Αθλητισμος

Μαύρα, κίτρινα, κόκκινα βουβάλια και το πράσινο βατράχι

το νέο δόγμα, ίδιο με το παλιό: «Για να μας σέβεστε, θα πρέπει πρώτα να μας φοβάστε»

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
352029-730307.jpg

Είναι φανερό ότι ο τελικός του κυπέλλου άρχισε από την ώρα που ο Ιβάν Σαββίδης μιλώντας ακατάσχετα μέσα στον ενθουσιασμό του για το 4-0 του ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό έριξε το γάντι στην ΑΕΚ που υπολογίζεται πλέον ως ο μεγάλος του αντίπαλος στο καινούργιο ποδοσφαιρικό σκηνικό που διαμορφώνεται: «Περίμενέ μας κι ερχόμαστε Μελισσανίδη! Θα πάρουμε αυτό που μας ανήκει».

Έχουμε πλέον τρία βουβάλια στην μάχη που αρχίζει... Και το νέο δόγμα, ίδιο με το παλιό: «Για να μας σέβεστε, θα πρέπει πρώτα να μας φοβάστε»! Ο ένας τον άλλο κι όποιος αντέξει...

Ο Σαββίδης μέρα με την μέρα κυριαρχεί όλο και περισσότερο στο οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο που διαμόρφωσε η κρίση στην Ελλάδα. Ήρθε μια μέρα ξαφνικά από το Ροστόφ επειδή μυρίστηκε «ψητό», κι άρχισε να αγοράζει κοψοχρονιά. Πρώτα κατάλαβε την δυναμική του ΠΑΟΚ και τον πήρε χωρίς δεύτερη συζήτηση. Έκανε έδρα του στην Θεσσαλονίκη το εμβληματικό «Μακεδονία Παλλάς». Θέλησε στην αρχή να γίνει ο ενδιάμεσος ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Πούτιν χωρίς να τα καταφέρει. Αγόρασε την ΣΕΚΑΠ και την «Σουρωτή». Έβγαλε μετά ευρωβουλευτή τον Ζαγοράκη. Διεκδίκησε μία από τις νέες άδειες καναλιών. Πάτησε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και τις μέρες αυτές θα διαλέξει ανάμεσα στον μιντιακό «Πήγασο"»του Μπόμπολα και στον ΔΟΛ οπότε μπαίνει στο Mega. Κανένας δεν ξέρει πού θα σταματήσει. Όπως λέει συχνά το περιβάλλον του «τα λεφτά είναι ατελείωτα» κι αυτό όσο νάναι ψαρώνει τους υπόλοιπους.

Το σίγουρο είναι πως δεν θέλει πλέον συμμάχους στην προσπάθειά του για... «εξυγίανση του ποδοσφαίρου» (όπως αγαπάει να την ονομάζει...), είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ. Ήδη έβγαλε τα καλάσνικοφ και πυροβολεί. Όχι μόνο αισθάνεται πανίσχυρος επιχειρηματικά και πολιτικά*, αλλά και δεν μπορεί να συγχωρήσει τον Μελισσανίδη και τον Αλαφούζο επειδή πέρυσι στην κρίσιμη στιγμή, όταν αποφάσισε να μην κατεβάσει την ομάδα του στο Καραϊσκάκη για την ρεβάνς κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και τιμωρήθηκε με -3, τον άφησαν μόνο του πιστεύοντας ότι θα τον ξεδοντιάσουν. Το ξαναείπε και την Πέμπτη το βράδυ: «Ο ΠΑΟΚ πέρσι θυσιάστηκε για να γίνει η αρχή, αλλά γι αυτό είναι ΠΑΟΚ. Δεχθήκαμε την πρόκληση, θυσιαστήκαμε, λίγοι μας στήριξαν. Όλη η Ελλάδα να γνωρίζει ότι η ιδέα της κάθαρσης γεννήθηκε στην Τούμπα»!

Η όλη συμπεριφορά του πάντως προδίδει και ανωριμότητα. Δεν γίνεται επειδή έβαλες τέσσερα γκολ σε ένα ματς, ν' αρχίσεις να πιστεύεις ότι έγινες αυτόματα κυρίαρχος του παιχνιδιού. Οι «αυτοκρατορίες» δεν χτίζονται με δύο - τρεις νίκες κι από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζονται συνέπεια, συνέχεια, χρήματα, σωστό σχεδιασμό και κυρίως αντοχή στις αποτυχίες. Ο Ολυμπιακός δεν πρόκειται να καθίσει να χάσει την πρωτοκαθεδρία του χωρίς να το παλέψει.

Απέναντι ο ως χθες σύμμαχος. Ο Μελισσανίδης. Μαζί άρχισαν την προσπάθεια να ρίξουν το «καθεστώς Μαρινάκη» από τη ΕΠΟ, αλλά στην πορεία και μόλις κατάφεραν να ξηλώσουν μερικούς από τους «κόκκινους μηχανισμούς», δεν τα βρήκαν μεταξύ τους. Είναι σίγουρο πια ότι στο μέλλον θα βρεθούν απέναντι. Ηδη η ΑΕΚ προσπαθεί να πάρει κεφάλι στην κούρσα της διαδοχής του Ολυμπιακού. Μεγάλο της όπλο ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ενισχύει οικονομικά και διαφήμισε φέτος τα προϊόντα του στις φανέλες μερικών από τις 16 ομάδες της Super League. Όμως κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ο «Τίγρης» έχει διάθεση να ρίξει τα εκατομμύρια που χρειάζονται για να δυναμώσει την ομάδα του και να πάρει κεφάλι ή αν θα αρκεστεί στην δύναμη του ονόματός του και στην οικονομική του επιφάνεια ελπίζοντας να βγει νικητής. Η κυριαρχία δεν είναι εύκολη υπόθεση, Μπορεί ο Μαρινάκης να φάνταζε πανίσχυρος τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έπαιζε σχεδόν μόνος του, ενώ τώρα θα υπάρχουν πάντα δύο απέναντι σε έναν. 

Όσο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού ήδη υποσχέθηκε να ανακοινώσει τα σχέδια του τις επόμενες μέρες δίνοντας το στίγμα του από το καλοκαίρι και μετά. Προς το παρόν του αρκεί να βλέπει τους πρώην συμμάχους να ξεκατινιάζονται μεταξύ τους. Σίγουρα θα το αξιοποιήσει...  Ηδη το δίδυμο Καρεμπέ - Μοντέστο ψάχνει προπονητή στην Γαλλία, ενώ η ΠΑΕ βρίσκεται σε επαφή με μεγάλη εταιρία με την προοπτική να μπει σαν «συμπαίκτης» και να πληρώσει για να δώσει το όνομά της στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Η ποιότητα και η ποσότητα των μεταγραφών του καλοκαιριού, θα δώσει το στίγμα των στόχων για την επόμενη χρονιά.

Μόνος του και απομονωμένος απέναντι στα τρία βουβάλια φαίνεται ότι θα μείνει ο Αλαφούζος και ο Παναθηναϊκός του. Φανερό πως παραμένει καταδικασμένος να παίξει για μια ακόμη χρονιά το... βατράχι, καθώς δεν μπορεί να ακολουθήσει τις προκλήσεις της νέας εποχής -άρα θα παρακολουθεί από το περιθώριο. Και δεν ξέρω αν και για πόσο ακόμη θα το αντέξουν οι οπαδοί του...


*Πριν λίγες μέρες πέρασε από την βουλή η τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (όχι της κυβέρνησης, αλλά ενός απλού βουλευτή) με την οποία χαρίστηκε πρόστιμο 37 εκατομμυρίων ευρώ της ΣΕΚΑΠ για λαθρεμπόριο τσιγάρων. Το είχε κληρονομήσει ο Σαββίδης, όταν αγόρασε την εταιρία. Ο Τσίπρας προσωπικά την υπερασπίστηκε μέχρι τελευταίας ρανίδος... Κι ο ΣΚΑΪ με τον Σπορ fm «λύσσαξαν» το προηγούμενο διήμερο να καταγγέλλουν το σκάνδαλο, ενώ πριν δεν έβγαζαν κιχ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του προέδρου του ΠΑΟΚ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ