Visual Browsing
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καινοτόμα εφεύρεση: Η «επανάσταση» που φέρνει ο πρώτος ολόσωμος τομογράφος

Δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ και αναμένεται να είναι διαθέσιμος στις κλινικές εως το τέλος του 2018

Επανάσταση στην έγκυρη διάγνωση ασθενειών και στην κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των φαρμάκων στον ανθρώπινο οργανισμό υπόσχονται να φέρουν Αμερικανοί επιστήμονες με την νέα τους εφεύρεση. Ο λόγος για τον πρώτο ολόσωμο ποζιτρονικό τομογράφο, ο οποίος φιλοδοξούν να έχει πάρει τις απαραίτητες εγκρίσεις έως το τέλος του 2018.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλείς τους ειδικούς στην εμβιομηχανική, Σάιμον Τσέρι και Ράμσεϊ Μπαντάουι, αισιοδοξούν ότι το νέο αυτό μηχάνημα που ονομάζεται «Explorer» θα βοηθήσει την ιατρική επιστήμη, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να κατανοούν καλύτερα τι συμβαίνει στο σώμα, παρέχοντας πιο ζωντανές εικόνες. Ακόμη, θα συμβάλλει ώστε να γίνει κατανοητό το πώς ολόκληρο το σώμα αντιδρά στα φάρμακα και τις τοξίνες.

Το πλεονέκτημά της νέας αυτής εφεύρεσης είναι ότι παρέχει πληροφορίες για τη μεταβολική δραστηριότητα των ιστών και των οργάνων, σε αντίθεση με τις άλλες απεικονιστικές μεθόδους που δίνουν πληροφορίες μόνο για τις ανατομικές λεπτομέρειες. Έτσι, θα επιτρέπει να εντοπίζονται οι παθολογικές καταστάσεις σε πιο πρώιμο στάδιο, αφού οι βιοχημικές αλλοιώσεις εκδηλώνονται συνήθως πριν τις ανατομικές.

Στη σχετική δημοσίευσή τους στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο ολόσωμος τομογράφος όχι μόνο θα παρέχει καθαρές εικόνες, αλλά θα επιτρέψει και τη μείωση της ραδιενέργειας στην οποία εκτίθεται ο ασθενής με τους σημερινούς, μικρότερους τομογράφους. Ακόμη συμπλήρωσαν ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα μπορούν με τη βοήθεια του νέου τομογράφου να παρακολουθήσουν καλύτερα τις τυχόν τοξικές παρενέργειες που έχει ένα νέο φάρμακο σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Θα γίνει δυνατό να παρακολουθούν την συγκέντρωση του φαρμάκου σε κάθε ιστό και όργανο, κάνοντας τις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τις αποτυχίες στις κλινικές δοκιμές των φαρμάκων τους.

Τέλος, ο τομογράφος θα βοηθήσει και στον τομέα της τοξικολογίας, εφόσον θα παρέχει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθούν τη συγκέντρωση των νανοσωματιδίων μέσα στο σώμα, γεγονός πρωτοποριακό καθώς δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν. Κάτι ανάλογο θα είναι δυνατό να γίνει με την παρακολούθηση των βλαστικών κυττάρων και των τροποποιημένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία εισάγονται στο σώμα ασθενών.

Ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί το πότε θα αρχίσει να αξιοποιείται κλινικά ο νέος τομογράφος, ενώ οσον αφορά στο κόστος του αναμένεται να είναι τρεις έως πέντε φορές ακριβότερος από τους συνηθισμένους τομογράφους.

Επιλογες

Τζάμια παντού!
Τζάμια παντού!
Είναι εντυπωσιακό πόσο τζάμι και σε πόσες διαφορετικές εκδοχές υπάρχει γύρω μας
Γιάννης Οικονόμου
Τζάμια παντού!
Ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη
Ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη
Έγινε σύμβολο και μαζί ανέκδοτο για την καινούργια εποχή σπατάλης, κενής...
Σώτη Τριανταφύλλου
Ο Τραμπ στη Νέα Υόρκη
Όταν ο Α. Τσίπρας προφήτευε λέξη προς λέξη τι θα γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Όταν ο Α. Τσίπρας προφήτευε λέξη προς λέξη τι θα γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Αλλά έλεγε ότι θα γίνει με κυβέρνηση ΝΔ
Κατερίνα Παναγοπούλου
Όταν ο Α. Τσίπρας προφήτευε λέξη προς λέξη τι θα γινόταν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ
Τα YOLO του Σαββάτου
Τα YOLO του Σαββάτου
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
Λίνα Μανδράκου
Τα YOLO του Σαββάτου