Πολιτικη & Οικονομια

Νέα πολιτική κίνηση από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ - Σε ψηφοφορία η πρόταση Χρυσόγονου

Κοιτάζει κεντροαριστερά ο ευρωβουλευτής; 

115113-643519.jpg
Αθηνά Γκόρου
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
374163-772462.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Ο Κώστας Χρυσόγονος, μέλος της Σοσιαλιστικής Τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, έχει επιδείξει, σύμφωνα με τους πολιτικούς φίλους του, μετριοπάθεια και κοινή πολιτική λογική σε εμβληματικά για την κυβέρνηση ζητήματα, κρατώντας συγκροτημένη στάση και διαφοροποιούμενος έντονα κατά το πρώτο, τραυματικό για τη χώρα, 6μηνο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δέχεται την κριτική ότι είναι αγαπημένο παιδί των συστημικών ΜΜΕ, ενώ η Κουμουνδούρου μειώνει τη σημασία της διαφοροποίησής του θεωρώντας ότι ο ευρωβουλευτής δεν έχει έρεισμα. Ότι είναι αντιδημοφιλής στη βάση του κόμματος, καθώς, όπως και άλλοι ευρωβουλευτές, «βρέθηκε πάνω στο κύμα τη σωστή ώρα, αλλά δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της αριστεράς».

Ο ευρωβουλευτής πάντως, επισημοποιώντας την πρόθεση της ανεξαρτητοποίησής του, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα πεπραγμένα της, αλλά και στο φοβικό κόμμα του Σύριζα, που ουδέποτε άνοιξε στην κοινωνία και σε καμία περίπτωση δεν απαλλάχτηκε από μηχανισμούς και παθογένειες.

Επιπλέον, καλά κρατεί και η εσωκομματική μάχη για το ποιους εκπροσωπεί η Σοσιαλιστική Τάση, με την Κουμουνδούρου να αμφισβητεί τη δυναμική της με το επιχείρημα ότι στη Σοσιαλιστική Τάση είναι όλοι Πασοκογενείς, ενώ όλοι οι Πασοκογενείς δεν είναι σοσιαλιστική τάση. 

Οπότε την προσοχή θα τραβήξει τις επόμενες μέρες η στάση του Παναγιώτη Κουρουμπλή αλλά και του Αντώνη Κοτσακά, υπεύθυνου Πολιτικού Σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Θα διαφοροποιηθούν και πώς από την υπό αποχώρηση Τάση της οποίας είναι μέλη;

Τέλος το ενδιαφέρον στην κίνηση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή έγκειται στο αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα προκύψει προσέγγιση με την Κεντροαριστερά, ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί αύριο το πρωί. 

Επιπλέον η ανεξαρτητοποίηση Χρυσόγονου καταδεικνύει τη γύμνια του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την παρουσία του στη Ευρωβουλή, καθώς πρόκειται πια για μια ομάδα αποδεκατισμένη.

Η επίσημη ανακοίνωση

Στον πρώτο όροφο των γραφείων της ΕΣΗΕΑ, παρουσία αρκετών εκπροσώπων του Τύπου αλλά όχι σημαντικού αριθμού μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος προχώρησε, ακριβώς στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, στην επίσημη ανακοίνωση μιας προαναγγελθείσας, κατά το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, ανεξαρτητοποίησης, η οποία θα επιβεβαιωθεί μέσα από συλλογική διαδικασία εντός της Σοσιαλιστικής Τάσης. Το σχετικό ερώτημα θα τεθεί 3 με 5 Οκτωβρίου σε ηλεκτρονική ψηφοφορία μεταξύ των μελών της Τάσης και θα αφορά στην αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την αυτόνομη πορεία σε νέο πολιτικό σχήμα. Ο ευρωβουλευτής εξήγησε ότι ψηφοφορία θα κρίνει αν η Τάση θα κινηθεί ως αυτόνομη πολιτική κίνηση, ενώ υπογράμμισε ότι θα σεβαστεί οποιαδήποτε απόφαση προκύψει από την ψηφοφορία.

Ποιο θα είναι όμως το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα και τι σχέση θα αναπτύξει με τον υπό διαμόρφωση νέο φορέα της Κεντροασριστεράς, ρωτήσαμε τον Κώστα Χρυσόγονο.

Ο ευρωβουλευτής δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ωστόσο τόνισε ότι είναι νωρίς για μια τέτοια συζήτηση, καθώς και η ίδια η Κεντροαριστερά δεν έχει δώσει το στίγμα της, ενώ τοποθέτησε το νέο φορέα στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο, ανάμεσα στον Μαρξισμό και το νεοφιλευθερισμό. Σχετικά με την έδρα, κατέστησε σαφές ότι δεν θα την παραδώσει: «Η παράδοση της έδρας είναι ανέφικτη. Αν εγώ παραιτηθώ, η έδρα πάει στον τρίτο επιλαχόντα που είχε αποχωρήσει πρώτος από όλους», είπε, εννοώντας ότι ο τρίτος επιλαχών είναι ο Γιάννης Μηλιός.

Γιατί φεύγει

Η διαφοροποίηση του Χρυσόγονου από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ  ήταν γνωστή και δεν ήταν μυστικό το γεγονός ότι η δυσαρέσκεια του ευρωβουλευτή κλιμακωνόταν τελευταία επικίνδυνα. 

Όπως μας αποκάλυψε ο ίδιος, την περασμένη εβδομάδα υπήρξε, σε μια επαφή με το γραμματέα του κόμματος Πάνο Ρήγα, μια ύστατη προσπάθεια επαναπροσέγγισης και εξεύρεσης κοινού τόπου, ωστόσο έπεσε στο κενό.

Παρά το γεγονός ότι η είδηση της πρόθεσής του να ανεξαρτητοποιηθεί έκανε τον γύρο των ΜΜΕ από εχθές, μας είπε ότι κανείς από το κόμμα δεν ήρθε σε επαφή μαζί του θεσμικά και μάλλον κρατήθηκε να μη γελάσει, όταν ρωτήθηκε αν επικοινώνησε μαζί του ο Αλέξης Τσίπρας.

Άλλωστε το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου αυτό ακριβώς επιθυμούν, να υποβαθμίσουν τη σημασία των κινήσεων του ευρωβουλευτή, με το σκεπτικό ότι δεν έχει ρίζες στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέρχεται από την αριστερά, αλλά από το ΠΑΣΟΚ (υπήρξε μέλος από το 1994 έως το 2004), και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς στο εσωτερικό του κόμματος. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απειλείται από στελέχη με τάσεις εγωκεντρικής προβολής και προσωπική ατζέντα» έλεγε σε πηγαδάκι την Τετάρτη το βράδυ κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Σημεία κριτικής 

Στη διακήρυξη που διαβάστηκε από μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της τάσης, ασκήθηκε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίπεδα. 

Αφενός στο θέμα της εφαρμοσμένης πολιτικής, δηλαδή αναβλητικότητα, καθυστερήσεις και ατέλειες του κυβερνητικού έργου, «που οδηγούν σε περαιτέρω φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας», τονίζοντας μάλιστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποστερείται από κάθε προοδευτική δύναμη για την κοινωνία». Και αφετέρου ως προς τη λειτουργία του κόμματος στο εσωτερικό του.

Οι ελπίδες για ένα ανοιχτό κόμμα διαψεύστηκαν, σύμφωνα με τη Σοσιαλιστική Τάση. Όσοι προσπάθησαν να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ, για να υποστηρίξουν το πολιτικό του σχέδιο, αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία και άρνηση από τους μηχανισμούς, «μετατρέποντας ένα αριστερό κόμμα σε πιστό αντίγραφο των κομμάτων εξουσίας, με δημοκρατικοφανείς διαδικασίες και στόχο να διατηρηθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες».

Ένα από τα ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου είναι το τι θα γίνει με τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αντώνη Κοτσακά, οι οποίοι είναι σαφές ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν τον Κώστα Χρυσόγονο, ωστόσο είναι μέλη της Τάσης. 

Θα προσέλθουν να ψηφίσουν, όπως όλοι, απάντησε ο ευρωβουλευτής. Προφανώς αρνητικά ή με λευκή ψήφο.

Ποια είναι η Σοσιαλιστική Τάση

Την ίδρυση της τάσης με το όνομα «Σοσιαλιστική Τάση» του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν σε Συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο, το 2013, οι τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Δημήτρης Τσουκαλάς και οι Τάσος Βούτσας, Χρήστος Κλαδευτήρας, Αντώνης Κοτσακάς, Έφη Κωτσάκη, Στάθης Πανταζής, Αδάμ Στάμος, Ράνια Σταυροπούλου, Κώστας Τσουκαλάς και Κώστας Χρυσόγονος.

Στην Εκτελεστική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, από μέρους της Τάσης βρίσκεται ο Αντώνης Κοτσακάς, του οποίου ωστόσο η υποψηφιότητα δεν προτάθηκε αλλά ήταν προσωπική επιλογή και προσπάθεια του πρώην στενού συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει μόνο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ στην Κεντρική Επιτροπή υπάρχει μόνο ένα μέλος της Τάσης, πάλι ο Αντώνης Κοτσακάς.  Στα συλλογικά όργανα, στην πραγματικότητα, η Σοσιαλιστική Τάση δεν κατάφερε να εκπροσωπηθεί. 

Υπενθυμίζουμε ότι η  Σοσιαλιστική Τάση έχει ζητήσει τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου μέσα στο 2017 και την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να γίνει άμεση εκλογή από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή των κορυφαίων κομματικών οργάνων (κεντρικής επιτροπής και προέδρου).

Η σημερινή δήλωση της Σοσιαλιστικής Τάσης 

«Η Σοσιαλιστική Τάση συμμετείχε, το καλοκαίρι του 2013, στην ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου κόμματος και συγκροτήθηκε ως εσωκομματική τάση. Βάση της συμμετοχής της Σοσιαλιστικής Τάσης ήταν η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτός θα είναι ένα “πραγματικά νέο κόμμα, μαζικό και δημοκρατικό” και ειδικότερα “ένα νέο κόμμα σε ιδέες, λειτουργία και πολιτική πρακτική, στον αντίποδα των αρχηγικών, συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας”. 

Στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών του κόμματος αποσκοπούσε η συμμετοχή μας σε αυτό. Στην πορεία αυτές οι διακηρύξεις όμως διαψεύσθηκαν.

Πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά και θέλησαν να εγγραφούν ως μέλη συμβάλλοντας στην υλοποίηση της πολιτικής θέσης που μιλούσε “για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία”», αντιμετωπίζονταν, αλλά και αντιμετωπίζονται, με σταθερή καχυποψία και συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη άρνηση από τις κομματικές οργανώσεις, που λειτουργούν ως σήμερα με λογικές κλειστής λέσχης.

Η υφιστάμενη στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013 εσωτερική πολυφωνία και συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων σταδιακά αναιρέθηκε.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013. 

Οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν απλά και μόνο την εκ των υστέρων περιβολή με δημοκρατικοφανή προσχήματα των ειλημμένων αποφάσεων ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα. 

Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να στηρίζονται σε αρχές και κανόνες, με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση των κομματικών ισορροπιών. Με αυτό τον τρόπο φτιάχτηκαν οι λίστες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπου τοποθετήθηκαν πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις οι οποίοι δεν είχαν μπει καν στον κόπο να διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης τον Ιανουάριο του 2015. Ακόμα και η κορυφαία – θεωρητικά – διαδικασία του συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2016 κατέληξε σε απλή ανάδειξη κεντρικής επιτροπής, χωρίς να ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το κόμμα.

Οι κομματικές παθογένειες έχουν δημιουργήσει πλήθος πολιτικών θεμάτων για τα οποία είμαστε υπόλογοι απέναντι στο λαό. 

Η αναβλητικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που τηρούν τις αρχές της νομιμότητας, τα σκληρά μέτρα που αφορούν το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις συντάξεις χηρείας και τα αναπηρικά επιδόματα (που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ισορροπημένα με περιορισμό δημοσίων δαπανών και με την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι φυσικά με απολύσεις), οι βαρύτατες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που έχουν συνέπεια τον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών, η καθυστέρηση της διαμόρφωσης και φυσικά της υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, οι καθυστερήσεις, αλλά και οι ατέλειες, σε ότι αφορά τη νομοθετική αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα δάνεια και τις δημοσιονομικές οφειλές, και πολλά άλλα οδηγούν σε παραπέρα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία.

Εάν η εκτελεστική εξουσία αδυνατεί να μετουσιώσει σε πολιτικό έργο τα προβλήματα της κοινωνίας και να δώσει λύσεις, είναι καταδικασμένη αργά ή γρήγορα να μεταλλαχθεί σε πελατειακή πυραμίδα με μόνη συγκολλητική ύλη τις κάθε είδους προσωπικές εξυπηρετήσεις. 

Είναι νομοτελειακό τότε να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος το 2013, ότι αν η διαφαινόμενη από τότε εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνοδευθεί από μαζική  λαϊκή συμμετοχή στις διαδικασίες άσκησης εξουσίας, αλλά πάρει τη μορφή ανάθεσης εν λευκώ, τότε θα ακολουθήσουν τα χειρότερα: “Έχουμε πλέον μάθει ότι ‘αναθέσεις’ τέτοιου είδους οδηγούν αργά η γρήγορα στην στασιμότητα και στην οπισθοχώρηση, αν όχι στην καταστροφή: εκείνοι που ‘αναθέτουν’ μετατρέπονται σε παθητικούς δέκτες μιας πολιτικής που εναντιώνεται στα συμφέροντα και τις επιθυμίες τους, ενώ εκείνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη μίας τέτοιας “ανάθεσης” μεταλλάσσονται και διαφθείρονται”.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες φοβούμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική για την ελληνική κοινωνία. Επιτρέποντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οδηγώντας σε κατασχέσεις ακόμα και μικροποσών για φορολογικές οφειλές η αριστερά χάνει το κοινωνικό της πλεονέκτημα και δυστυχώς ανοίγει το δρόμο σε αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα να εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων.  

Δεν μπορεί μια κυβέρνηση της αριστεράς να εκτελεί στην ουσία όλες τις εντολές των ξένων δανειστών, αποδεχόμενη πλήρως ακόμα και τις πιο παράλογες απαιτήσεις που καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα. Απαιτείται η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις παραγωγικές τάξεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι παθογένειες που σωρεύθηκαν στην Ελλάδα επί δεκαετίες εξαιτίας του γνωστού πελατειακού συστήματος και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

Τις παθογένειες αυτές τις έχουμε επισημάνει επανειλημμένα με δημόσιες παρεμβάσεις μας και έχουμε ζητήσει αλλαγή πορείας. Από την εκλογή της η νέα Γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης, τον περασμένο Ιούνιο, έθεσε το ζήτημα τόσο αφενός της δημοκρατίας στο κόμμα, αλλά και αφετέρου της δημιουργικής κυβερνητικής  λειτουργίας έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα της καθημερινότητας των ελλήνων πολιτών. Δεν υπήρξε όμως έκτοτε καμιά θετική ανταπόκριση από την πλευρά της κομματικής ηγεσίας και τούτο επιβεβαιώθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπείας της Σοσιαλιστικής Τάσης με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από όλα αυτά αποδεικνύεται ότι οι αρχές και οι στόχοι πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημιουργία της Σοσιαλιστικής Τάσης του  ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να συμβάλλει ενωτικά, δημιουργικά και αλληλέγγυα στον αγώνα που κάνει ο λαός μας για να ξεπεράσει τα αδιέξοδα που δημιούργησε το παλιό πολιτικό σύστημα, πρέπει να επαναξιολογηθούν.  

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε στα μέλη της Σοσιαλιστικής Τάσης να λάβουμε με άμεση και καθολική ψηφοφορία, που θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα 2 έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, την απόφαση για αποχώρηση (ή μη) από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετασχηματισμό μας σε αυτόνομη πολιτική κίνηση.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας μας sosialistiki.gr και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι/όσες θα έχουν εγγραφεί ως μέλη έως ώρα 18.00 της Πέμπτης, 28.09.2017. Η πρόταση της Γραμματείας θα θεωρηθεί ότι εγκρίθηκε μόνο εφόσον συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών της Σοσιαλιστικής Τάσης».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ