Πολιτικη & Οικονομια

Ο Στ. Τσακυράκης για τη σκανδαλώδη δίωξη Ντογιάκου

Ο συνταγματολόγος βάζει τα πράγματα στη θέση τους 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324645-669543.jpg

Στη σκανδαλώδη δίωξη του εισαγγελέα κ. Ισίδωρου Ντογιάκου αναφέρθηκε  με ανάρτησή του στο fb χτες Πέμπτη βράδυ ο γνωστός συνταγματολόγος κ. Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής στη Νομική Σχολή της Αθήνας. Στο κείμενό του ο έγκριτος νομικός, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει την κυβερνητική μεθόδευση απέναντι σ΄ ένα άρτιο στέλεχος της Δικαιοσύνης, ψέγει τον υπουγό κ. Παρασκευόπουλο και προχωρεί σε μια σύγκριση με την περίπτωση της μήνυσης ενάντια στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Θάνου. 

Η ανάρτηση Τσακυράκη:

«Ξέρετε ποιο είναι το φοβερό παράπτωμα του Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκου; Στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας εισαγγελέων εφετών είχε περιλάβει ως θέμα προς συζήτηση «Εξωθεσμική παρέμβαση της Προέδρου του Αρείου Πάγου (Βασιλικής Θάνου) στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών». Μετά από πειθαρχική δίωξη της κ. Β. Θάνου, το Πειθαρχικό Συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της επίπληξης για συμπεριφορά μη συνάδουσα με την ιδιότητα του εισαγγελικού λειτουργού και κατάχρηση εξουσίας ως διεθύνων την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλος θεώρησε την ποινή ήπια και ζήτησε να εξετασθεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πράγματι τον δικαίωσε, επέβαλε στον κ. Ντογιάκο ποινή στέρησης μισθού 40 ημερών, η οποία οδηγεί στην έκπτωσή του από το αξίωμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, αλλά και στον αποκλεισμό του από τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν το Σάββατο.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επικαλείται για τον εαυτό της το δικαίωμα έκφρασης γνώμης και μάλιστα για πολιτικά ζητήματα, υπό τη θεσμική της ιδιότητα, αλλά φαίνεται να μην αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα στους υπόλοιπους συναδέλφους της, ασκώντας μάλιστα η ίδια πειθαρχική δίωξη για θέμα που την αφορούσε προσωπικά. Ακόμη πιο λυπηρό είναι να ενδιαφέρεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης για την επιβολή αυστηρότερης ποινής σε μια υπόθεση που είχε κριθεί σε πρώτο βαθμό. Κι αυτό την ίδια στιγμή που κωφεύει για την αναγκαιότητα άμεσης εκδίκασης (ή θέσης στο αρχείο) της μήνυσης Βγενόπουλου κατά Θάνου.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ένας υποψήφιος που δεν είναι αρεστός στην ηγεσία της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης, διώκεται πειθαρχικά και στερείται το δικαίωμα να θέσει υποψηφιότητα τρεις μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές είναι μάλλον προβληματικό για μία δημοκρατία και την ποιότητα της δικαιοσύνης της. Το μοναδικό θετικό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν τα πειθαρχικά όργανα, μετά το αίτημα του Υπουργού. Άρα, όταν θέλει, μπορεί η δικαιοσύνη να κινηθεί με ταχύτητα. Μια ταχύτητα που καλό θα ήταν να την επιδείξει στη μήνυση κατά της κ. Θάνου, η οποία, σας θυμίζω ασκήθηκε πριν από 4 μήνες".

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ