Αθλητισμος

Βαλβέρδε: Θα εξελίξω την Μπαρτσελόνα

Παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357088-739992.jpg
David Ramos / Getty / Ideal Images

Η μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του Ερνέστο Βαλβέρδε ξεκίνησε κι επίσημα σήμερα. Ο Βάσκος τεχνικός παρουσιάστηκε από την Μπαρτσελόνα και πιάνει δουλειά με έναν και μοναδικό στόχο: Να επαναφέρει τους "μπλαουγκράνα" στην κορυφή τόσο του ισπανικού πρωταθλήματος όσο και της Ευρώπης. 

Το υλικό που έχει στα χέρια του είναι εξαιρετικό, όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως δεν αρκεί από μόνο του για να φέρει τίτλους, αν ο προπονητής δεν κάνει αυτά που πρέπει. 

"Εδώ και πολλά χρόνια οι προπονητές της Μπαρτσελόνα παίζουν με ένα συγκεκριμένο στιλ παιχνιδιού. Αυτό γνωρίζει ο κόσμος, αυτό και οι παίκτες. Είμαι αναγκασμένος να προσαρμοστώ σε αυτό, όμως θα το εξελίξω. Δεν θα είναι τόσο straight ο τρόπος που παίζουμε επίθεση. Θέλω να δώσω βάθος και ποικιλία στο στιλ που θα αγωνιζόμαστε". 

Ο Βαλβέρδε θεωρείται -και είναι- από τους καλύτερους τεχνικούς που πέρασαν από τη χώρα μας. Επί των ημερών του, ο Ολυμπιακός έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και παρότι δεν είχε σπουδαίες επιτυχίες στην Ευρώπη μνημονεύεται περισσότερο από άλλους, όπως πχ. ο Μίτσελ. 

Για την Μπαρτσελόνα δεν είναι δα το μεγάλο όνομα, όμως εδώ και χρόνια οι Καταλανοί πορεύονται με προπονητές που μπορούν να εφαρμόσουν το πλάνο τους, ανεξαρτήτως ονόματος. 

Ο Πεπ Γουαρδιόλα, μέσω της Μπάρτσα εξελίχθηκε σε τοπ προπονητή, αφού ως τότε βρισκόταν στις ακαδημίες του συλλόγου. Τον αντικατέστησε ο βοηθός του Τίτο Βιλανόβα, ώσπου νικήθηκε από τον καρκίνο, για να ακολουθήσει η αποτυχημένη επιλογή του Τάτα Μαρτίνο επειτα από επιθυμία του Μέσι. 

Ο Λουίς Ενρίκε έμαθε την προπονητική στην Μπαρτσελόνα, ενώ ο Βαλβέρδε αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής στον σύλλογο τη διετία 1988-90 υπό τις οδηγίες του Γιόχαν Κρόιφ. 

Ο "τσινγκούρι" (μυρμήγκι), όπως είναι το παρατσούκλι του, παραδέχθηκε πως η Μπιλμπάο είναι η αγαπημένη του ομάδα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να αρνηθεί αυτή την πρόκληση στα 53 του χρόνια. 

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν ένας από τους τρεις βασικούς υποψήφιους για τη θέση του Ενρίκε. Πολλές πιθανότητες είχε ο Χουάν Κάρλος Ουνθούε, βοηθός εδώ και τρία χρόνια, άνθρωπος βγαλμένος από τα σπλάχνα του συλλόγου. Ομως, πρόσφατα ήρθε ένας τσακωμός με τον Νεϊμάρ και η υπόθεσή του εγκαταλείφθηκε. Ο Ουνθούε ήδη συμφώνησε ν' αναλάβει πρώτος προπονητής με τη Θέλτα. 

Διαφορετική περίπτωση ήταν ο Χόρχε Σαμπάολι. Ο Αργεντινός έφτιαξε το όνομα του στον πάγκο της εθνικής Χιλής και μόλις πριν από έναν χρόνο ανέλαβε για πρώτη φορά ευρωπαϊκή ομάδα, τη Σεβίλλη. Εκανε δουλειά, ίσως να είναι και καλύτερος προπονητής από τον Βαλβέρδε, όμως ο εκρηκτικός του χαρακτήρας πολλές φορές τον παρασύρει σε λάθη. Δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί εύκολα τα αποδυτήρια των "μπλαουγκράνα" και γι' αυτό δεν προτιμήθηκε. Εν τέλει πήγε στην εθνική Αργεντινής, η οποία χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ, αφού κινδυνεύει ν' αποκλειστεί από το Μουντιάλ που θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι στη Ρωσία. 

Ακριβώς πριν έρθει για πρώτη φορά στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε ήταν προπονητής στην Εσπανιόλ, την άλλη ομάδα της Βαρκελώνης. Μπόρεσε να την οδηγήσει σε τελικό κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (όπου έχασε από τη Σεβίλλη), με συνέπεια να θεωρείται σημαίνον πρόσωπο στις τάξεις του συλλόγου. Ετσι προς τιμήν του, μια θύρα του γηπέδου της έχει το όνομά του. Και παρότι αυτός πήγε τώρα στην αντίπαλη ομάδα της πόλης, δεν θα γίνει καμία αλλαγή. Γιατί η Ιστορία δεν (πρέπει να) σβήνεται... 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ