- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Αξιωματούχος Βατικανού: Ο πάπας γνώριζε για τα σεξουαλικά σκάνδαλα
Τουλάχιστoν τα τελευταία 5 χρόνια
Το γεγονός ότι ο πάπας Φραγκίσκος γνώριζε τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2013 για τη σεξουαλική κακοποίηση με δράστη έναν Αμερικανό καρδινάλιο, καταγγέλλει πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βατικανού.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αξιωματούχο ο πάπας ήξερε να κάνει δεκτή την παραίτησή του, τον προηγούμενο μήνα.
Σε ενδεκασέλιδη επιστολή που έστειλε σε συντηρητικά, ρωμαιοκαθολικά μέσα ενημέρωσης, ο αρχιεπίσκοπος Κάρλο Μαρία Βιγκάνο καλεί τον ποντίφικα να παραιτηθεί.
Ισχυρίζεται ότι είχε πει από το 2013 στον πάπα ότι υπήρχαν πολλές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση σπουδαστών ιερατικών σχολών αλλά και κατώτερων κληρικών από τον καρδινάλιο Θίοντορ Μακάρικ.
Το Βατικανό απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την επιστολή αυτή σήμερα.
Ο Μακάρικ είναι ο πρώτος καρδινάλιος που παραιτείται από τη θέση του στην Εκκλησία αφού μια έρευνα σε βάρος του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήταν αξιόπιστοι οι ισχυρισμοί ότι κακοποίησε έναν 16χρονο έφηβο.
Ο Μακάρικ ήταν ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους που κατηγορήθηκαν αφότου άρχισε να έρχεται στο φως, αρχικά από την εφημερίδα Boston Globe το 2002, το σκάνδαλο συγκάλυψης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στις ΗΠΑ. Από τότε, έχουν αναφερθεί παρόμοια περιστατικά στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Χιλή, υπονομεύοντας το κύρος και την ηθική εξουσία της Εκκλησίας.
Στην επιστολή του Βιγκάνο, την οποία επικαλείται η αμερικανική National Catholic Register, αναφέρεται ότι ο ίδιος είχε μιλήσει στον Φραγκίσκο για την υπόθεση του Μακάρικ τον Ιούνιο του 2013, λίγους μήνες μετά την εκλογή του στο αξίωμά του.
«Γνώριζε, τουλάχιστον από τις 23 Ιουνίου 2013, ότι ο Μακάρικ ήταν κατά συρροή αρπακτικό» γράφει ο Βιγκάνο που την εποχή εκείνη ήταν πρεσβευτής του Βατικανού στις ΗΠΑ.
«Ο πάπας Φραγκίσκος θα πρέπει να γίνει ο πρώτος που θα δώσει το καλό παράδειγμα στους καρδινάλιους και τους επισκόπους που συγκάλυψαν τις κακοποιήσεις του Μακάρικ και να παραιτηθεί μαζί με όλους αυτούς», πρόσθεσε.
Η επιστολή του αρχιεπισκόπου στρέφεται κυρίως εναντίον «των ομοφυλοφιλικών δικτύων» στους κόλπους της Εκκλησίας. Η λέξη «ομοφυλόφιλος» αναφέρεται 18 φορές στο κείμενο ενώ η λέξη «παιδί» μόνο δύο – και τις δύο φορές, στους τίτλους εκκλησιαστικών εγγράφων τα οποία επικαλείται ο Βιγκάνο.
Ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε το Σάββατο ότι θα βάλει τέλος στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών από τον κλήρο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιρλανδία και τη συνάντηση που είχε με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα αυτή.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έχουν χάσει τον δρόμο τους», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για το τηλεοπτικό δίκτυο
Αμερικανικές κυρώσεις οδηγούν στο πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων
Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε χώρες όπως η Ιορδανία, το Κατάρ και η Αίγυπτος
Εκατοντάδες σχολεία υπό κατάληψη
Ο πρόεδρος του σχολείου δήλωσε ότι οι κερκίδες ελέγχονται και ότι θα γίνει δεύτερη επιθεώρηση μετά το ατύχημα
Tα πλάνα προκάλεσαν συζητήσεις και έντονες αντιδράσεις για τη συμπεριφορά του διανομέα
Αμφισβητείται η αμεροληψία της Λετίσια Τζέιμς λόγω δηλώσεων στήριξης προς την καταγγέλλουσα
Τα σχολικά κτίρια, οι ώρες μαθημάτων και η απουσία εκπαιδευτικών
Έρευνα για την κίνηση της ευρωβουλευτή σε έκθεση για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου
Ο πρώτος ακροδεξιός πρόεδρος κρατιδιακού κοινοβουλίου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο για επικίνδυνη ρητορική
Δύο ακόμη παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια και υποδομές
Επλήγη και δεύτερο εμπορικό πλοίο στη βουλγαρική ΑΟΖ
Παραμένει διασωληνωμένη σε κρίσιμη κατάσταση
Τα σκάνδαλα διαφθοράς που πιέζουν την κυβέρνηση και το στεγαστικό
«Δεν είχε νόημα να προσπαθώ να αγοράσω ελευθερία για τον μελλοντικό μου εαυτό»
Ο 80χρονος Άουγκουστ Χάνινγκ κατηγορείται για διαρροή κρατικών μυστικών και συνεργασία με ξένη υπηρεσία
Η ιστορία πίσω από το «πρόσωπο» των μαθητικών κινητοποιήσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.