Αρχειο

Red Bull Art of Motion 2013

Οι νικητές του Free Running στη Σαντορίνη

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 450
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
49317-109206.jpg

Κάποιος τον μάτιασε τον Pasha. Σίγουρα όχι οι συναθλητές του. Δεν υπάρχουν ανταγωνισμοί στο freerunning. Μόνο ενέργεια.

Μόνο ελευθερία.

Σε μια άψογη διοργάνωση που τράβηξε πάνω της τα βλέμματα όλου του κόσμου, ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου το Red Bull Art of Motion 2013. Tα είχε όλα. Δάκρυα, ανατροπές, εκπλήξεις και πολλά ανοιχτά στόματα. Το κοινό που το απόλαυσε από κοντά ήταν ακόμη περισσότερο από το περσινό, καθιστώντας την Καλντέρα την πιο ιδανική πίστα freerunning στον κόσμο. Ήταν εκεί χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες, ενώ ακόμη περισσότεροι τηλεθεατές έζησαν λεπτό προς λεπτό τον αγώνα χάρη στη ζωντανή τηλεοπτική και διαδικτυακή αναμετάδοση.

Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές η πρώτη θέση στην κορυφή άλλαξε χέρια. Διάδοχος του Pavel «Pasha» Petkuns αναδείχθηκε o Αμερικανός Cory DeMeyers. Ο Pasha ήταν εκεί, προπονούνταν συνεχώς για τη μεγάλη μέρα, αλλά ένας τραυματισμός δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί. Σε ένα τρικ στραμπούλιξε τον αστράγαλό του και με δεμένο το πόδι είδε τον αγώνα από την πλευρά των θεατών. Η μεγάλη έκπληξη της μέρας ήταν η νίκη του Αμερικανού αθλητή Cory DeMeyers, που βρέθηκε στην κορυφή με 449 βαθμούς, μόλις δύο βαθμούς μπροστά από τον Ρώσο Αlexander Baiturin και έξι βαθμούς από τον επίσης Αμερικανό Jesse La Flair. O Cory ήθελε να περάσει στην οκτάδα. Ήρεμος αυτοσχεδίασε και με ένα καθηλωτικό running κατέκτησε την κορυφή. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε και για αυτό ήταν πολύ χαρούμενος. Ο πανύψηλος Ρώσος, πολύ δυνατός και γρήγορος, εντυπωσίασε με το θέαμα που πρόσφερε. O τρίτος Jesse ήθελε να αγωνιστεί δίπλα στον Pasha πιο πολύ από όλους. Είπαμε, στο freerunning δεν χωράνε υπολογισμοί και τακτικές. Για αυτό προσφέρει και θέαμα τόσο υψηλής ποιότητας.

Ευχάριστη έκπληξη του φετινού Red Bull Art of Motion η πρόκριση των δύο Ελλήνων, του 18χρονου Δημήτρη Κυρσανίδη και του Ελληνορουμάνου Daniel Mircea, στην τελική οκτάδα του αγώνα, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν. Ο Daniel στα δεκαέξι του κρατάει στα χέρια του το μέλλον του freerunning.

Όλοι περίμεναν πιο ψηλά τον Σουηδό Μarcus Gustafsson, νικητή του Ντιτρόιτ και δεύτερο πέρσι στη Σαντορίνη, που έμεινε στην 14η θέση.

Παρόντες μεγάλοι αθλητές του freeruning, όπως ο Βρετανός Ryan Doyle και o Γερμανός Jayson Paul, που σαν ambassadors τίμησαν τον αγώνα με την παρουσία τους, ενώ δεν σταμάτησαν να συμβουλεύουν και να βοηθούν όλους τους αθλητές στην ετοιμασία τους.

Οι αθλητές της τέχνης της φυγής θέλουν μόνο να γυρίζουν τον κόσμο και να κάνουν αυτό που τους αρέσει πιο πολύ: να είναι ελεύθεροι.


Ποιός είναι ο νικητής Cory Demeyers;

Ο 25χρονος αθλητής από το Χόλιγουντ είναι μέλος του crew «Tempest Freeruning», ο οποίος καθιέρωσε τα περίφημα grabs στο freerunning. Ξεκίνησε το 2010, του αρέσει να ταξιδεύει, να εμπλουτίζει διαρκώς το running του με νέα τρικ και κόλπα, να κάνει νέους φίλους και να ζει εκπληκτικές εμπειρίες.


Τελική Κατάταξη

n

1. Cory de Meyers (ΗΠΑ) 449 βαθμοί

2. Alexander Baiturin (ΡΩΣ) 447 βαθμοί

3. Jesse La Flair (ΗΠΑ) 443 βαθμοί

4. Yoann Leroux (ΓΑΛ) 412 βαθμοί

5. Joel Eggimann (ΕΛΒ) 389 βαθμοί

6. Stanislavs “Stas” Lazdans (ΛΕΤ) 382 βαθμοί

7. Δημήτρης Κυρσανίδης (ΕΛΛ) 381 βαθμοί

8. Daniel Mircea (ΕΛΛ) 378 βαθμοί


Ιnfo:

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο τον αγώνα διαθέσιμο on demand μέσα από το διεθνές διαδικτυακό κανάλι  www.redbull.tv  www.redbullartofmotion.com I www.facebook.com/rbafm I #artofmotion


Φωτογραφικό υλικό: Samo Vidic, Predrag Vuckovic

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ