Market

Βασικά Σημεία Παρουσίασης του Δ.Σ. της ELPEDISON κ. Ν. Ζαχαριάδη στο “Power & Gas Forum”

Η Ενεργειακή Κρίση και ο Ρόλος του LNG

115151-718269.jpg
Market News
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
n_zachariadis_elpedison_

Τα βασικά σημεία της παρουσίαση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Elpedison κ.Ν.Ζαχαριάδη στο "Power & Gas Forum" συνοψίζονται γύρω από την Ενεργειακή Κρίση και την ανάγκη άμεσων επενδύσεων στον τομέα Φυσικού Αερίου.

Η Ενεργειακή Κρίση δεν έχει παρέλθει και χρειάζονται άμεσα επενδύσεις στον τομέα Φυσικού Αερίου.

  • Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση οδήγησαν σε πρόσθετες ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Το α’ εξάμηνο του 2021 παρατηρήθηκε σημαντική διεύρυνση του ελλείματος Φυσικού Αερίου που αποδυνάμωσε σημαντικά την ενεργειακή θέση της Ευρώπης.

 

  • Η κάλυψη του ελλείματος αναζητήθηκε στην spotαγορά LNG.Η αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε συνδυασμό με την περιορισμένη διαθέσιμη ποσότητα στηspotαγορά, οδήγησε σε αύξηση των τιμών.

 

  • Λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το πρόβλημα επιδεινώθηκε γιατί μειώθηκαν οι εισαγωγές από Ρωσία και η Ευρώπη βρέθηκε σε δεινή ενεργειακή θέση. Η μείωση της κατανάλωσης, η οποία επέφερε σοβαρότατες αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ήταν αναπόφευκτη.

 

  • Τα αποθέματα LNG – παρότι τον ερχόμενο Μάιο θα είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2022 κατά 20-25 bcm - δεν βελτιώνουν την ενεργειακή θέση της Ευρώπης. Συνεπώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει παρέλθει.

 

  • Η αγορά LNG αναμένεται να παραμείνει οριακή έως το 2025, οπότε και αναμένεται η παγκόσμια παραγωγή να υπερκαλύψει τη ζήτηση λόγω έναρξης λειτουργίας νέων επενδύσεων. Από το 2031 αν δεν εντατικοποιηθούν οι επενδύσεις στο Φυσικό Αέριο, θα αρχίσει να διαφαίνεται και πάλι ένα σημαντικό χάσμα προσφοράς-ζήτησης LNG.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ