Η απάντηση του ΝΕΟΝ για τον Εθνικό Κήπο
Μετά την αντίδραση της «Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου»
Η πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» περιλαμβάνει:
α) Κηποτεχνική ανάπλαση σε 8 σημεία του κήπου (Η μελέτη ολοκληρώθηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα τοπίων Louis Benech, σε συνεργασία με το γραφείο του Θωμά Δοξιάδη doxiadis+ και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2014)
β) Κάθε 2 χρόνια, για 2 μήνες, θα φιλοξενούνται έργα μεγάλων δημιουργών σύγχρονης τέχνης. Η πρώτη έκθεση θα γίνει τον Μάιο του 2014, συνολικά θα παρουσιαστούν 15-20 έργα και η πρόσβαση στην έκθεση θα είναι δωρεάν.
Σκοπός του προγράμματος είναι να φέρει τον πολίτη και τον επισκέπτη της πόλης σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και να καταστήσει τον Εθνικό Κήπο σημείο συνάντησης και αναψυχής για περισσότερους κατοίκους.
Η πρωτοβουλία του ΝΕΟΝ εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας στις 26/9/2013.
Μετά την ανακοίνωση της εν λόγω πρωτοβουλίας, η «Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου» έκανε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 5/11/2013, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων που αφορά στην έγκριση του προγράμματος κηποτεχνικής διαμόρφωσης του Εθνικού Κήπου και τη χρηματοδότηση από τον ΝΕΟΝ.
Η εν λόγω αίτηση αναστολής έγινε με το αιτιολογικό ότι η εκτέλεση της απόφασης μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στη φυτική βλάστηση του κήπου ή να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη διαβίωση των ζώων και των πτηνών του κήπου και γενικά να αλλοιώσει το συνολικό οικοσύστημα.
Ο ΝΕΟΝ απάντησε στην «Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου» μέσω μιας επιστολής-πρόσκλησης συνεργασίας, με την οποία καλεί την «Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου» και τα μέλη της να συμμετάσχουν ως συνεργάτες και εγγυητές καλής εκτέλεσης του έργου, δεδομένου ότι στόχος και των δύο μερών είναι η προστασία και αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ο ΝΕΟΝ τονίζει ότι το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο» δεν πρόκειται να βλάψει αλλά αντίθετα να ζωντανέψει τον Κήπο. Η κηποτεχνική πρόταση του ΝΕΟΝ προβλέπει μικρές παρεμβάσεις μεγάλης αξίας και διαμορφώθηκε σε συνεργασία με διεθνούς φήμης ειδικούς αρχιτέκτονες τοπίων. Η έκθεση σύγχρονης τέχνης φιλοδοξεί να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό και ταυτόχρονα να επισκεφθούν και να εκτιμήσουν την ομορφιά και την ιστορικότητα του Κήπου. Η επιλογή, δε, των καλλιτεχνών και των έργων γίνεται από τη διευθύντρια ενός από τα πλέον καταξιωμένα μουσεία του κόσμου, τη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, με γνώμονα τη δημιουργία ενός αποτελέσματος ελκυστικού για τους πολίτες, δημιουργικού για τους καλλιτέχνες και αβλαβούς για τον Κήπο. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί εξ’ ολοκλήρου από τον ΝΕΟΝ.
Αντίθετα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, στην πρόταση του ΝΕΟΝ δεν προβλέπεται ούτε μία κοπή δέντρου, ούτε αφαίρεση θάμνων, ούτε διαπλάτυνση οδών, ούτε νέο εργοτάξιο. Αντίθετα, προβλέπεται φύτευση 24 νέων δέντρων και 7068 φυτών. Έτσι, δεν τίθεται και θέμα αλλοιώσεων στο οικοσύστημα.
Ο ΝΕΟΝ πιστεύει ότι οι πολίτες έχουν ανάγκη και δικαίωμα να συναντήσουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, καθώς και την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική της διάσταση, στο δημόσιο χώρο, όπως συμβαίνει σήμερα σε χιλιάδες πόλεις του κόσμου.
Η τραυματισμένη από την κρίση και παραμελημένη πόλη μας χρειάζεται τη δέσμευση και σύμπραξη όλων μας -όλων όσοι την αγαπούν και τη νοιάζονται- για να γίνει καλύτερη. Στο καταστατικό της Εταιρείας Φίλων του Εθνικού Κήπου αναφέρεται ότι σκοπός της είναι "η ηθική και υλική υποστήριξη κάθε προσπάθειας για τη συντήρηση, ανάπτυξη, προστασία, επέκταση και προβολή του Εθνικού Κήπου της Αθήνας". Με τους ίδιους αυτούς στόχους, και ο ΝΕΟΝ υλοποίησε τη μελέτη και κατέθεσε τη συγκεκριμένη πρόταση στο Δήμο Αθηναίων.
Με το ίδιο σκεπτικό, ο ΝΕΟΝ καλεί την Εταιρεία Φίλων του Εθνικού Κήπου να ορίσει εκπρόσωπό της, ο οποίος θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους φορείς για την τελική διαμόρφωση της μελέτης εφαρμογής και των προδιαγραφών εκτέλεσης του κηποτεχνικού έργου που θα εγκριθούν απο τον Δήμο.
Πρόθεση του ΝΕΟΝ είναι να δημιουργήσει ένα έργο μακράς πνοής, όχι μόνο για τον Κήπο, αλλά για ολόκληρη την πόλη, για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας, που θα είναι και οι τελικοί κριτές του όλου προγράμματος.
Η επιστολή του ΝΕΟΝ έχει αναρτηθεί στο website του προγράμματος, που προσκαλεί όλους τους πολίτες να ενημερωθούν, να εκφραστούν, να συμμετάσχουν ενεργά σε έναν ευρύτερο διάλογο σχετικά με το πρόγραμμα «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο».