μεταξά αποτελείται από πλακόστρωτα πεζοδρόμια. Περπατάς χιλιόμετρα χωρίς να το καταλαβαίνεις. Εντάξει, βοηθούν λίγο κι οι βιτρίνες!

Τις εμπορικές στοές

Η Γλυφάδα λόγω των εμπορικών πολυκαταστημάτων έχει και εμπορικές στοές. Εκεί μέσα βρίσκει κανείς μικρομάγαζα με σπάνια προϊόντα. Εξερευνήστε τις.

Τα μπερδεμένα πρόσωπα στις γραμμές του τραμ

Είναι απίστευτο το βλέμμα του κόσμου όταν περνά τους δρόμους στην Κάτω Γλυφάδα. Κοιτάζει πάντα και δεξιά και αριστερά, όπως κάνουν οι τουρίστες στο Λονδίνο. Από τη μία έρχεται το τραμ, από την άλλη αυτοκίνητα, ποδήλατα, πανικός. Γενικά, από παντού κάποιος ή κάτι θα σε προσπεράσει.

Τους κήπους των μαγαζιών στην Κύπρου

Τα περισσότερα μαγαζιά στη Γλυφάδα διαθέτουν κήπους, αλλά εκείνα της Κύπρου τα χαρακτηρίζει η έντονη βλάστηση, το χρώμα και τα δέντρα εντός αυλής.

Την πρώτη ανάσα στη θάλασσα

Είναι μαγική η αίσθηση της πρώτης ανάσας μακριά από το κέντρο, στον ανοιχτό ορίζοντα. Είναι η Γλυφάδα.

Oι Nότιοι Γνωστοί Αθηναίοι στη Γλυφάδα και στα πέριξ

Στάθης Αγγελόπουλος

Γιώργος Αλκαίος

Μπέσυ Αργυράκη

Δέσποινα Βανδή - Ντέμης Νικολαΐδης

Ισαβέλλα Βλασιάδου

Νίκολα Βούξεβιτς

Βάσω Γουλιελμάκη

Αφροδίτη Γραμμέλη

Αριάνα Δημητροπούλου

Χρυσηίδα Δημουλίδου

Ζέτα Δούκα

Γιάννης Δουλάμης

Έλλη Κοκκίνου

Κώστας Κόκλας

Αντώνης Κοκολάκης

Γιώργος Λιάγκας - Φαίη Σκορδά

Γιώργος Μαζωνάκης

Ζέτα Μακρυπούλια - Μιχάλης Χατζηγιάννης

Τζούλι Μασίνο

Νίκος Μαστοράκης

Γωγώ Μαστροκώστα - Τραϊανός Δέλλας

Μαίρη Μηλιαρέση

Βάνα Μπάρμπα

Αννίτα Ναθαναήλ

Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Λευτέρης Πανταζής

Σπύρος Παπαδόπουλος

Nτορέττα Παπαδημητρίου

Χριστίνα Παππά

Ελένη Πετρουλάκη

Γιώργος Πολυχρονίου

Αντώνης Ρέμος

Έφη Σαρρή

Κατερίνα Στανίση

Νότης Σφακιανάκης

Τζο Τόγκου

Μίλαν Τόμιτς

Κατερίνα Τοπούζογλου

Αργύρης Ζήλος

Έλενα Παπαρίζου (μέχρι πρότινος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ