Smart Life

6 συμβουλές για ασφαλές online shopping

Νιώσε πιο σίγουρος στις διαδικτυακές σου περιηγήσεις και απόφυγε κινδύνους στις αγορές σου

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Shopping Online
© Unsplash/ Brooke Lark

Online shopping: Πώς θα κάνετε τα ψώνια σας χωρίς κινδύνους 

Σε μία εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία, οι διαδικτυακές αγορές έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Στην πραγματικότητα, η ευκολία και η ποικιλία που προσφέρουν οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο που πραγματοποιούμε αγορές. Ωστόσο, αυτή η ευκολία συνοδεύεται από κινδύνους, καθώς ο ψηφιακός κόσμος είναι γεμάτος με πιθανές απειλές. Για να διασφαλίσεις μια ασφαλή εμπειρία διαδικτυακών αγορών, είναι απαραίτητο να είσαι προσεκτικός και να ακολουθείς ορισμένες βασικές οδηγίες.

1. Επίλεξε αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα

Μία από τις πρώτες κινήσεις που θα σου εξασφαλίσουν ασφαλείς διαδικτυακές αγορές είναι η επιλογή αξιόπιστων και εδραιωμένων στην αγορά ηλεκτρονικών καταστημάτων. Επίλεξε πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου που έχουν αποδεδειγμένο ιστορικό ικανοποίησης πελατών, προσφέρουν ασφάλεια στις πληρωμές και ισχυρές πολιτικές απορρήτου. Διάβαζε πάντα κριτικές από άλλους αγοραστές και έλεγξε για πιστοποιήσεις για την αξιοπιστία ενός καταστήματος.

2. Δώσε προτεραιότητα στην ασφάλεια SSL

Όταν πραγματοποιείς αγορές μέσω Διαδικτύου, βεβαιώσου ότι το site χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση SSL για την προστασία των ευαίσθητων πληροφοριών σου, όπως στοιχεία πιστωτικής κάρτας και προσωπικά δεδομένα και αναζήτησε το εικονίδιο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων. Αυτό υποδηλώνει ότι τα δεδομένα μεταδίδονται με ασφάλεια μεταξύ της συσκευής σου και του διακομιστή του ιστότοπου, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να υποκλέψουν και να κάνουν κακή χρήση των πληροφοριών σου.

3. Απόφυγε το δημόσιο Wi-Fi για ευαίσθητες συναλλαγές

Παρόλο που τα δημόσια δίκτυα Wi-Fi είναι βολικά, κρύβουν σημαντικό κίνδυνο ασφάλειας, ειδικά κατά τη διεξαγωγή ευαίσθητων συναλλαγών. Οι hackers μπορούν εύκολα να υποκλέψουν δεδομένα που μεταδίδονται μέσω μη ασφαλών δικτύων, αποκτώντας ενδεχομένως πρόσβαση στις οικονομικές σου πληροφορίες. Όταν πραγματοποιείς ηλεκτρονικές αγορές ή αποκτάς πρόσβαση στις τραπεζικές σου πληροφορίες, χρησιμοποίησε ένα ασφαλές και ιδιωτικό δίκτυο, όπως το Wi-Fi του σπιτιού σου ή μία αξιόπιστη σύνδεση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσεις δημόσιο Wi-Fi, σκέψου να χρησιμοποιήσεις ένα VPN για να κρυπτογραφήσεις τα δεδομένα σου και να βελτιώσεις την ασφάλειά σου.

4. Δώσε προσοχή στα email και τους συνδέσμους phishing

Το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι μία κοινή τακτική που χρησιμοποιείται από εγκληματίες του κυβερνοχώρου για να εξαπατήσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες ή να κάνουν κλικ σε κακόβουλους συνδέσμους. Να είσαι προσεκτικός όταν λαμβάνεις ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ειδικά αυτά που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από γνωστούς πωλητές ή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τέτοια μηνύματα συχνά περιέχουν ψεύτικες προσφορές, αιτήματα για να δώσεις προσωπικές πληροφορίες ή συνδέσμους σε πλαστές ιστοσελίδες που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν τα δεδομένα σου. Για να αποφύγεις να πέσεις θύματα απάτης ηλεκτρονικού ψαρέματος, μην κάνεις ποτέ κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και επαλήθευε πάντα την αυθεντικότητα των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προτού παρέχεις οποιεσδήποτε ευαίσθητες πληροφορίες.

5. Χρησιμοποίησε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης

Η δημιουργία ισχυρών και μοναδικών κωδικών πρόσβασης για τους λογαριασμούς ηλεκτρονικών αγορών είναι ένας τρόπος για να βελτιώσεις την ασφάλειά σου. Απόφυγε τη χρήση κωδικών που μπορεί να μαντέψει εύκολα κάποιος, όπως γενέθλια ή ονόματα, και επίλεξε έναν δύσκολο συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Επιπλέον, χρησιμοποίησε διαφορετικό κωδικό πρόσβασης για κάθε διαδικτυακό λογαριασμό για να αποτρέψεις ένα φαινόμενο ντόμινο σε περίπτωση που κάποιος από τους κωδικούς σου παραβιαστεί. Επιπλέον, εξέτασε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις έναν αξιόπιστο διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για την ασφαλή αποθήκευση και διαχείριση των κωδικών πρόσβασής σου.

6. Διατήρησε ενημερωμένo το λογισμικό των συσκευών σου

Η τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος, των προγραμμάτων περιήγησης ιστού και του λογισμικού προστασίας από ιούς είναι απαραίτητη για την προστασία των συσκευών σου από πιθανές ευπάθειες. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται συχνά μη ενημερωμένο ή παλιό λογισμικό για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη συσκευή ή στα δεδομένα σου. Έτσι, μην ξεχνάς να ενεργοποιείς τα αυτόματα updates, για να διασφαλίσεις ότι διαθέτεις τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας και βελτιώσεις. Η χρήση ενημερωμένου λογισμικού ασφαλείας βοηθά στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό κακόβουλου λογισμικού, παρέχοντας ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας από διαδικτυακές απειλές.

Ένα πρόγραμμα που προστατεύει τις online συναλλαγές σου

Η εξοικείωση που νιώθεις με το digital περιβάλλον και την περιήγησή σου στο Διαδίκτυο μπορεί πολλές φορές να σε παρασύρει. Και όμως είναι ένα μέσο που χρησιμοποιείς καθημερινά για την πραγματοποίηση αγορών ή την απόκτηση διάφορων υπηρεσιών, πληρώνοντας online, με τη χρήση πιστωτικής ή χρωστικής κάρτας. Παρ’ όλα αυτά, αν και γνωρίζεις ότι η περιήγησή σου στο Διαδίκτυο έχει κινδύνους, συνεχίζεις να έχεις αντίσταση στην ενημέρωση γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα και καχυποψία στα ασφαλιστικά προϊόντα, γιατί μάλλον δεν τα θεωρείς και τόσο απαραίτητα. Συχνά λες ότι δεν θα συμβεί σε εσένα και νιώθεις αρκετά σίγουρος με τον εαυτό σου και το πώς να προφυλαχτείς.

Και όμως, το βήμα παραπάνω που μπορείς να κάνεις ίσως σε σώσει από δύσκολες καταστάσεις. Το πρόγραμμα MyCyber Protection της Eurolife FFH δημιουργήθηκε για προστασία από τις διαδικτυακές απειλές, με εύκολη διαδικασία αποζημίωσης και μικρό κόστος ασφάλισης, καθώς μπορεί να συμβεί στον καθένα όσο προσεκτικός κι αν είναι. Με 30€ τον χρόνο αποκτάς την ασφάλεια MyCyber Protection της Eurolife FFH ΑΕΓΑ και προστατεύεις τις online συναλλαγές σου. Αποζημιώνεσαι για online πληρωμές που έγιναν χωρίς την έγκρισή σου και για αγορές από e-shop που δεν σου παραδόθηκαν ποτέ και έχεις υποστήριξη εάν κάποιος αποκτήσει παράνομα πρόσβαση στο email ή τους λογαριασμούς σου στα social media. Το MyCyber Protection είναι ασφαλιστικό προϊόν της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife και διανέμεται με τη διαμεσολάβηση της Eurobank.

Προστασία στον κυβερνοχώρο για ασφαλή εμπειρία

Οι διαδικτυακές αγορές ανοίγουν τον δρόμο προς την άνεση και ατελείωτες επιλογές, αλλά, ταυτόχρονα,κρύβουν κινδύνους που απειλούν την ασφάλειά σου. Με γνώση και τις απαραίτητες προφυλάξεις, μπορείς να απολαμβάνεις τα οφέλη του online shopping, διατηρώντας παράλληλα τα προσωπικά και οικονομικά σου στοιχεία ασφαλή από τους κυβερνοεγκληματίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ