Αθλητισμος

Η αλματώδης πορεία της χρυσής Κ. Στεφανίδη στο βάθρο

Το στοίχημα στην προσπάθεια της Κατερίνας ήταν πάντα κερδισμένο

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
135871-310312.jpg

Η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν από εκείνα τα παιδιά που φαίνονται από μικρά. Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1990, η 26χρονη αθλήτρια έδωσε νέα πνοή στον ελληνικό στίβο με επιδόσεις, μετάλλια και ρεκόρ που ξάφνιαζαν από πολύ νωρίς. Και είναι η Κατερίνα που στις 20 Αυγούστου του 2016 έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στην ιστορία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων με ένα άλμα στα 4,85μ.. 

image

image

Στα 15 της έκανε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την ηλικία της με 4.37μ. στο άλμα επί κοντώ. Μετά το απίστευτο 4.90 στη Νέα Υόρκη, η Στεφανίδη πέτυχε την καλύτερη επίδοση στον κόσμο για τη φετινή χρονιά αποτελώντας φαβορί για μετάλλιο στο Ρίο. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό στο Άμστερνταμ είχε δύο στόχους: χρυσό και ρεκόρ αγώνων. Τα πέτυχε και τα δύο καταρρίπτοντας το 4.80 τις Ισινμπάγεβα με αποτέλεσμα σήμερα να έχει κερδίσει περισσότερα από 7 μετάλλια και συνολικά περισσότερες από 12 διακρίσεις.

image

Τώρα, με τη στήριξη του Stoiximan.grπρόσθεσε στη συλλογή της κι ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και είναι πιο έτοιμη από ποτέ να συνεχίσει την πορεία της, όχι μόνο ως παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά και ως Ολυμπιονίκης του επί κοντώ. Τεράστια στιγμή στην καριέρα της, η Κατερίνα Στεφανίδη «πέταξε» στα 4,85μ., πέτυχε την ύψιστη διάκριση για έναν αθλητή, στη μεγαλύτερη μάλιστα διοργάνωση, και χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ των γυναικών.

Μόνιμος κάτοικος Αμερικής πλέον, η Κατερίνα Στεφανίδη έχει δηλώσει: «Σε τέτοιους δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για εμένα να εκπροσωπώ τη χώρα μου σε υψηλό επίπεδο. Ίσως και λίγο περισσότερο για εμένα από ότι για άλλους αθλητές, γιατί για πολλούς λόγους αναγκάστηκα να φύγω από την πατρίδα μου και μου λείπει πολύ».

image

Έχει σπουδάσει Βιολογία και Ψυχολογία με αθλητική υποτροφία στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Αμερικής, συνέχισε με μεταπτυχιακό στη Νευροψυχολογία και οδεύει πλέον στο διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ωστόσο, οι σπουδές δεν την απομάκρυναν ποτέ από τα γήπεδα και την προπόνηση. Παράλληλα με τα μαθήματα, τα εργαστήρια και το διάβασμα έκανε καθημερινά προπονήσεις, άλλαξε προπονητή και άρχισε να σπάει όλα τα ρεκόρ.

image

Το 2009, όταν έπαιρνε το αεροπλάνο για Αμερική, ήταν αποφασισμένη να πετύχει κι ας στόχευε κυρίως στις σπουδές της. Ο αθλητισμός πάντως δε θα μπορούσε να της ξεφύγει, αφού είναι στο αίμα της και το κοντάρι λείπει σπάνια από τη ζωή της. Ο πατέρας της, Γιώργος Στεφανίδης, υπήρξε αθλητής του τριπλούν και η μητέρα της Ζωή Βαρέλη σπρίντερ και ήταν εκείνοι που την ενθάρρυναν να κυνηγήσει την τύχη της στο εξωτερικό.

image

Το 2013 γνώρισε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον σημερινό σύζυγο και προπονητή της, Μίτσελ Κρίερ, συνάντηση που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη θεαματική άνοδο της Κατερίνας τα τελευταία χρόνια. Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της η χημεία τους ήταν εμφανής από την αρχή, όταν ακόμα ήταν συναθλητές. Πολλές φορές οι δικές του συμβουλές τη βοηθούσαν περισσότερο από εκείνες του προπονητή της και μερικές αλλαγές στην τεχνική κατάφεραν να βελτιώσουν τις επιδόσεις της, να αλλάξουν την ψυχολογία της και να οδηγήσουν σε μετάλλια και διακρίσεις.

image

Το 2014 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας και δεύτερη κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης στους Πανευρωπαϊκούς της Ζυρίχης. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε στο νέο της ξεκίνημα, την ανασφάλεια με τη γλώσσα που την απομόνωσε κοινωνικά για ένα διάστημα και τη δυσκολία προσαρμογής, τελικά τα κατάφερε, γιατί ήταν αποφασισμένη να τα καταφέρει.

Φέτος μετακόμισε στο Οχάιο μαζί με τον σύζυγό της, για τον οποίο έχει δηλώσει: «Γνωριστήκαμε στο Φοίνιξ της Αριζόνα. Ήταν κι εκείνος αθλητής του επί κοντώ γρήγορα γίναμε δύο πολύ καλοί φίλοι, αυτό που λες "αδελφές ψυχές". Μου άρεσε που είχε χιούμορ και περνούσαμε καλά μαζί. Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε ότι δύσκολα θα έβρισκε ο καθένας μας ταίρι που να μας έκανε τόσο ευτυχισμένους όσο ήμασταν μεταξύ μας. Κι έτσι ήρθαμε ακόμη πιο κοντά, ξεπερνώντας τα όρια της φιλίας. Παντρευτήκαμε πέρυσι τον Μάιο στις ΗΠΑ. Ο άνδρας μου λατρεύει την Ελλάδα και τις συνήθειές μας. Μάλιστα όταν με πιάνουν τα κυκλοθυμικά μου, εκείνος σχολιάζει με χιούμορ ότι στο σπίτι μας "φυσάνε ελληνικά μποφόρ!"».

image

Όσο για τον δεύτερο ρόλο του ως προπονητής, λέει η ίδια: «Είμαι τυχερή γιατί ζω με έναν άνθρωπο που αγαπά εμένα και τον τόπο μου. Ο Μιτς είναι θαυμαστής μου, αλλά και θαυμαστής της Ελλάδας. Ξέρει να φτιάχνει ακόμη και ελληνικά φαγητά. Από τη μητέρα μου έμαθε να μαγειρεύει παστίτσιο».

image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ