Motor Oil
Smart Life

Ready for Work @ Engineering: με επίκεντρο τη γυναίκα

Ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας των γυναικών
62222-137653.jpg
A.V. Team
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Όμιλος Motor Oil υποστηρίζει το πρόγραμμα «Ready for Work @ Engineering» με επίκεντρο τη γυναίκα, σε συνεργασία με το Women on Top

Ο άνθρωπος δε θα σταματήσει ποτέ να ονειρεύεται. Είναι στη φύση του. Είναι ελεύθερος να κάνει όνειρα ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις του, την καταγωγή του, το χρώμα του δέρματός του, το φύλο του. Στον άγραφο αυτό κανόνα της κοινωνίας, που για αιώνες την εξελίσσει, εξαίρεση δεν αποτελούν οι γυναίκες. Οι γυναίκες οραματίζονται ένα κόσμο, απαλλαγμένο από διακρίσεις και στερεότυπα. Μία κοινωνία που συμβάλλει στην αναγνώρισή τους και τους δίνει τα εφόδια να «πετάξουν». Πώς όμως μπορεί να χτιστεί αυτό το βιώσιμο μέλλον; Εξασφαλίζοντας ένα δίκαιο παρόν μέσω της ενδυνάμωσής τους.

Δρώντας προς αυτή την κατεύθυνση, οι γυναίκες έχουν δίπλα τους συμμάχους που αναγνωρίζουν την αξία τους και τη μοναδικότητα της καθεμίας και αναδεικνύουν τα προτερήματά τους, τόσο στον προσωπικό όσο και στον επαγγελματικό τους χώρο. Ένας τέτοιο σύμμαχος είναι ο Όμιλος Motor Oil. Με μότο του (και φιλοσοφία του), το «Lead the Way» οι γυναίκες ενδυναμώνονται και ενθαρρύνονται να ονειρεύονται και να πιστεύουν στην δυναμική τους, να διαμορφώνουν το μέλλον τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να επιτύχουν. Γυναίκες που οδηγούν τις εξελίξεις, γυναίκες σε ηγετικούς ρόλους σε όλους τους τομείς, γυναίκες δυνατές και δυναμικές, γυναίκες με επιτεύγματα, γυναίκες που εξελίσσονται. Γεμάτο με αυτές τις γυναίκες, είναι ο κόσμος που ονειρεύεται και θέλει να πετύχει ο Όμιλος Motor Oil.

Φέτος, με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, ο Όμιλος Motor Oil στέλνει το δικό του ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα που αποδεικνύει ότι προτεραιότητα είναι η εφαρμογή πρακτικών, πρωτοβουλιών και δράσεων που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες, ισότιμη επιβράβευση και δυνατότητες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το Women on Top -τον οργανισμό με στόχο την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα στην εργασία από το 2012- υλοποιεί το «Ready for Work at Engineering». Πρόκειται για ένα ξεχωριστό και εξειδικευμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης και ενίσχυσης της απασχολησιμότητας των γυναικών. Από κοινού, ενθαρρύνουν παραπάνω από 30 νέες γυναίκες από όλη την Ελλάδα που πρόκειται να αποφοιτήσουν ή έχουν ήδη αποφοιτήσει από Σχολές Μηχανικών να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα εργαλεία και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν στον χώρο της Ενέργειας.

«Για τον Όμιλο Motor Oil η επαγγελματική ανάπτυξη και προοπτική είναι αξιακή βάση μας διαχρονικά. Ο Όμιλος διαθέτει ένα πολυενεργειακό χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων αλλά κυρίως ένα δυναμικό σύνολο ανθρώπων. Οι άνθρωποί μας είναι η ενέργειά μας. Διασφαλίζουμε πρακτικές και πρωτοβουλίες ίσων ευκαιριών για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου, ισότιμη επιβράβευση και δυνατότητες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που κι εφέτος με το μήνυμα «Lead the Way»ενδυναμώνονται και ενθαρρύνονται οι νέες συμμετέχουσες γυναίκες του προγράμματοςReady for Work at Engineeringνα ονειρεύονται και να πιστεύουν στην δυναμική τους, να διαμορφώνουν το μέλλον τους, αναδεικνύοντας ότι δεν υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να επιτύχουν», δηλώνει η ΕλένηΓκιρτζιμάνη, Head of Talent Management και Acquisition τουΟμίλου Motor Oil.

Τι εμπεριέχει το πρόγραμμα

Το εν λόγω πρόγραμμα στη πρώτη του φάση (Βήμα Επιμόρφωσης) εμπεριέχει 10 πρακτικά και διαδραστικά εργαστήρια από έμπειρες εκπαιδεύτριες του Women On Top, ενώ στη συνέχεια οι απόφοιτες θα συνδεθούν με γυναίκες από όλη την Ελλάδα που έχουν επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Ενέργειας και θα πραγματοποιήσουν μαζί τους μία τρίμηνη συνεργασία mentoring (Βήμα Mentoring).

Επίσκεψη στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων

To Πρόγραμμα «Ready for Work @ Engineering» ξεκίνησε με εκπαιδευτική επίσκεψη στο Διυλιστήριο των Αγίων Θεοδώρων. Μία πολύ όμορφη και σπάνια εμπειρία που πλαισιώθηκε από λεπτομερή ενημέρωση από στελέχη τόσο του ανθρώπινου δυναμικού του Ομίλου, όσο και του Διυλιστηρίου, δίνοντας στις συμμετέχουσες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το πεδίο και το αντικείμενό τους, αλλά και να γνωριστούν μεταξύ τους από κοντά.

Τα στάδια του προγράμματος

Βήμα 1ο: Επιμόρφωση
Από την 1η έως και τις 4 Απριλίου, 30 νέες γυναίκες θα συμμετάσχουν δωρεάν σε μία σειρά από 10 διαδικτυακά πρακτικά και διαδραστικά εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης. Μέσα από μια μοναδική εμπειρία ενδυνάμωσης και δικτύωσης, θα γίνουν μέλη μιας κοινότητας με αντίστοιχες φιλοδοξίες και προβληματισμούς. Τα εφόδια που θα αποκομίσουν θα τις βοηθήσουν να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται, για να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στα επαγγελματικά τους όνειρα και να διεκδικήσουν την εξέλιξη που ονειρεύονται στον τομέα της Ενέργειας.

Βήμα 2ο: Mentoring
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων, οι απόφοιτες θα συνδεθούν με γυναίκες που έχουν επαγγελματική εμπειρία στον τομέα της Ενέργειας, και θα πραγματοποιήσουν μαζί τους μία τρίμηνη συνεργασία mentoring. Μέσα σε αυτούς τους 3 μήνες, η κάθε μέντορας θα μοιραστεί με τη mentee της εμπειρίες και γνώση που έχει αποκτήσει κατά τη διάρκεια της δικής της επαγγελματικής πορείας, βοηθώντας την έτσι να ξεκαθαρίσει στόχους που σχετίζονται με την επαγγελματική της πορεία. Στο τέλος του προγράμματος θα έχουν εξοπλιστεί με πολύτιμα εφόδια, δεξιότητες, εργαλεία και γνωριμίες που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν στην αναζήτηση εργασίας τους, αλλά και σε όλη την υπόλοιπη επαγγελματική τους ζωή.

Ποιες γυναίκες συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν γυναίκες από όλη την Ελλάδα που έχουν μόλις τελειώσει ή πλησιάζουν στην ολοκλήρωση των σπουδών τους στον τομέα της Μηχανικής και θέλουν να προετοιμαστούν για την αναζήτηση εργασίας, γυναίκες που ψάχνουν εδώ και καιρό την πρώτη ή τη δεύτερή τους δουλειά, αλλά δεν έχουν καταφέρει να βρουν κάτι που να τις ικανοποιεί και γυναίκες που εργάζονται σε θέσεις που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους και ανυπομονούν να βρουν τη θέση που θα τις γεμίζει.

Έκδηλο το ενδιαφέρον το γυναικών για το «Ready for Work at Engineering»

Φαίνεται πως το «Ready for Work at Engineering» έχει μεγάλη απήχηση και αποτελεί πραγματικά βοηθητικό εργαλείο για τις γυναίκες, καθώς έγιναν συνολικά 121 αιτήσεις (οι 52 εξ αυτών στην Αθήνα) και οι λοιπές στην περιφέρεια και το εξωτερικό και επιλέχθηκαν 16 γυναίκες από την Αθήνα και 22 από την περιφέρεια (Αγρίνιο, Βόλος, Θεσ/κη, Χανιά, Ηράκλειο και άλλες περιοχές).

Οι περισσότερες συμμετέχουσες ήταν από σχολές Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, Μηχανικών περιβάλλοντος, Μηχανολόγος Μηχανικός, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης 
Σχολή Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών Μηχανικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών, Φυσικό.

Δηλώσεις των γυναικών για το «Πρόγραμμα Ready for Work at Engineering»

Εκτός όμως από τους αριθμούς που «μιλούν» από μόνοι τους, σημασία έχει και τι λένε οι άνθρωποι. Ας πάρουμε μια ιδέα.

«Η ενδυνάμωση των νέων γυναικών ώστε να βρουν μια θέση εργασίας που καλύπτει τις προσδοκίες τους και το δημιουργικό δυναμικό τους είναι κρίσιμη για την παραμονή τους στην αγορά εργασίας για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής τους ζωής. Γι' αυτό και είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένες που, μέσα από το πρόγραμμα Ready for Work και με την υποστήριξη της Motoroil, βάζουμε το λιθαράκι μας για την οικονομική ανεξαρτησία και την ουσιαστική κοινωνική ενεργοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα», λέει η Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια του Women On Top.

«Το πρόγραμμα Ready for Work at Engineering του Women On Top, με την υποστήριξη της Motoroil, κάνει αυτή την αναζήτηση, αυτό το "ταξίδι" για τις 30 νέες γυναίκες που θα συμμετέχουν, λίγο πιο εύκολο, προσφέροντάς τους μια πολύ σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης δεξιοτήτων απασχολησιμότητας, δικτύωσης, αλλά και υποστήριξης, ενισχύοντας όχι μόνο την αυτοπεποίθηση των ίδιων, αλλά και τις προσπάθειες όλων μας για μεγαλύτερη ποικιλομορφία και έμφυλη ισότητα στο χώρο της Ενέργειας και άλλων ανδροκρατούμενων κλάδων», αναφέρει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Συνιδρύτρια του Women On Top.

Σχετικά με τον όμιλο Motor Oil

Η πρωτοβουλία Ready for Work at Engineering εμπερικλείει τις αξίες του Ομίλου. Για περισσότερο από 50 χρόνια ο Όμιλος Motor Oil υιοθετεί πρακτικές, πρωτοβουλίες και δράσεις που διασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες εξέλιξης για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου, ισότιμη επιβράβευση και ίσες δυνατότητες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Ο Όμιλος Motor Oil είναι ηγέτης στον ενεργειακό κλάδο, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Όμιλος εξελίσσεται με ένα ποικιλόμορφο, πολυενεργειακό χαρτοφυλάκιο: στην Κινητικότητα και το Retail, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα Εναλλακτικά καύσιμα και την κυκλική οικονομία, στη Διύλιση, τον Εφοδιασμό & Εμπορία. Ο Όμιλος στηρίζει την οικονομία με εξαγωγές σε πάνω από 75 χώρες, χιλιάδες εργαζόμενους και συνεχείς νέες επενδύσεις. Σήμερα, ο Όμιλος Motor Oil έχει 92 επιμέρους εταιρείες και απασχολεί άμεσα 3.000 μόνιμους εργαζομένους.

Είναι φανερό ότι η ενδυνάμωση των γυναικών είναι κρίσιμη για τη δημιουργία ενός δίκαιου, ισότιμου και βιώσιμου κόσμου. Το όραμα είναι μεγάλο, είναι συλλογικό και είναι εφικτό: Μια κοινωνία απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, στερεότυπα και διακρίσεις. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο ο Όμιλος Motor Oil δεσμεύεται να συνδράμει ενεργά.

Δειτε περισσοτερα