Αρχειο

Όταν η ιστορία γράφεται από τα κόμικς

Τι δουλειά έχει ο Batman με τον Fidel Castro;

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22199-53839.jpg

Φωτογραφίζει, εικονογραφεί και αγαπάει, εκτός από την ιστορία, τα κόμικς. Ο 32χρονος Agan Harahap από την Τζακάρτα της Ινδονησίας είχε την απορία πώς θα ήταν η ζωή, αν οι πολυδιαβασμένες φιγούρες ζωντάνευαν από τις χάρτινες σελίδες και δρούσαν στον ιστορικό χρόνο. Την έλυσε επιμελούμενος μια σειρά φωτογραφιών, στις οποίες διασκευάζει στιγμές του 20ού αιώνα. Κατά βάση, προερχόμενες από πολέμους. Στη σειρά “Super Hero”, που αναρτήθηκε στον ιστό το 2009, villains και super heroes παρεμβαίνουν στο ρου της ιστορίας δημιουργώντας συμβολισμούς. Στα οπτικά ντοκουμέντα του παραλογισμού που κρύβει το ανθρώπινο ορμέμφυτο για έλεγχο και εξουσία αλλοιώνεται η θλιβερή διάσταση των γεγονότων, και έστω και προσωρινά η σφαίρα του φανταστικού πρωταγωνιστεί.

Greenham Common Airfield, 1944

Ο Batman επιθεωρεί το στράτευμα, προφανώς για να τονώσει το αξιόμαχο ηθικό των παρατεταγμένων ανδρών. Πολύ πιθανό στην ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής να κυριαρχεί το πρόσταγμα «κανένα άλλο αποτέλεσμα πλην της νίκης». Στις 5 Ιουνίου του 1944, λίγο πριν οι πιλότοι επιβιβαστούν στα πολεμικά τους σκάφη, ο άνθρωπος νυχτερίδα δίνει τις τελευταίες εντολές, αντί κάποιου σμήναρχου, στην πολεμική βάση Greenham Common που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τις Συμμαχικές Δυνάμεις και, φυσικά, τη RAF. Έκλεισε οριστικά, το 1993.


n

Yalta, 1945

Στη Διάσκεψη της Γιάλτας και στο μέγαρο Λιβάντια, εντός του οποίου συναντήθηκαν οι Winston Churchill, Franklin Roosevelt και Joseph Stalin ή, αλλιώς, «Οι Τρεις Μεγάλοι», τι ζητά ο Darth Vader; Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη μεταπολεμική πολιτική έναντι του ηττημένου ναζιστικού καθεστώτος; Χρησιμοποίησε τη Δύναμη και τη Σκοτεινή Πλευρά της για να επηρεάσει τις προθέσεις περί δημιουργίας του ΟΗΕ; Τι αντέταξε στην απόφαση εκμηδένισης του γερμανικού μιλιταρισμού;


n

Cherbourg-Normandy, 1944

Στη γραμμή του πυρός, σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που έχει να επιδείξει το πολεμικό φωτορεπορτάζ, ο Spider-Man βρίσκει την ευκαιρία να απλώσει τον ιστό του. Μήπως τελικά τη φωτογραφία την τράβηξε ο Πίτερ Πάρκερ; Στις εχθροπραξίες της Νορμανδίας και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Overlord” ο άνθρωπος αράχνη βάζει πλάτη στα αμερικάνικα στρατεύματα και δρα ανενόχλητους στους δρόμους της Cherbourg.


n

Afghanistan, 1986

Για τους φίλους Μπρους Μπάνερ, για τους εχθρούς Hulk, για τους χωρικούς μιας κωμόπολης του Αφγανιστάν που έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κόκκινη αρκούδα και τον σοβιέτ ιμπεριαλισμό, ένα πράσινο τέρας.


n

Washington, 1959

Ο Fidel Castro έχει ορκιστεί ως πρώτος πολίτης της Κούβας και στην περίφημη επίσκεψη που πραγματοποίησε από τις 15 έως τις 26 Απριλίου στις ΗΠΑ το 1959 παραχωρεί δηλώσεις στον Τύπο. Άλλη μια εμφάνιση για τον Batman, άλλο ένα σουρεαλιστικό παιχνίδι εικονοκλαστικής μυθοπλασίας.


n

World War II, 1945

Ο Flash κινείται αστραπιαία και δηλώνει παρών στον αφοπλισμό και τη σύλληψη των στρατευμάτων της Wehrmacht. Το ημερολόγιο γράφει 25 Απριλίου, έτος 1945.


n

Moscow, 1941

Τον Οκτώβριο του 1941, η σοβιετική γραμμή άμυνας απειλείται σοβαρά από τον Joker, ο οποίος αγναντεύει το πολεμικό τοπίο αναρωτώμενος κατά την προσφιλή του τακτική: Why so serious?


n

Neuschwanstein, 1945

O Κλαρκ Κεντ έχει αποποιηθεί της δημοσιογραφικής του περιβολής και με την μπέρτα του Superman βοηθά τους αμερικάνους στρατιώτες στην επιστροφή των έργων τέχνης που είχαν οικειοποιηθεί οι Ναζί κατά τη διάρκεια των επιδρομών τους και φυλάσσονταν στο ομώνυμο κάστρο. Αξία ανεκτίμητη, φαντασία ανεξάντλητη.


n

Minsk, 1941

Η εργαστηριακή περίπτωση του Στιβ Ρότζερς ή Captain America, σε μια περιήγηση εν έτει 1941 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης που λειτούργησε κοντά στην περιοχή Minsk. Άγνωστο το τι «παζαρεύει» με τον Himmler, το βλέμμα του οποίου είναι στραμμένο στον κρατούμενο. Ανεξήγητη και η οικειότητα που δείχνει.


n

Saigon, 1968

Εκτός από τον Πόλεμο των Άστρων, ο Darth Vader πρέπει να έλαβε μέρος και στον πόλεμο του Βιετνάμ. Νεκροί Βιετκόνγκ, η φρίκη της πολεμικής κτηνωδίας αποτυπωμένη με ασπρόμαυρα χρώματα και ο πολύς Vader ανέκφραστος, όπως πάντα, αποχωρώντας.


n

World War II, 1944

V For Vendetta, παράδοση άνευ όρων για τους στρατιώτες της Wehrmacht, υποτίθεται πως είναι Ιούνιος του 1944. Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε, να μας περιμένετε, οι ατάκες του Alan Moore που συνοδεύουν τις περιπέτειες του μασκοφόρου εκδικητή και έχουν γίνει πλέον ιερό σύνθημα στον ψηφιακό κόσμο.


http://melmanandthehippo.blogspot.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ