- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Εκατομμύρια παιδιά δε βουρτσίζουν τα δόντια τους πρωί και βράδυ
Όλο και λιγότερα άτομα βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα
Νέα παγκόσμια έρευνα υπογραμμίζει τις αρνητικές συνέπειες στις συνήθειες στοματικής φροντίδας μετά από την εμφάνιση του COVID-19.
- Μια νέα παγκόσμια μελέτη [1] που διεξήχθη από την AIM, με 7000 ερωτηθέντες, αποκαλύπτει μια βελτίωση στη στάση και τη συμπεριφορά των ατόμων σε σχέση με τη σημασία της σωματικής και ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά μια αμέλεια προς τη στοματική φροντίδα, η οποία αποτελεί καθρέφτη της καλής συνολικής υγείας.
- Όλο και λιγότερα άτομα βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα σε σχέση με τα ποσοστά των δύο προηγούμενων ετών [2], με 5% πτώση στους ενήλικες και 11% πτώση στα παιδιά.
- Ένα στα τέσσερα παιδιά (26%) δε βουρτσίζει τα δόντια του πρωί και βράδυ, ενώ το
- 40% των ενηλίκων δηλώνει ότι μπορεί να έχουν περάσει και μέρες προτού βουρτσίσουν τα δόντια τους.
- Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι κακές συνήθειες στοματικής φροντίδας των γονέων επηρεάζουν αρνητικά τα παιδιά, με αυτά να έχουν 7 φορές μεγαλύτερη προδιάθεση να μη βουρτσίζουν τα δόντια τους, αν οι γονείς τους δεν κάνουν το ίδιο και το πρωί και το βράδυ.
- Η καμπάνια #ΒουρτσίζουμεΜαζί της AIM για την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2021 είναι βασισμένη σε νέα ερευνητικά δεδομένα και τονίζει τη σημασία της δημιουργίας καλών συνηθειών στοματικής φροντίδας εντός της οικογένειας.
Η πανδημία του COVID-19 ώθησε όλους τους ανθρώπους να αναθεωρήσουν τα θέματα υγείας και ευεξίας τους: επτά στους δέκα δηλώνουν ότι έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στη σωματική και ψυχική τους υγεία, προσανατολισμένοι προς υγιέστερες συνήθειες εν γένει.
Ωστόσο, αυτή η θετική μετατόπιση δε μεταφράστηκε σε καλύτερη στοματική φροντίδα, καθώς δύο στους τρεις (64%) παραδέχτηκαν ότι δεν ανησυχούν για τη στοματική τους υγεία, παρότι το 70% αντιμετώπισε σχετικά προβλήματα, όπως πονόδοντο και τερηδόνα, μετά την έξαρση του COVID-19.
Οι γονείς παραδέχονται ότι είναι πιο χαλαροί με τις συνήθειες της στοματικής υγείας του παιδιού τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τρεις στους πέντε (61%) γονείς αφήνουν το παιδί τους να τρώει τροφές που περιέχουν ζάχαρη πριν πέσει για ύπνο, ενώ ένας στους τρεις (35%) έχουν πει στο παιδί τους ότι δε χρειάζεται να βουρτσίσει τα δόντια ως ανταμοιβή.
Τα παιδιά είναι επτά φορές πιο πιθανό να παραλείψουν το βούρτσισμα των δοντιών τους, εάν και οι γονείς τους δε βουρτσίζουν τα δόντια τους πρωί και βράδυ.
Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι σημαντικό για τους γονείς να δώσουν προτεραιότητα στις καλές συνήθειες στοματικής φροντίδας του εαυτού τους και των παιδιών τους. Μια τακτική ρουτίνα βουρτσίσματος και την ημέρα, αλλά και τη νύχτα, είναι απαραίτητη για την καλή στοματική υγεία, η οποία παίζει βασικό ρόλο σε σχέση με την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού [4]. Ο αυξημένος χρόνος που περνάνε μαζί γονείς και παιδιά στο σπίτι λόγω των περιορισμών του COVID-19 μπορεί να αξιοποιηθεί για να θεσπιστούν καλές συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών, που παίρνουν μονάχα 2 λεπτά, πρωί και βράδυ.
Από το 2005, η ΑΙΜ συνεργάζεται με τη FDI Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, μια ανεξάρτητη οργάνωση που εκπροσωπεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο οδοντιάτρους, για να ευαισθητοποιήσει αναφορικά με τη σημασία της στοματικής υγείας. H καμπάνια #ΒουρτσίζουμεΜαζί αξιοποιεί τα βασικά ευρήματα και γνώσεις της πιο πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη από την ΑΙΜ, για να ενθαρρύνει τις οικογένειες να δώσουν προτεραιότητα στη ρουτίνα βουρτσίσματος των δοντιών, ως τακτική οικογενειακή δραστηριότητα.
Με δεκαετίες εμπειρίας στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση σχετικά με τη στοματική υγιεινή, η αποστολή μας "Κάθε Χαμόγελο Μετράει" είναι ίσως πιο σημαντική από κάθε άλλη φορά. Ένα χαμόγελο σ’ αυτούς τους πρωτόγνωρους καιρούς είναι μια έκφραση αλληλεγγύης που μας κρατά ενωμένους, καθώς και ένα σύμβολο ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Μάθετε περισσότερα στο website της ΑΙΜ (aim.gr/home.html).
1] The ΑΙΜ Global Research Summary Report 2021: Attitudes, Behaviours an Experiences of Oral Health During the COVID-19 Pandemic was conducted in November-December 2020 with 6,734 parents in 8 countries: Bangladesh, Egypt, France, India, Indonesia, Italy, Ghana, and Vietnam
2] As compared to the ΑΙΜ Global Report 2019: The Hidden Impact of Oral Health on Children’s Lives, conducted with children aged 6-17 years old and their parents across eight markets: Chile, Egypt, France, Italy, Indonesia, US, Ghana, Vietnam. There was a total of 4,000 respondents (500 from each market).
4i Global Report 2019: The Hidden Impact of Oral Health on Children’s Lives