Αρχειο

Μονόστηλα

Ο Τάκης Σκριβάνος ψάχνει τις πίσω σελίδες των εφημερίδων

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16430-43692.jpg

EΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ.

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Θανατικής Ποινής η 10η Οκτωβρίου και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31, στις 20.00, με ελεύθερη είσοδο). Στην εκδήλωση θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Γάλλου Νταβίντ Αντρέ «Ατελείωτη θλίψη, η ζωή μετά τη θανατική καταδίκη» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του Γάλλου σκηνοθέτη, της προέδρου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ντορέττας Αστέρη, του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Κωστή Παπαϊωάννου και του Νίκου Γερακάρη, του μοναδικού δημοσιογράφου που παρακολούθησε την τελευταία εκτέλεση στην Ελλάδα, το καλοκαίρι του 1972 (υπόθεση Λυμπέρη).

Το 2010 πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 527 εκτελέσεις σε τουλάχιστον 23 χώρες, όμως η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς εκτιμά τις εκτελέσεις στην Κίνα σε χιλιάδες. Στην Ελλάδα η ποινή της θανατικής ποινής έμεινε στα χαρτιά μέχρι το 1993. Το 1997, 61 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας συνυπέγραψαν δήλωση με την οποία ζήτησαν την επαναφορά της θανατικής ποινής για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών.

Σήμερα, τα 58 κράτη που διατηρούν τη θανατική ποινή είναι τα εξής: Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αφγανιστάν, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Βιετνάμ, Βόρειος Κορέα, Γουατεμάλα, Γουινέα, Ισημερινή Γουινέα, Ζιμπάμπουε, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιράκ, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Λευκορωσία, Λίβανος, Λεσότο, Λιβύη, Κατάρ, Κίνα, Κομόρες, Κούβα, Κοινοπολιτεία της Ντομίνικα, Κουβέιτ, Μαλαισία, Μογγολία, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Μποτσουάνα, Νιγηρία, Ομάν, Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις, Ουγκάντα, Πακιστάν, Παλαιστινιακή Αρχή, Σάντα Λουσία , Σαουδική Αραβία, Σιέρα Λεόνε, Σιγκαπούρη, Σομαλία, Σουδάν, Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας, Συρία, Ταϊβάν, Ταϊλανδή, Τζαμάικα, Τρινιδάδ και Τομπάγκο, Τσαντ, Υεμένη.

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.

Το σχολείο τους επανακατέλαβαν στις 29/9 οι μαθητές του 4ου Λυκείου Αγίας Παρασκευής – η κατάληψη είχε διακοπεί μία ημέρα νωρίτερα με επέμβαση της αστυνομίας. Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι μαθητές, αναφέρουν πως η κατάληψη για εκείνους «αποτελεί το έδαφος για να αναπτυχθούν σχέσεις συντροφικότητας και αλληλεγγύης ενάντια στον ανταγωνισμό, τη ματαιοδοξία και το άγχος που γεννά το σχολείο. Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την εναντίωσή μας στη συσσωρευμένη καταπίεση που δεχόμαστε καθημερινά από τα εξαντλητικά ωράρια και το αβέβαιο μέλλον». Η ανακοίνωσή τους βρίσκεται εδώ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΖΩΩΝ ΣΤΑ ΚΤΕΛ.

Υποχρεωτικά μέσα στο χώρο των επιβατών θα γίνεται στο εξής η μεταφορά ζώων με τα ΚΤΕΛ, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών (αρκετοί συνοδοί ζώων είχαν καταγγείλει στο παρελθόν την καταχρηστική συμπεριφορά οδηγών, που υποχρέωναν τη μεταφορά των ζώων στο χώρο αποσκευών, με τραγικές πολλές φορές συνέπειες για τη ζωή τους). Για να ταξιδέψει ένα ζώο με τα ΚΤΕΛ θα πρέπει ο συνοδός του να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία. Θα πρέπει, επίσης, το ζώο να μεταφέρεται εντός του ειδικού καλαθιού ή να φοράει φίμωτρο αν πρόκειται για ζώο συνοδείας αναπήρου. Η μεταφορά των ζώων θα επιτρέπεται τουλάχιστον στο 30% των δρομολογίων κάθε γραμμής, με δύο ζώα μάξιμουμ στο κάθε λεωφορείο. Η απόφαση του υπουργείου εδώ

ΠΟΡΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

Για τις 2 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η Πορεία Υπερηφάνειας της λεσβιακής, ομοφυλοφιλικής, αμφισεξουαλικής και τρανσεξουαλικής κοινότητας στο Βελιγράδι. Στην περσινή Πορεία, περισσότεροι από 100 Σέρβοι αστυνομικοί είχαν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με τους περίπου 10.000 ακροδεξιούς που επιτέθηκαν στους 300 συγκεντρωμένους. Φέτος, ο δήμαρχος Βελιγραδίου έχει αρνηθεί να υποστηρίξει την Πορεία, δηλώνοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο «την ιδιοκτησία, τα μέλη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας, την αστυνομία και τους πολίτες του Βελιγραδίου», ενώ μέλη εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων έχουν ζητήσει να μην διεξαχθεί η Πορεία, ανακοινώνοντας ότι θα αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τυχόν διεξαγωγή της. Εδώ μπορείς να υπογράψεις γράμμα προς τις αρχές της Σερβίας, ζητώντας τους να διασφαλίσουν ότι «η Πορεία Υπερηφάνειας θα λάβει χώρα και ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ακτιβιστών θα γίνουν πλήρως σεβαστά καθώς και ότι θα υπάρξει αστυνομική προστασία για τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές».

ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ.

«Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα από αυτούς». Ένα από τα συνθήματα που φώναζαν 39 λιμενικοί, ως συγκροτημένο άγημα, στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010, με αποτέλεσμα να κατηγορηθούν για παράβαση του Άρθρου 2 του αντιρατσιστικού νόμου 927/79. Τελικά, η προγραμματισμένη για τις 20 Σεπτεμβρίου δίκη τους αναβλήθηκε για τις 16 Δεκεμβρίου, και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κατήγγειλε ότι μέλη του δέχτηκαν και δέχονται απειλές, ακόμα και κατά της ζωής τους, από διάφορες ομάδες ακροδεξιών. Περισσότερα εδώ cm.greekhelsinki.gr.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ