Smart Life

«Παίξε Καθαρά»: Μαθαίνοντας τη δύναμη του fairplay

Μια σημαντική κοινωνική δράση για να έρθουν στην επιφάνεια τα «σημάδια» του αθλητικού εκφοβισμού

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
DIXAN

Με αφορμή  Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η Henkel Consumer Brands και το Dixan, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Παίξε Καθαρά» 

Ο εκφοβισμός δεν είναι μια «πλάκα», δεν είναι «ένα άκακο παιχνίδι» και δεν πρέπει να νοείται ως ένα φυσιολογικό κομμάτι εξέλιξης στην ανάπτυξη του παιδιού. Είναι κάτι πολύ πιο βαθύ από ένα «απλό πείραγμα». Αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο, που αφήνει τα αρνητικά αποτυπώματά του σε όλους: θύτες, θύματα, παρατηρητές. Ένα από τα πεδία, που λαμβάνει έντονα χώρα είναι το σχολείο: στις αίθουσες, στο προαύλιο, στους χώρους άθλησης- άλλωστε δεν το αποκαλούμε τυχαία ένα μικρόκοσμο της κοινωνίας. Εκεί, όπου αναπτύσσονται προσωπικότητες ικανές να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο, την ίδια στιγμή γίνεται χώρος όπου το bullying «τρέφεται» και η εξέλιξη εμποδίζεται.

Παίξε Καθαρά

 

Στα θετικά όμως, είναι ότι τα τελευταία χρόνια το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού κινεί την προσοχή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων. Υπάρχουν φορείς, οργανώσεις, ομάδες και μεμονωμένα άτομα που ευαισθητοποιούνται και αναλαμβάνουν δράσεις για ένα καλύτερο αύριο οικοδομώντας μια κοινωνία που θα επιτρέπει την υγιής ανάπτυξη και ανάδειξη της όποιας προσωπικότητας. Μία τέτοια δράση που μας κάνει να χαμογελάμε και μας κρατάει ζωντανή την ελπίδα για καλύτερες μέρες, είναι το πρόγραμμα «Παίξε Καθαρά».

Παίξε Καθαρά

 

Με αφορμή την 6η  Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η Henkel Consumer Brands και το Dixan, παρουσίασαν το πρόγραμμα «Παίξε Καθαρά» με στόχο την ανάδειξη, αλλά και την παρέμβαση, μέσω εκπαίδευσης, στο κοινωνικό πρόβλημα του εκφοβισμού στην παιδική ηλικία. Γιατί μόνο μέσω της δύναμης της γνώσης, οι κοινωνίες ευημερούν και ο άνθρωπος ενδυναμώνεται. Αξιοποιώντας τον αθλητισμό που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας με τα αθλητικά ιδεώδη και την υγιή αθλητική κουλτούρα να αποτελούν έμπνευση, η Henkel Consumer Brands και το Dixan προσκαλούν τις ακαδημίες ποδοσφαίρου και τις αθλητικές οργανώσεις, να συμμετέχουν στο πρόγραμμα με σκοπό το «καθαρό» παιχνίδι- ένα παιχνίδι που μόνο το fairplay έχει χώρο.

Τάκης Φύσσας

 

Σε συνεργασία με την αθλητική ακαδημία «Νικητές» και την επιμέλεια της συμβουλευτικής εταιρείας ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, μία ομάδα αξιόλογων προπονητών με την στήριξη του Dixan θα επισκεφτεί τις ακαδημίες και τις αθλητικές οργανώσεις της Αθήνας. Σκοπός τους να παρέχουν μια σειρά από σεμινάρια και διαλέξεις σε μικρούς αθλητές, γονείς και προπονητές ώστε να αναδειχθεί η αξία των βασικών αρχών του δίκαιου παιχνιδιού και η σημασία της συμμετοχής στους αγώνες, και όχι της νίκης. Άλλωστε σημασία πάντα έχει το «ταξίδι» και όχι ο προορισμός. Σημασία είναι να μάχεσαι για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα και να μένει ικανοποιημένος ακόμη και αν αυτό δεν είναι το πιο επιθυμητό. 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης που έγινε στο Χαλάνδρι, πραγματοποιήθηκε συζήτηση γύρω από θέματα του αθλητισμού, όπου τον λόγο έλαβαν ο πρωταθλητής Ευρώπης του 2004 και νυν αθλητικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Τάκης Φύσσας, καθώς και ο Ηλίας Καραπιπέρης, ιδρυτής της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Νικητές» και Winners Coaching.Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε ο γνωστός αθλητικογράφος Αποστόλης Λάμπος, ενώ την συζήτηση τίμησε με την παρουσία του ο Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Παίξε Καθαρά

 

«Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό εργαλείο, ίσως το καλύτερο κανάλι μετάδοσης επωφελών μηνυμάτων προς την κοινωνία και ένα εργαλείο ενσωμάτωσης, συμπερίληψης και αλληλεγγύης. Όσο  μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας μας βιώνει τον αθλητισμό, τόσο πιο γερές κοινωνίες χτίζουμε», δήλωσε στον χαιρετισμό του ο Γιώργος Μαυρωτάς, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

«Νιώθω ευτυχισμένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, γιατί υπηρετώ έναν ιερό σκοπό.  Όπως παρατηρούμε, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια έξαρση στον σχολικό εκφοβισμό και γενικότερα στον εκφοβισμό που δέχονται τα νέα παιδιά, οπότε οφείλουμε να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο. Ως πρώην ποδοσφαιριστής και πρωταθλητής Ευρώπης και πρόεδρος των Legends 2004, συμμετέχω με μεγάλη χαρά σε αυτές τις δράσεις ευαισθητοποίησης, γιατί είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε το παρόν και να προσφέρουμε τα σωστά πρότυπα στους νέους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τάκης Φύσσας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και αθλητικός διευθυντής της Εθνικής Ανδρών

«Με το πρόγραμμα «Παίξε Καθαρά» καταφέρνουμε να έρθουμε κοντά με τη νέα γενιά και τους νέους αθλητές. Αλλάζουμε το αφήγημα κατά του αθλητικού εκφοβισμού, και διαμορφώνουμε ένα καλύτερο αύριο χωρίς διακρίσεις και ανταγωνισμούς», δήλωσε η κα Στρατηγούλα Βαμβαλή, Marketing & Trade Director για την Ελλάδα και Κύπρο, Henkel Consumer Brands. 

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Henkel Hellas και το Dixan αναλαμβάνουν κοινωνική δράση και απευθύνονται σε γονείς, παιδιά, αλλά και προπονητές για να έρθουν στην επιφάνεια τα «σημάδια» του αθλητικού εκφοβισμού και να εφαρμοστεί έμπρακτη πρόληψη. Τέτοιες δράσεις είναι ικανές να εμποδίσουν το bullying, να διδάξουν με βιωματικό τρόπο στα παιδιά την έννοια της αποδοχής των διαφορετικών ικανοτήτων και ταλέντων και την μεγάλη αξία της ευγενούς άμιλλας. Τα παιδιά είναι το μέλλον μας, ας επενδύσουμε σε αυτά, δίνοντας τους «μαγικά» φτερά για να πετάξουν ψηλά. Μακριά από τη μισαλλοδοξία και τη διχόνοια. Ελπίζουμε σε ένα κόσμο με «καθαρά» μυαλά και «καθαρές» ψυχές. Μόνο έτσι θα σκοράρουμε!

 

.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ