Αρχειο

Πρώτη φορά φοιτητικά: Τώρα αρχίζει η πιο ωραία περίοδος τη ζωής σου.

Ακολουθεί σχέδιο δράσης

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
ΤΕΥΧΟΣ 539
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108370-241141.jpg

Φοιτητικά: Τι να κάνεις αν μόλις πέρασες στο πανεπιστήμιο

Επιτέλους, η ζωή σού ανήκει! Μετά από το άγχος, την αϋπνία, τα κυνηγητά με την ανησυχία ή τους χυμούς πορτοκάλι της μαμάς σου, μετά από όλα όσα θα μπορούσαν να πάνε (και πήγαν) στραβά, εσύ τα κατάφερες. Είναι τέλειο να είσαι φοιτητής στην πιο γοητευτική, μυστήρια, σαγηνευτική, αχόρταγη, sexy, νεανική, ακαταμάχητη πόλη της χώρας (για να μην πω του κόσμου όλου).

Τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσεις ανθρώπους που θα σε αλλάξουν, θα ερωτευτείς όπως δεν περίμενες ποτέ, θα μεθύσεις μέχρι τελικής πτώσεως, θα κάνεις το καλύτερο σεξ της ζωής σου, θα δεις ταινίες και θα διαβάσεις βιβλία που θα σε σημαδέψουν για πάντα, θα κοιμηθείς ελάχιστα και ταυτόχρονα θα λιώσεις στον ύπνο, θα γελάσεις τόσο που θα νομίζεις ότι θα πάθεις τίποτα, θα περάσεις εβδομάδες με σουβλάκια και τηγανητές πατάτες και μετά θα μάθεις να μαγειρεύεις, θα ζήσεις τουλάχιστον μία μέρα που θα θες να ξεχάσεις. Αυτά είναι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου. Ζήσε τα λοιπόν με τα γκάζια στο τέρμα. Άλλωστε το αξίζεις, το ξέχασες;

Επειδή όμως όλοι οι επίδοξοι κατακτητές του κόσμου χρειάζονται ένα κάποιο σχέδιο δράσης, παρακάτω θα βρεις έναν οδηγό με όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτή την τσαχπίνα πόλη.


Το πρώτο ΔΙΚΟ σου σπίτι

Όταν μένεις για πρώτη φορά μόνος, μοιραία ανακαλύπτεις στοιχεία του εαυτού σου που αγνοούσες παντελώς. Ο προσωπικός σου χώρος έχει σημασία μεγάλη. Εδώ θα κάνεις τα πρώτα σου τραπεζώματα, θα βγάλεις τις εξεταστικές, θα χύνεις μαύρο δάκρυ για το γκομενάκι που σε παράτησε (και αργότερα θα γελάς όταν το θυμάσαι), θα περάσεις αμέτρητα βράδια στον καναπέ βλέποντας ταινίες, την τελευταία στιγμή θα τρέχεις να πληρώσεις το νερό και το κομμένο ρεύμα μέχρι να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα έξοδά σου. Φρόντισε να το φτιάξεις όσο καλύτερα μπορείς. Στο τέλος των φοιτητών σου χρόνων δεν θα πιστεύεις πόσο σε άλλαξε το «δυαράκι» σου.

●Βρες σπίτι κοντά στη σχολή. Σοφή κίνηση που θα εκτιμήσεις πραγματικά τις μέρες εκείνες που τα εργαστήρια ξεκινούν στις 8 το πρωί (μα 8 το πρωί;;).

●Ο συγκάτοικος σώζει. Μοιράζεται τα έξοδα, τις δουλειές του σπιτιού και το τελευταίο κομμάτι σπανακόπιτας της μαμάς του. (Ιδανικός κι αυτός που σκοτώνει τις κατσαρίδες.)

●Μην αγοράσεις τα πάντα από την αρχή. Τα βασικά είναι ψυγείο, κουζίνα, πλυντήριο, κρεβάτι. Δεν χρειάζεσαι ούτε τη τελευταία μηχανή του εσπρέσο ούτε υπερσύγχρονη φρυγανιέρα ούτε καν τα τηγάνια που μαγειρεύουν μόνα τους. Κάνε έρευνα αγοράς, ψώνισε μεθοδικά και με σύνεση. Απαραίτητη ωστόσο μια βόλτα από: IKEA, Praktiker, Media Markt, Πλαίσιο. Α και Jumbo.

●Πειραματίσου με το DIY. Ρίξε μια ματιά στο internet και δεν θα πιστεύεις τι έπιπλα μπορείς να φτιάξεις από ευτελή υλικά. Αγαπημένη όλων των crafters βέβαια είναι η παλέτα.

●Το μάτι σου πρέπει να κόβει. Τσέκαρε πάντα για μικρούς θησαυρούς έξω από τους κάδους. Στην Αθήνα πολλές φορές θα δεις παλιά, παρατημένα έπιπλα που αρκεί ένα λουστράρισμα για να γίνουν καινούργια. Αν είσαι πιο τολμηρός, πέρνα κι ένα χέρι τιρκουάζ –ας πούμε– λαδομπογιά και θα δεις πώς θα μεταμορφωθεί το παλαιομοδίτικο κομοδινάκι της γιαγιάς.


Τα SOS στέκια

Αυτή η πόλη δεν ησυχάζει ποτέ, καλύτερα για σένα... Στα στενά της θα κοινωνικοποιηθείς, στα σινεμά της θα δώσεις μυστικά φιλιά και στις πλατείες της θα πίνεις μπίρες μέχρι το πρωί. Μάθε πού χτυπάει η καρδιά της και χόρεψε

στο ρυθμό της.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης. Το hot spot. Εδώ θα τους δεις όλους. Ενδείκνυται για socializing, πολύ φλερτάρισμα, cocktails και σουβλάκια (σ.σ. ο Κώστας έχει τη φήμη του καλύτερου σουβλατζίδικου της πόλης). Μαζεύει hipsters και θα πας ακόμα κι αν δεν θες.

Πλατεία Εξαρχείων. Όταν σου πουν «πάμε πλατεία», μη ρωτήσεις «ποια;». Μία είναι η πλατεία. Με μέσο όρο βαριά τα 22, η πλατεία Εξαρχείων είναι η συνοικία των φοιτητών. Στα μαγαζάκια της θα ξενυχτήσεις με τσίπουρα και φτηνά μεζεδάκια, στα παγκάκια της θα σχηματίσεις πολιτική άποψη, στον πεζόδρομο της Βαλτετσίου θα πιεις μπίρες αγορασμένες από το μίνι μάρκετ «Μπυράδικο» (και φιλτρόχαρτα στη μισή τιμή). Δεν γίνεται να είσαι φοιτητής και να μην περάσεις από εδώ. Tip: Μην ακούς τους μεγάλους. Πρώτα πήγαινε και μετά εμπιστεύσου τη δική σου γνώμη.

Μοναστηράκι. Ή αλλιώς «το έλα να δεις». Τουρίστες που ψάχνουν την Ακρόπολη, πιτσιρίκια που δίνουν ραντεβού, break dancers, μουσικοί, πλανόδιοι πωλητές, οικογένειες με παιδάκια που τσιρίζουν, σε όλους αρέσει η κυριακάτικη βόλτα στα πόδια του Ιερού Βράχου. A for Athens και 360° Cocktail Bar, οι ταράτσες με την περισσότερη κίνηση. Αν ωστόσο δεν χρειάζεσαι selfie για το προφίλ σου στο Facebook, πήγαινε στο Taf (Νορμανού 5, 2103238757) και στην Cantina Social (Λεωκορίου 6-8, 2103251668).

Μεταξουργείο. Η νέα ανερχόμενη γειτονιά της πόλης. Μεζεδοπωλεία, ψαγμένα μπαράκια, αυλές και ταράτσες που κρατάνε την ομορφιά της Αθήνας των 60s και τις τιμές πολύ-πολύ χαμηλά. Τα πιο γνωστά από αυτά: Κεραμείο, Σεϋχέλλες, Τα Κανάρια, Cabezon, Λούης. Ακόμα θα πας σίγουρα στον Έλβις για σουβλάκι-καλαμάκι και στην ταράτσα του Bios για προβολές, dj sets, παραστάσεις και παπωτό (ποτό σε παγωτό ξυλάκι).

Οδός Μνησικλέους. Το πιο λουλουδιασμένο στενό της πόλης κάθε Σάββατο πρωί γεμίζει από φοιτητές που πίνουν φρέντο καπουτσίνο. Οι περισσότεροι προτιμούν το Γιασεμί, που έγινε μόδα χάρη στον Παπακαλιάτη. Μια ταινία του γυρίστηκε εδώ, κι έκτοτε πρέπει να κάνεις τάμα να πας κολυμπώντας μέχρι την Τήνο για να βρεις ελεύθερο τραπέζι κι «Αν»... Προσπάθησέ το, πάντως, αξίζει.


10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν τελειώσει η φοιτητική σου ζωή

1. Εκμεταλλεύσου το πάσο σου μέχρι αηδίας (όταν το παραδίδεις, πονάει η ψυχή σου). Θέατρα, σινεμά, εκθέσεις, Μ.Μ.Μ., ακτοπλοϊκά κ.λπ. Μην αφήσεις φοιτητική προσφορά να σου ξεφύγει.

2. Πήγαινε σε ένα τουλάχιστον φοιτητικό πάρτι (κατά προτίμηση ΟΧΙ κομματικής παράταξης).

3. Δες το ηλιοβασίλεμα στο Δέλτα Φαλήρου και την ανατολή στον Λυκαβηττό, χωρίς να κοιμηθείς στο ενδιάμεσο. Ο άπειρος ελεύθερος χρόνος είναι ένα πράγμα που θα νοσταλγείς αργότερα. Το άλλο είναι τα ανέμελα ξενύχτια.

4. Μάθε να μαγειρεύεις. Όλοι οι μεγάλοι σεφ ξεκίνησαν τους πειραματισμούς στα φοιτητικά τους χρόνια.

5. Πήγαινε σε όλα τα μαθήματα της σχολής. Πρώτον θα έχεις καλύτερη τύχη στην εξεταστική. Δεύτερον θα γνωριστείς με περισσότερο κόσμο. Τρίτον οι συζητήσεις που θα πετύχεις θα σου ανοίξουν τους ορίζοντες.

6. Σεμινάρια. Είτε για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου είτε για να μάθεις κάτι άλλο. Ποτέ δεν ξέρεις πού και πότε θα σου χρειαστούν. Η Αθήνα έχει πολλά. Μια καλή αρχή είναι τα σεμινάρια του Π.Ο.Φ.Π.Α. (Πολιτιστικός Όμιλος Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιπποκράτους 15, 2103688205, 2103688275/6), που έχει απ’ όλα.

7. Μαραθώνιο ταινίας ή επιτραπέζιων παιχνιδιών με καλή παρέα. Θα γελάσεις άπειρα.

8. Πήγαινε Erasmus. Χωρίς δεύτερη σκέψη.

9. Κάνε κοπάνα (κανείς δεν θα σε αναζητήσει) και πήγαινε για καφέ και τάβλι στις καφετέριες της σχολής ή...

10. Ανέβα στην Ακρόπολη για να μη νιώθεις τύψεις που παράτησες το μάθημα για να μάθεις ασόδυο.


Εικονογράφηση: Μαρία Διακοδημητρίου

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ