Αρχειο

Ευρωπαϊκή καταδίκη για τις φοροαπαλλαγές πρώτης κατοικίας

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία βάσει της οποίας χορηγείται απαλλαγή μόνο στους κατοίκους Ελλάδας από τον οφειλόμενο φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με το δικαστήριο η εν λόγω νομοθεσία έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι των προσώπων που δεν κατοικούν στην Ελλάδα και περιορίζει κατά τον τρόπο αυτό το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11646-36274.jpg

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων απεφάνθη ότι η ελληνική φορολογική νομοθεσία βάσει της οποίας χορηγείται απαλλαγή μόνο στους κατοίκους Ελλάδας από τον οφειλόμενο φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το δικαστήριο η εν λόγω νομοθεσία έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα έναντι των προσώπων που δεν κατοικούν στην Ελλάδα και περιορίζει κατά τον τρόπο αυτό το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εις βάρος της Ελλάδος προσέφυγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι το κριτήριο της μόνιμης κατοικίας δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη διακριτική μεταχείριση έναντι των υπηκόων της Ε. Ε, διότι εφαρμόζεται ανεξαρτήτως της ιθαγένειάς τους και κατά δεύτερον οι εν λόγω διατάξεις εμποδίζουν ή αποτρέπουν υπήκοο κράτους μέλους να εγκαταλείψει το κράτος καταγωγής του προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η ελληνική πλευρά προέβαλε το επιχείρημα της άσκησης κοινωνικής πολιτικής με τη διευκόλυνση των προσώπων για αγορά πρώτης κατοικίας – και από τους σκοπούς αποτροπής κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων επί ακινήτων, περιστολής της φοροδιαφυγής και αποτροπής καταχρήσεων.

Όσον αφορά την αποφυγή καταχρήσεων το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προτείνει στην Ελλάδα να διασφαλίζει εφεξής ότι ο αγοραστής ακινήτου πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκείμενου να επωφεληθεί της απαλλαγής από τον φόρο. Το κράτος θα μπορούσε, ειδικότερα, να εξακριβώσει ότι δεν είναι ιδιοκτήτης άλλου ακινήτου στην Ελλάδα με την εγγραφή σε φορολογικό μητρώο ή σε κτηματολόγιο ή με την απαίτηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων ή δηλώσεων κατοικίας ή ενόρκων βεβαιώσεων του αγοραστή ή ελέγχων των φορολογικών αρχών.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ