Τεχνολογια - Επιστημη

Τεράστια επιστημονική ανακάλυψη: Στην Κρήτη περπάτησε για πρώτη φορά ο άνθρωπος

Τα παλαιότερα ίχνη δίποδου βαδίσματος στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν στο Καστέλι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369950-764329.jpg
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170831134221.htm / Andrzej Boczarowski

Τα αποτελέσματα μεγάλης επιστημονικής ανακάλυψης δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στο περιοδικό του οίκου Elsevier, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση την επικρατούσα θεώρηση για την πορεία εξέλιξης του ανθρώπινου είδους.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα αποτελέσματα δίχρονης έρευνας από το 2010 έως το 2012, κατά την οποία μελετήθηκαν τα απολιθωμένα ευρήματα από την περιοχή του Καστελίου Χανίων.

Τα ευρήματα ήταν ίχνη δίποδης βάδισης που είχαν βρεθεί τυχαία το 2002 από τον Πολωνό Παλαιοντολόγο Gerard Gierlinski κι άρχισαν να μελετούνται συστηματικά από τον μαθητή του, Grzegorz Niedzwiedzki το 2010 οπότε και διαπιστώθηκε ότι μάλλον ανήκουν σε πρόγονο του ανθρώπου. Μάλιστα, στην ερευνητική ομάδα, συμμετείχε ο Δρ. Γεωλόγος του Πανεπιστημίου Κρήτης κι υπεύθυνος τμ. Γεωποικιλότητας Μ.Φ.Ι.Κ. Φασουλάς Χαράλαμπος.

Σύμφωνα με τις μελέτες, τα ίχνη δίποδης βάδισης, είχαν αποτυπωθεί σε κάποιο μαλακό υλικό ή σε κάποια όχθη ποταμού ή θάλασσας, πριν από περίπου 5,7 εκατ. χρόνια. Έτσι αμφισβητείται η θεωρία ότι το ανθρώπινο είδος εμφανίστηκε και εξελίχθηκε στην Αφρική πριν από 6 περίπου εκατομμύρια χρόνια και πολύ αργότερα εξαπλώθηκε στις άλλες ηπείρους.

Αν και η ανακάλυψη έγινε μόλις το 2012, πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια για να γίνει γνωστό και να πάρει δημοσιότητα το θέμα καθώς έπρεπε να αποδειχτούν οι ισχρυρισμοί διότι άλλες ερευνητικές ομάδες αμφισβητούσαν αυτή την ανακάλυψη.

Τα δεδομένα από το Καστέλι υποστηρίζονται και από τη σχετικά πρόσφατα τοποθέτηση ίδιας ηλικίας απολιθωμάτων του είδους του Graecopithecus, που βρέθηκαν στη βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία, στα προγονικά είδη του ανθρώπου και όχι των πιθήκων όπως πιστεύαμε παλιά.

Με πληροφορίες από το ekriti.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ