Πολιτικη & Οικονομια

Bενιζέλος για Σκοπιανό: Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venizeelos.jpg
© EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την πρόθεσή του να κρίνει με «ακριβοδίκαιο τρόπο» και «χωρίς κομματική ιδιοτέλεια» τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του επανέλαβε ότι είχε επανειλημμένα ταχθεί υπέρ μιας συνθέτης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes.

«Έχω ταχθεί πολλές φορές υπέρ της ενιαίας εθνικής γραμμής που έχει διαμορφωθεί από το 1993 και μετά και έχει υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις που μεσολάβησαν δηλαδή λύση με σύνθετη ονομασία, γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, λύση με τη μορφή διεθνούς συμφωνίας σε εφαρμογή της οποίας θα αναθεωρηθεί το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Όμως στοιχείο της ενιαίας εθνικής γραμμής ήταν πάντα και η συνολική αναίρεση του αλυτρωτισμού. Περιμένω να δω το κείμενο της συμφωνίας, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Ο Πρόεδρος της Βουλής με διαβεβαίωσε ότι το κείμενο θα δοθεί στα κόμματα σε λίγη ώρα».

Δημιουργούνται τετελεσμένα

Ωστόσο, στη συνέχεια ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «η συμφωνία ακόμα και πριν υπογραφεί παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα».

«Πράγματα που γίνονται πάρα πολύ συχνά με έμμεσους τρόπους δημιουργούν τετελεσμένα που δεσμεύουν τη χώρα. Η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων ήδη δεσμεύει τη χώρα πριν καν την υπογραφή της συμφωνίας, με τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε μόνη αυτή τη διαπραγμάτευση και τη δεσμεύει ουσιαστικά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης,του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών.

» Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση προσπαθώντας να δημιουργήσει προβλήματα στην αντιπολίτευση και όχι να χειριστεί από το ύψος που πρέπει ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Δεν αφήνει περιθώρια βελτιώσεων που χρειάζονται στο κείμενο το οποίο νομικά δεν έχει υιοθετηθεί αλλά στην πραγματικότητα ήδη παράγει αποτελέσματα και δημιουργεί τριβές».

Απαραίτητη η εθνική συναίνεση

Ο πρώην υπουργός οικονομικών είπε επίσης ότι «χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα η χώρα δεν μπορεί να λύσει μεγάλα ιστορικά ζητήματα».

«Χωρίς εθνική συναίνεση και ενότητα δεν μπορούμε να λύσουμε μεγάλα ιστορικά ζητήματα. Θα μπορούσαμε να λύσουμε ελληνοτουρκικά ή κυπριακό χωρίς συναίνεση αλλά με κομματική αντιδικία και με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές; Όχι» πρόσθεσε.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι εφόσον η συμφωνία θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή αρκετούς μήνες αργότερα, διαμορφώνονται τετελεσμένα που δεν μπορούν να διορθωθούν.

«Η Βουλή των Ελλήνων δυστυχώς θα επιληφθεί εκ των υστέρων πολλούς μήνες αργότερα όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές και νομικές καταστάσεις, οι οποίες δεν θα μπορούν να βελτιωθούν ή να ανατραπούν στη φάση της κύρωσης από τη Βουλή της συμφωνίας. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης της που είναι ευθύνη πολιτική και ιστορική. Αυτό αφορά και τον ΣΥΡιζΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που δήθεν διαφωνούν με τη συμφωνία αλλά στηρίζουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση που διαπραγματεύεται, συνομολογεί και υπογράφει τη συμφωνία αυτή και διά της υπογραφής δεσμεύει τη χώρα και νομικά» συμπλήρωσε.

Δεν με ενθουσιάζουν οι επιδοκιμασίες στο εξωτερικό

Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και τα θετικά σχόλια από το εξωτερικό για τη συμφωνία, ενώ εμμέσως αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη σύνδεση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής με τη διαπραγμάτευση.

«Δεν με συγκινούν ούτε με ενθουσιάζουν οι δηλώσεις ξένων παραγόντων που υποδέχονται με χαρά τη συμφωνία πριν τοποθετηθεί η Βουλή. Δεν τολμώ να πιστέψω ή να πω ότι μπορεί η εναγώνια διαπραγμάτευση της κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο να συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με κινήσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής» κατέληξε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ