Smart Life

Πώς να διαλέξεις το τέλειο running παπούτσι

Για να τρέχεις εσύ κι όχι το μυαλό σου

Γιώργος Δρίτσας
Γιώργος Δρίτσας
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
INTERSPORT

Στα καταστήματα INTERSPORT της Ερμού και του Athens Mall, θα βρεις το adidas Adizero SL και τους INTERSPORT PRO Specialists που θα σου εξηγήσουν τα πάντα για το τρέξιμο

«Έχουν πραγματικά τόση σημασία τα παπούτσια;» ρώτησα μια φίλη δρομέα πριν λίγο καιρό. Η απάντηση ήταν εξονυχιστική, αλλά συνοψίζεται ως «ναι, έχουν». Εγώ τρέχω καθημερινά, πάω και στο γυμναστήριο ανά περιόδους, αλλά πάθος δεν έχω για τον αθλητισμό. Γυμνάζομαι, αφενός γιατί φοβάμαι τα κιλάκια των 30 (που έρχονται), αφετέρου γιατί νιώθω πάντα καλύτερα όταν το κάνω. Πιο συγκεντρωμένος, πιο χαρούμενος, με καθαρότερη σκέψη και ανανεωμένη αυτοπεποίθηση.

Intersport

Εκείνη την περίοδο, φορούσα ένα παπούτσι που διάλεξα χωρίς πολλά πολλά και μου ήταν κάπως άβολο στα τρεξίματα και τις προπονήσεις. Δυσκολευόμουν να συγκεντρωθώ στα challenges ταχύτητας που είχα προγραμματίσει ημερησίως. Σα να πάταγα βαριά, όχι κάτι φοβερό. Αρκετό, όμως, για να μου αποσπά την προσοχή. Το απέδιδα στη δική μου τάση για γκρίνια και υπερανάλυση. «Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας αθλητής. Υπάρχει λόγος για μένα να κάτσω να ασχοληθώ;» ρώτησα τη φίλη μου σε μια άλλη περίσταση. Μου είπε ότι δεν έχει να κάνει με το αν είμαι επαγγελματίας ή ανταγωνιστικός. «Το σώμα σου πρέπει να νιώθει άνεση και αυτοπεποίθηση, κάθε φορά που του ζητάς να βελτιώσει τη ζωή σου», μου απάντησε. Μου έμεινε αυτή η απάντηση. Να δίνω στο σώμα μου, ακριβώς αυτό που του ζητάω: άνεση και αυτοπεποίθηση.

Κάθισα να ασχοληθώ, έκανα και λίγη έρευνα, πήγα και ψώνισα ένα καλύτερο running παπούτσι. Ήταν πιο άνετο, με καλύτερη τεχνολογία – όχι όμως ότι καταλάβαινα και πολύ τα χαρκτηριστικά του και σε τι ωφελούν. Μια πρώτη έρευνα με εξόπλισε με κατανόηση των βασικών, αλλά με άφησε και με αρκετή σύγχυση για τις λεπτομέρειες. Χάρη στο YouTube ανακάλυψα ότι υπάρχουν πραγματικοί ειδικοί στο θέμα του running και training παπουτσιού. Δεν ήξερα, τότε, ότι με περιμένουν στην Ερμού και στο Μαρούσι.

Intersport

Το παπούτσι που πήρα τότε ήταν μεν καλύτερο από το προηγούμενο, αλλά δε μου κράτησε πολύ. Έτσι, βρέθηκα ξανά στο ψάξιμο, αυτή τη φορά πιο ενημερωμένος για τις επιλογές μου. Ήταν, όμως, κι ο πήχης πιο ψηλά. Κατέβηκα στο Σύνταγμα κι άρχισα να κατηφορίζω. Ήμουν αποφασισμένος να βρω το παπούτσι που θα ταίριαζε σωστά στο πόδι μου, θα βελτίωνε το πάτημά μου, θα μου έδινε ταχύτητα, θα ήταν ανάλαφρο αλλά ποιοτικά κατασκευασμένο, ανθεκτικό και… άνετο! «Άνεση και αυτοπεποίθηση», αλλά να το αντέχει και το πορτοφόλι. Πρέπει να περπάτησα για πέντε λεπτά με τα μάτια καρφωμένα στα παπούτσια μου. Σε ποιο κατάστημα πηγαίνω; Σηκώνω το βλέμμα μου και συνειδητοποιώ ότι βρίσκομαι στην Ερμού. Μπροστά μου το πλήθος. Μπαίνω στην Intersport με άνεση και αυτοπεποίθηση.

Μέσα στο κατάστημα Intersport της Ερμού, με περίμεναν χαμογελαστοί οι INTERSPORT Pro Specialists, για να μου εξηγήσουν τα πάντα για το νέο running shoe adidas Adizero SL και τα οφέλη του για τη running εμπειρία μου. Για το βαρύ μου πάτημα και την έλλειψη εκρηκτικότητας, μου εξήγησαν πως κατά μήκος της ενδιάμεσης σόλας υπάρχει ο αφρός Lightstrike, για απορρόφηση κραδασμών και σταθερότητα, ο οποίος συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον αφρό Lightstrike Pro στο μπροστινό τμήμα για επιστροφή ενέργειας και εκρηκτικότητα σε κάθε βήμα, κάτι που βοηθά πολύ στην απόδοση του runner. Ιδανικό για καθημερινές προπονήσεις, διαλειμματικές ασκήσεις ή αγώνες μέχρι 10χλμ; Τοtτε, ιδανικό και για μένα. Μεγάλο συν, ότι είναι κατασκευασμένο από τουλάχιστον 50% ανακυκλωμένα υλικά, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του πλανήτη και στη δική μου προσπάθεια περιβαλλοντική δράσης. Η μεγάλη βοήθεια των Intersport Pro Specialists, πέραν των πληροφοριών, ήταν ότι επιτέλους ένιωθα ασφάλεια: την ασφάλεια ότι δεν διαλέγω στα τυφλά, το βασικό εργαλείο των προπονήσεών μου, αλλά με την σωστή και εξατομικευμένη καθοδήγηση των ειδικών.  

Intersport

Είναι αυτό που ονειρευόμουν όταν πρωτοέψαχνα να καταλάβω τις τεχνολογίες των παπουτσιών, πνιγμένος σε χιλιάδες αποτελέσματα αναζήτησης γεμάτα ακαταλαβίστικη ορολογία. Το adidas Adizero SL ήταν πολύ καλό fit για τις δικές μου ανάγκες, γιατί θα μπορούσα επιτέλους να χαλαρώσω. Ένα ποιοτικό, «Super Light» running παπούτσι που μπορώ απλά να «ξεχάσω» στο πόδι μου και να συγκεντρωθώ εκεί που μετράει. Δε με χάλασε και το Engineered mesh για καλή διαπνοή και συγκράτηση του πέλματος- κάθε άλλο πηγαίνω για jogging χωρίς άγχος μη μου γυρίσει το πόδι-σύνηθες φαινόμενο παλιότερα-, ακόμη και σε ανισόπεδες διαδρομές.  

Πίστευα πάντα ότι έπρεπε να εστιάζω στα δικά μου λάθη, όχι στο σωστό παπούτσι. Δεν είχα άδικο, αλλά, το λάθος παπούτσι δε με άφηνε να το κάνω. Τώρα, μάλιστα! Νιώθω έτοιμος να βελτιώσω το οτιδήποτε σε σχέση με την φυσική μου κατάσταση. Μήπως τελικά όντως χρειαζόμουν το σωστό παπούτσι; «Running needs nothing but you», κι όταν φοράς κάτι με το οποίο αισθάνεσαι άνετα, μπορείς να είσαι πραγματικά «εσύ». Πλέον, με το adidas Adizero SL, μπορώ να τρέχω εγώ κι όχι το μυαλό μου.

Aν σου είναι πιο βολικό, στον τρίτο όροφο στο The Mall Athens, έχει τοποθετηθεί ένα activation booth με ήρωες τα adidas Adizero και τους INTERSPORT Pro Specialists έτοιμους να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεσαι για τα νέα running παπούτσια και τις τεχνολογίες τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ