Περιβαλλον

Η κάμπια που τρώει πλαστικό

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
355412-736596.jpg

Πριν από λίγες μέρες μια είδηση κατέκλυσε το διαδίκτυο για κάμπιες που τρώνε πλαστικό. Η είδηση δεν είναι ψεύτικη, ωστόσο ο τρόπος που παρουσιάστηκε, ότι δηλαδή θα λύσει  το πρόβλημα της ρύπανσης που προέρχεται από το πλαστικό δεν ισχύει.  Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS που εδώ και χρόνια έχει αναδείξει το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων για το θαλάσσιο περιβάλλον, έψαξε την είδηση και διαπίστωσε ότι μπορεί να είμαστε «απελπισμένοι για μια καλή είδηση» ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.  

«Ακούγοντας καθημερινά ιστορίες για τις συνέπειες των πλαστικών που κατακλύζουν ωκεανούς και θάλασσες και βλέποντας εικόνες από βουνά γεμάτα με σκουπίδια φαίνεται ότι για πολλούς η ιστορία με την κάμπια ήταν απλά πάρα πολύ βολική» θα πει η Υπεύθυνη Τύπου της ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ SOS, Λουκία Καλαϊτζή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι κάμπιες αυτές καταναλώνουν περίπου 2 μιλιγκράμ πλαστικού την ημέρα. Γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν μπορούν να απορροφήσουν όλο το πλαστικό που υπάρχει στο πλανήτη. Αν υποθέσουμε ότι εκτρέφουμε αυτές τις κάμπιες για να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά» θα δημιουργήσουμε άλλα μεγαλύτερα προβλήματα.  

Οι προνύμφες του κηρόσκορου (Galleria mellonella) όπως ονομάζονται αρέσκονται να καταναλώνουν κερί από το οποίο οι μέλισσες φτιάχνουν τις κηρήθρες τους. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να καταστρέψουν ολόκληρες αποικίες μελισσών. Η Δρ. Φανή Χατζήνα, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Μελισσοκομίας  ΕΛΓΟ-Δήμητρα, αναφέρει ότι το έντομο αυτό, πεταλούδα, πετάει και αφήνει αυγά όπου μπορεί. Τα αυγά σε κατάλληλη θερμοκρασία εκκολάπτονται και οι προνύμφες τρώνε το κερί. «Ακόμα και μια ελεγχόμενη κατάσταση εκτροφής αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη μελισσοκομία» θα πει χαρακτηριστικά.

Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωση πλαστικής σακούλας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στον κάθε κάτοικο της χώρας μας αντιστοιχούν 363 σακούλες ανά έτος, διπλάσια από τον Ευρωπαϊκό Μέσο όρο των 175 τεμαχίων. Για τις πλαστικές σακούλες και μόνο θα χρειαστούν δισεκατομμύρια κάμπιες για να τις φάνε.

Συνεπώς η κάμπια που τρώει πλαστικό δεν είναι η λύση για το πρόβλημα της ρύπανσης των πλαστικών. Μόνοι μας το δημιουργήσαμε και μόνοι μας πρέπει να το λύσουμε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ