Visual Browsing

7 εκθέσεις φωτογραφίας που αξίζει να δεις αυτόν τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα

Νέοι χώροι και νέοι καλλιτέχνες εγκαινιάζουν τη δουλειά τους

Ο Σεπτέμβρης είναι παραδοσιακά ο μήνας που πραγματοποιούνται οι ομαδικές εκθέσεις. Η καλοκαιρινή δημιουργικότητα φιλτράρεται, τα καλύτερα επιλέγονται προσεκτικά και οι εικόνες εκτίθενται με πρόσωπο στο κοινό, σαν το νέο απόσταγμα που εγκαινιάζει την καινούρια σεζόν στην Αθήνα.

Αναλυτικά οι εκθέσεις

«Το τελευταίο παιχνίδι»

Σχετικα
Τελικά, τι παίζει με τους μουσάτους;
Τελικά, τι παίζει με τους μουσάτους;

32 λάτρες της φωτογραφίας συναντηθήκαμε και παίξαμε μαζί ένα παιχνίδι φωτογραφικό απ’ την αρχή μέχρι το τέλος του. Το σχέδιο είναι τόσο απλό, όσο ένας χορός, τον οποίο πρέπει κανείς να τον χορέψει για να τον μάθει. Εμβαθύνοντας στην απλότητα της φωτογραφικής διαδικασίας, λοιπόν, η οποία είναι συνυφασμένη με εκρηκτικούς περιορισμούς, άρχισαν ν’ αποκαλύπτονται ένας-ένας οι κανόνες του παιχνιδιού. Ο χώρος, εσωτερικός. Ενας άνθρωπος μέσα του πρόκειται να φωτογραφηθεί. Κάθε συμμετέχων έχει να πάρει τη θέση του φωτογραφιζόμενου με τη σειρά του. Ο φωτογράφος δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει κάτι από τον φωτογραφιζόμενο. Ο χρόνος περιορισμένος στο ένα λεπτό. Το φως λιγοστό. Το ζητούμενο είναι ν’ ανακαλύψει κανείς αυτό που τον συγκινεί και να το προάγει, έτσι ώστε στο τέλος να παρουσιάσει το δικό του εύρημα, συντεταγμένο σαν μία πρόταση.

Από Παρασκευή 22/9 έως 28/9, στο Trii-Art Hub, στο πεζόδρομο της Δράκου 9, Κουκάκι, Πληροφορίες.

«Local Stories»

Σχετικα
Δεν πάει για δήμαρχος Αθήνας ο Στ. Θεοδωράκης
Δεν πάει για δήμαρχος Αθήνας ο Στ. Θεοδωράκης

Όπως παρατηρεί η Νίνα Κασσιανού, επιμελήτρια της έκθεσης, «τα τελευταία χρόνια ο κόσμος –και μέσα σε αυτόν ο καθένας από εμάς, χωριστά– έχει γνωρίσει μια δραματική και πρωτόγνωρη αλλαγή. Συχνά αισθανόμαστε μετέωροι ακουμπώντας με το ένα πόδι στο «παλιό», γνώριμο, οικείο κόσμο της παιδικής μας ηλικίας, και με το άλλο στον «πλούσιο» παγκοσμιοποιημένο ολιστικό κόσμο του σήμερα. Το περιβάλλον που ζούμε διαμορφώνεται από πληροφορίες οι οποίες συγκροτούν μια εικόνα της καθημερινότητας, κοινή για όλους τους λαούς, όπου κι αν βρίσκονται, που ακολουθεί πιστά τις τάσεις και τις επιταγές μιας παγκοσμιοποιημένης νομοτέλειας. Ομως όλοι ζούμε κάπου και αυτό το κάπου είναι ένας συγκεκριμένος τόπος. Το σχολείο, το περίπτερο, το φαρμακείο, το εστιατόριο ορίζουν τους τοπικούς μας γείτονες αλλά και οι άνθρωποι που συναντάμε καθημερινά αποτελούν μέρος αυτού του μικρόκοσμου που μας περιβάλλει».

Από Παρασκευή 29/9 έως 11/11, στη DL gallery, Μεσολογγίου 55α, Πειραιάς, Πληροφορίες.

«Serbia | Bosnia and Herzegovina»

Η ομάδα Common Routes, μέρος της φωτογραφικής ομάδας Διαδρομές, με αφορμή το φωτογραφικό της οδοιπορικό, αυτή τη φορά στη Σερβία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της δουλειάς της "Βαλκάνια: Κοινές Διαδρομές". Το φωτογραφικό οδοιπορικό "Βαλκάνια: Κοινές Διαδρομές" έχει σαν στόχο να αναδείξει κοινούς προβληματισμούς, κοινά συναισθήματα, κοινά ιδανικά που έχουν ως αφετηρία τον ίδιο τον άνθρωπο ανεξάρτητα τη χώρα που κατοικεί ή το θρήσκευμα που πρεσβεύει. Παράγοντες όπως το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, η κουλτούρα, η ιστορία κάθε λαού επηρεάζει τη συμπεριφορά μας συνθέτοντας έτσι ένα πάζλ διαφορετικότητας αλλά και γνώσης για τον ταξιδιώτη που επισκέπτεται διαφορετικούς τόπους. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, πάνω από τη διαφορετικότητα του κάθε τόπου, όχι εθνικό, όχι πρόσκαιρο κάτι που έχει να κάνει με την φύση μας και την κοινή μας πορεία ως άνθρωποι.

Από Παρασκευή 22/9 έως 30/9, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος, Πληροφορίες.

«Αλλιώς»

Αλλιώς, ανάποδα, όχι στραβά, από την άλλη πλευρά, την αντιδιαμετρική, αυτή των εκατόν ογδόντα μοιρών απέναντι, την αντίθετη, εκεί που, ιδανικά αποστασιοποιημένοι, μπορούμε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. Αλλιώς να ερμηνεύσουμε τον κόσμο, να υπονοήσουμε εικόνες μέσα από εικόνες, να πράξουμε αλόγιστα γιατί έτσι οφείλουμε στους πάντες, να αμεροληπτήσουμε γιατί αυτή, η από δω πλευρά είναι της καλής προαίρεσης, να επικρατήσει ό,τι μέχρι τώρα ήταν λανθάνον και να σύρει κι άλλα και μετά περισσότερα κι ακόμη πιο πολλά και να μην υπάρχει τέλος σ’ αυτό τον καλό πακτωλό για να υπάρξουν τα πράγματα. Αλλιώς για να είναι οι σεπτέμβρηδες προάγγελοι συναρπαστικών χειμώνων, για να μην είναι μελαγχολικά μεθεόρτια καλοκαιριών γιατί, εβδομήντα φωτογράφοι, ισάριθμες φωτογραφίες και μία σχολή, επί μήνες έβλεπαν, πατούσαν το κουμπί, άκουγαν, μιλούσαν και σώπαιναν, ξεχώριζαν την ήρα από το σιτάρι, άδραξαν, έδρεψαν, και τώρα εκθέτουν, αλλιώς.

Από Σάββατο 16/9 έως 30/9, Μεθώνης 65 & Θεμιστοκλέους, Εξάρχεια, Πληροφορίες.

«Αχρονοι τόποι»

Οι «Αχρονοι τόποι» είναι μια φωτογραφική εξερεύνηση της αντίληψης που έχουμε για το αστικό και φυσικό περιβάλλον και το συναισθηματικό του αντίκτυπο. Πόλεις και τόποι ξεφεύγουν από τα όρια της γεωγραφίας. Ατμοσφαιρικοί, σουρεαλιστικοί και μυστηριώδεις, αλλά συγχρόνως αληθινοί και κατοικήσιμοι από ανθρώπους που βιώνουν τη δική τους πραγματικότητα ή πρωταγωνιστούν σε μια φαντασίωση του φωτογράφου. Το φως, οι σκιές, οι φόρμες και οι υφές είναι τα οπτικά υλικά που χρησιμοποιούνται για να μετατρέψουν τους πραγματικούς χώρους σε φανταστικούς, σε χώρους που κινούνται ανάμεσα στη μυθοπλασία και την αλήθεια, σε προσωπικούς κόσμους που γίνονται αληθινοί για τον καθένα ξεχωριστά. Οι εικόνες αποτελούν προσωπικές σκέψεις σε ένα ταξίδι αναζήτησης. Εξερευνούν τον χρόνο, τη μνήμη, την αντίληψη, τη σχέση μας με έναν κόσμο που πασχίζει μάταια να φανεί ορθολογικός. Οι φωτογράφοι επιχειρούν να ερμηνεύσουν αυτό τον κόσμο και να διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι στη ζωή και στους ανθρώπους.

Από Σάββατο 16/9 έως 5/10, Thission Lofts, Πειραιώς 123, Κ. Πετράλωνα, Πληροφορίες.

«Focus»

Η προγενέστερη μορφή και γνώση παραμερίζονται με τον άμεσο νέο τρόπο που η φωτογραφία πλέον εφαρμόζεται. Η τεχνολογική της διαφοροποίηση επιφέρει αναπόφευκτα διαφορετικές αντιμετωπίσεις στην αισθητική και κοινωνική της δράση. Σαν επακόλουθο, σε σύντομα χρονικά διαστήματα η φωτογραφική δημιουργία επανεξετάζεται θεματολογικά και αισθητικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απαξιώνει το παρελθόν της, παρόλο που φωτογραφικές δημιουργίες μιας κάποιας εποχής φαντάζουν κάπως ξεπερασμένες στην τωρινή μας θέαση και τωρινές φωτογραφικές προσεγγίσεις να ήταν πριν από λίγο καιρό αδιανόητες. Μέσα σε αυτόν τον επαναπροσδιορισμό της φωτογραφικής αισθητικής, ο νέος δημιουργός φωτογράφος καλείται να αντιμετωπίσει ένα αντίστοιχο προβληματισμό με τους προγενέστερους. Να διαμορφώσει μια προσωπική ματιά και αισθητική, στη θεματολογία που επιλέγει. Ελευθερία, αυθορμητισμός, σε συνδυασμό με πάθος για δημιουργία, έρευνα και κατανόηση της εποχής μας είναι οι σημαντικοί παράγοντες.

Από το Παρασκεύη 22/9 έως την 15/10, Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα, Πληροφορίες.

«Travel»

Στη Blank Wall Gallery οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν φωτογραφίες τραβηγμένες από φωτογράφους που προέρχονται από 33 διαφορετικές χώρες. Η διαφορετικότητα των φωτογράφων έχει δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα αφού υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεωρίες και απόψεις πάνω στη ταξιδιωτική φωτογραφία οι οποίες βρίσκονται συγκεντρωμένες σε ένα μέρος.

Από Σάββατο 16/9 έως 5/10, Black Wall Gallery, Φωκίωνος Νέγρη 55, Κυψέλη, Πληροφορίες.

Επιλογες

Τα YOLO της Τρίτης
Τα YOLO της Τρίτης
Όσα μας έφτιαξαν τη διάθεση στο ίντερνετ
Λίνα Μανδράκου
Τα YOLO της Τρίτης
Μίλα μου βρώμικα στο Athens Voice Radio 102.5
Μίλα μου βρώμικα στο Athens Voice Radio 102.5
Η πιο φάνκι στήλη του ελληνικού Τύπου κάνει τα ερωτικά σας θέματα να ακούγονται...
A.V. Team
Μίλα μου βρώμικα στο Athens Voice Radio 102.5