Κοσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Τέλος στη συγκάλυψη των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων

Τι αναφέρει σε ανοικτή επιστολή του προς τους καθολικούς του πλανήτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pope-francis3242.jpg
©EPA/GIUSEPPE LAMI

Κάλεσμα προς όλους τους καθολικούς να συνδράμουν ώστε να σταματήσει η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς, απηύθυνε τη Δευτέρα ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε επιστολή του προς τον «λαό του Θεού» ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «κουλτούρα του θανάτου» και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτραπούν νέα περιστατικά κακοποίησης και σκάνδαλα συγκάλυψής τους.

«Έχουμε συνειδητοποιήσει πως αυτές οι πληγές δεν εξαφανίζονται ποτέ και πως απαιτούν από εμάς να καταδικάσουμε αποτελεσματικά αυτές τις θηριωδίες και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξεριζωθεί αυτή "η κουλτούρα του θανάτου"» τονίζει στην επιστολή του.

Στο κείμενό του υποστήριξε πως η κακομεταχείριση «αγνοήθηκε επί μακρόν, έμεινε κρυφή η αποσιωπήθηκε».

Χωρίς τέλος τα σκάνδαλα

Αξιωματούχος του Βατικανού δήλωσε πως είναι η πρώτη φορά που ένας προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει επιστολή προς 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς για τη σεξουαλική κακοποίηση. Προηγούμενες επιστολές για το σκάνδαλο αυτό είχαν ως παραλήπτες επισκόπους και πιστούς σε συγκεκριμένες χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα ένα σώμα ενόρκων στην πολιτεία της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία 301 ιερείς στην πολιτεία είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 χρόνων.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς το Βατικανό βρίσκεται αντιμέτωπο με σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ΗΠΑ, Χιλής, Αυστραλίας και Ιρλανδίας (σ.σ. την οποία ο Ποντίφικας θα επισκεφτεί το επόμενο χρονικό διάστημα). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ